Внимание кърлежи! Как да предпазим децата?

Какво трябва да направим, за да осигурим защита за малчуганите

Обратно в новината

Коментари - Внимание кърлежи! Как да предпазим децата? | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Махал съм безброй кърлежи на котетата ни и препоръката за остра пинсета не е добра. Вероятно ще разкъса кърлежа. Ние тук ползваме една много голяма заради широките и, плоски и назъбени челюсти; така натискът се разпределя върху по-голяма площ. Дърпането не трябва да е рязко или прекалено силно, това би откъснало главата на кърлежа от тялото и става майка плаче, това няма вадене току така. Трябва да се дърпа така, че кожата на котето-човека-каквото там да се поразтегли видимо и да се задържи на това положение; след 10-20 секунди така кърлежът разбира, че е лоша работата и се пуска. Най-трудни са малките, недонасмукали се кърлежи, по-големите имат площ за която да ги хване пинсетата. Познавам хора, които вместо с пинсета го правят с пръсти. И аз бих могъл но малко ме е гнус... Двата кърлежа, които се впиха в мене (в един от десетки възможни сезона) не можах да ги махна както трябва; единия го помислих за новопоявила се бенка и докато го побутвах се откъсна, другият беше малък и го извадих но парченце крайник беше останало. Та и в двата случая игра поялникът...

продават се инструменти специално за кърлежи

Нищо не правете, оставете децата да изградят естествен имунитет срещу Лаймска болест и разни други такива.

е хеомопагице..аз ти казах че нищо не ползвам ама твоето е върха..естествен енцшфалит може да развият..

Забавно е как публиката тук е престанала да вижда и очевидна ирония като тая покрай (и много по-)дебилните, напълно сериозни постове на руските врякалници. Единият плюс дотук не е от мене, нито някой от 11-те минуса...

Всичко е до предразпороженост и късмет...аз ходя хо кърища и бари от години въргаля се по треви и полянки..няам ни шпрей ни нищо...И досига нямам проблем..моя позната порови малко в градсата градинка в цветята и и си появи пръстена най-характерния обрив...сатурнов пръстен...естествено не казвам да не взимате мерки ама е безсмислено

Миналия вторник се събудих с кърлеж. Извадиха ми го в Александровска срещу 34 лева. Дадох още 30 в Синево, за да го изследват. Оказа се, че е заразен с бактерията Borrelia - причиняваща лаймска болест. Попитах какво да правя и ми казаха да чакам - чак на 30 ден можело да се изследва дали инфекцията е предадена на мен. В четвъртък вдигнах 38.5 температура. Чувствам се отпаднал. Ходих до националния център за инфекциозни болести, където ме препратиха до ВМА. Е инфекциозното на ВМА ме посъветваха да чакам и да следя симптомите. Много е неприятно. Иначе хванах кърлежа на разходка в ловния парк. Съгласен съм със съвета да се ходи в парковете с дълъг панталон, чорапи и дълги ръкави. Аз бях по шорти и тениска.

Здравейте, Често ми се налага да газя в треви, понеже е свързано с работа из тревни площи извън населени места, където е абсурдно някой да третира. Хубаво е да си вземете още в началото на март някакъв спрей против кърлежи, както е описано в статията. Има едни на BROS, които според описанието, освен, че са дълготрайни и ги отблъскват, ги и убиват. Пролетно време, дори да не е много студено слагам термобельо(понеже прилепва плътно), което вкарвам в чорапите както и шапка, НО стопли ли се, умишлено съм с къси панталони със светли чорапи. За мен поне е по лесно да ги видя, когато са ме полазили, отколкото върху дългите дрехи. Другото, което може да направите е направите няколко навивки, да речем 20 сантиметра от глезените нагоре с тиксо с лепящата част навън. Също е проверено в практиката и работи. Дрехите след работа задължително събличам и в чувал, в който също прескам със спрея и затварям плътно. В колата с тези дрехи не се качвам по възможност, но и в нея пръскам превантивно понякога в края на деня и затварям прозорците. Другото което е никога не се чешете без да погледнете защо ви сърби, за да не го нараните или още по лошо откъснете, ако е кършеж. Много коварни са болестите, които пренасят, така че се пазете. И последно, дори да е бил преносител има вероятност да не ви е предал инфекцията. Дано имате късмет. Пожелавам ви добро здраве!

И последно, ако ви се наложи да прекосите през тревна площ, ако е възможно не "забърсвайте" тревата с крака, а стъпвайте отгоре с високо вдигнати крака. След това се огледайте хубаво и отзад по крачолите. В топлото време са много активни и щъкат като мравки и докато се усетите са вече на гърба ви. Най добре е, ако сте двама човека, да се огледате взаимно. пп: оглеждайте и по шевовете. Понякога се скатават и там! Ако откриете кърлеж по дрехите, НЕ ГО МАЧКАЙТЕ с голи ръце или нокти!

боже боже тиксоо..ама това е страшен тормоз

Препоръката е, ако са ти извадили кърлежа до 1-2 дена след вероятния ден на ухапването да вземеш профилактично и еднократно едно или две хапчета доксициклин. Проблема е, ако често са те захапвали кърлежи и всеки път взимаш доксицу, защото може да развиеш резистентност, т.е. да не действа на теб в бъдеще. Но ако ти се появи обрива към трийсетия ден, вероятно ще ти го предпишат лекарите. Чакаш и...късмет да ти се размине.

Дано, благодаря ти.

До преди 5 години в периода април-юни редовно ме хапеха кърлежи, по 3-4 пъти за периода (най-късно ме е хапал през август), но от тогава нито един, а не съм променил навиците си

След като на всички ни стана ясно, че в столицата общинарите се вълнуват само и единствено от това какъв флаг да се веел, лично аз наесен ще гласувам за онзи, който ми обещае : 1,Навеси на спирките за градски транспорт 2.Редовно косене и пръскане не само за кърлежи , но и за комари. 3.Край на симулативното, с четки във въздуха, метене на улиците. 4. Поне един тротоар на всяка улица, че да не се чудят деца и старци как да притичват между колите.

Единствено навесите на спирките е що-годе изпълнимо, всичко останало няма как да стане.

Да се въведе ред за кучкарите, както и да им събират глобите за нарушенията и да им се въведат големи данъци, затова че замърсяват обществените площи.

То проблема е, че се обещава сега, а послето все не идва.

В чантата на мама трябва да има една малка пинсета, но не за скубане на вежди, и една опаковка Оксикорт спрей. Има ги по-малки и по-големи. След като откриете кърлежа не се паникьосвате, а го хващате с пинсетата и бавно го изтегляте. След това пръскате мястото със спрея и пускате детето да търси нов кърлеж. Този извадения го изгаряте с един фас. Спреят Оксикорт може да се ползва за одраскано, ожулено, дребни рани, слънчеви изгаряния и дори след ухапване от комар. Пръскаш и забравяш.

Принципно е редно ухапания да получи инжекция против тетанус след изваждането на кърлежа, ако не му е правена такава последните 6 месеца, разбира се.

Да, и поне една ваксина за Ковид :D :D :D

Да се махнат бездомните кучета от улиците? Или забравихме, че и там потъват едни милиони на година за нищоправене.

И много кучета, затова има и много кърлежи, а градинките са мръсни от тях. То вече змии тръгнаха по улиците и градинките. Такова чудо в България никога не е било.

Къде е общината? Вече сме Юни месец а повечето тревни площи в столицата си стоят неокосени!!!

10 лева коса, 20 лева сап, 60 лева шмиргел - няма и сто лева и тревата я няма при добро желание. Няма само да дращиш я

Колга, я потърси в архива на дир.бг преди 1 две години, когато млад мъж прибрал се от щатите и все още повишено гражданско самосъзнание окосил тревата зад блока. След това общината му тресна един солиден акт, защото нямал право :-) Така че мани тия самоинициативи в държавата на абсурда

Каква коса бе пич? Тук всичко това влиза в данък смет. А данък смет в София е по-висок, отколкото в 11 други столици от ЕС.

Къде е общината? Вече сме Юни месец а повечето тревни площи в столица си стоян неокосени!!!!

За поредна година в София не се пръска срещу кърлежи и комари. Имам познати в ОП "Паркове и градини" и казват, че за поредна година не се пръска, за да се пренасочат парите в други посоки.

А при нас в Лозенец дори и не косят, тревите стигат до над коляното. Кметът е абсолютен безобразник :/

Кат не се пръска - напръскай се ти - от Видин разправят, че след кило ракия който комар кацне там си остава