Слънце, въздух, игри на открито, край на градинския сопол. Градските паркове примамват в хубаво време за забавления до късно, а планинските екопътеки очакват своите малки откриватели.

Това обаче е и времето от годината, в което в тревите се крият и опасни изненади. Кърлежите. Те стават активни със затопляне на времето и особено много харесват влажните периоди без високи температури - каквото ни очаква през юни.

Градските тревни площи в повечето случаи се пръскат с препарати по график, взимайки предвид очакваната активност, но въпреки това трябва да сме внимателни както в града, така и сред природата.

Как да се предпазим?

Използвайте репелент срещу кърлежи. На пазара има разнообразни аерозоли, ролони, стикери - както за нанасяне върху открита кожа, така и за дрехи. Често препаратите са комбинирани срещу комари и кърлежи. Не пропускайте да носите в себе си такъв винаги, когато излизате на разходка. Не пропускайте и домашните любимци.

Носете дрехи, покриващи кожата. Когато планирате разходка сред природата, добре е да приготвите за себе си и децата дълги панталони и/или чорапи и затворени обувки. Внимавайте с разходките из високи необработвани треви и храсти.

Погрижете се и за своя двор. Ако имате двор или градинка пред дома си, не пропускайте редовно да косите и поддържате тревната площ, както и да използвате препарати срещу кърлежи. Не забравяйте, че непосредствено след използването на химикали се препоръчва да се въздържаме от разходки в обработените площи.

Снимка: iStock by Getty Images

Проверявайте след всяка разходка. Оглеждайте внимателно себе си и децата след всяка разходка на открито. Обърнете внимание на топли и влажни зони като подмишниците, сгъвката на коленете, скалпа и площта зад ушите, слабините, дори пъпа. Огледайте добре и домашния любимец, ако е бил с вас на разходка.

Сушете дрехите на висока температура. Кърлежите понякога се прикрепват към дрехите, изчаквайки да пропълзят по-късно към открита кожа. Подходящо е да използвате сушилня на висока температура за дрехите, с които сте били на разходка, за да убиете потенциално скрилите се в тях.

Ако открием кърлеж в тялото?

Лекарите посочват, че кърлеж, открит и премахнат в първите часове от прикрепването си към кожата, не е опасен, тъй като вероятността да успее за това време да предаде инфекция е изключително малка.

В най-добрия случай отстраняването на кърлеж трябва да стане от лекар, който да огледа и дезинфекцира мястото. Затова ако откриете по член от семейството кърлеж след разходка, посетете център за спешна медицинска помощ.

Когато е необходимо да отстранявате кърлеж сами, най-добре е да се използват пинсети с фин връх, с които кърлежът се захваща възможно най-близо до повърхността на кожата и се издърпва нагоре, без да се върти и усуква и без да се притиска силно, в посока, противоположна на посоката на хобота. Погрешно и опасно е битуващото разбиране, че кърлежът може да се отстрани успешно с въртене или пък горене - всъщност това може само да го "стресира" и да го провокира да отдели секрет в тялото ни и да увеличи риска от инфекции. Важно е да се действа бързо, затова и съвети за мазане, за да падне сам след часове, не са полезни.

Снимка: iStock by Getty Images

Почистете мястото на ухапване и ръцете си със спирт или йод. Ако е възможно, запазете кърлежа в запечатан контейнер за изследване. Внимавайте да не го смачкате, тъй като пръски от изпитата от него кръв могат да попаднат в очите или върху лигавица и да заразят и неухапан. Добре е дори след успешно изваждане на кърлеж при първа възможност да посетите лекар, който да огледа мястото и да го почисти. При неправилно отстраняване смукателното хоботче може да остане в кожата и рискът от инфекции да се запази.

Следете мястото на ухапване и цялостното здравословно състояние за симптоми на болести, пренасяни от кърлежи. Това може да е обрив около мястото на ухапване, увеличени лимфни възли, температура, грипоподобни симптоми и др.

Защо са опасни кърлежите?

Кърлежите могат да пренасят различни заболявания на хора и животни. Ето кои са най-често срещаните:

Лаймска болест. Характеризира се с висока температура, умора, главоболие, мускулни и ставни болки и характерен кожен обрив. Нелекувана болестта може да причини сериозни щети на мозъка, сърцето, ставите.

Петниста треска (позната още като Марсилска треска). Симптомите са треска, главоболие, обрив, коремна болка и мускулна болка. Инфекцията е остро протичаща и може да причини също оток на лицето, остра кашлица, жълтеница и др.

Кримска-конго хеморагична треска. Това е най-тежко протичащата, но за щастие най-рядко срещана инфекциозна болест, пренасяна с кърлежи. В България тя има сравнително ограничено разпространение. Протича с обилни кръвоизливи от кожата, венците и вътрешните органи.

Хеморагична треска с бъбречен синдром. Започва с внезапно начало с повишена температура и остра бъбречна недостатъчност.

Кърлежов енцефалит. Инфекцията започва с много висока температура и главоболие. Може да доведе до енцефалитен синдром и парези.

Ку-треска. Скритият период на заболяването е от 3 до 30 дни, като симптоматиката започва с втрисане и отпадналост и може да се развие до пневмония и засягане на сърцето.

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария.