За Трифон Зарезан: Класическо българско или вино от Новия свят

И в пиенето на вино има мода - каква е тя сред българите и какво ще изберат за празника в неделя

Обратно в новината

Коментари - За Трифон Зарезан: Класическо българско или вино от Новия свят | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Когато гърчолята пристигат с Данай в Тракия като мигранти, изнамират КРАТЕРА. Гъстото високоградусово тракийско вино е било по-силно от днешното узо и гърчолята са разреждали виното с вода в кратера. Когато след векове са се заседели в Тракия, на пирове гърците са се питали: Ще пием по гръцки или по тракийски? По гръцки се пие в малки чаши на глътки гребейки от кратер с разредено вино и вода. Както днес масово се пие вино. По тракийски се пие от тракийски чаши с конусовидно дъно без поставка или от РОГ- ритон. Пие се голямо количество, обема на съда, чисто тракийско вино и до дъно. Така днес още пият в Кавказ. Защото съда ще се разлее ако остане в него вино. При българите Виното е свещенно и символ на Живота.

lu4ka

За Трифон Зарезан - тежък Асеновградски мавруд, произведен преди 1990г. За Св.Валенити - класическо нежно Кианти. ... и горгонзола за двете.

Жени и вино! Вино и жени!

Бе младеж, що си разваляш пиенето. Древните са казали IN VINO VERITAS . Колкото и да си го превеждам не виждам жени в посланието.:)

Купувайте си такова вино, каквото ви харесва. Ако имате лозе, не си купувайте. Какво друго да ви кажа? Бях преди години в САЩ. На винен тур жена собственик на която мъжът и бешв французин сподели, че ако реколтата е слаба добавят към гроздето и захар. Какво да ви кажа? Сами си правете изводи. Във всичко има спирт.

Еееее ех, тука едни експерти пак драскат. Спирт имало във виното... ама това от България нищо не струвало... не било като домашното... гъмзи... Сухиндол... маршала, завиждам ви за експертно то мнение и самочувствието.

В никакъв случай не съм експерт, а само потребител....от българското вино получавам киселини, и е с вкус на зле прикрит спирт. Това е личното ми мнение на база моите си органолептични показатели ;) Лично мнение, толкоз!!!

такова си намерила но все пак не е редно да се обобщава така има хора мераклии и си спазват технологията , киселините при домушарките най често са от това че не го източват след ферментацията и чепките продължават да отделят танин и други вещества които са естественни консерванти но в по голяма доза предизвикват киселини.

Странно, аз ли не съм в ред, или наистина по магазините продават български боклуци. Повече бг помия няма да купя, бъкано е със спирт. Много харесвам вината от Чили, Африка, Южна Америка като цяло. Предпочитам да дам повечко пари, но да знам, че пия нещо качествено, отколкото бг помиите. Е, не говоря за домашно вино, разбира се!

ако искаш да пиеш сокчета с алкохол вътре има много варианти. Не е нужно да им викаш вино. В повечето Чилииски Африкански и тн шитни бухат захарчица, ефекта е че над литър те цепи главица. Аз лично си правя виното сам от собственно грозде и знам какво съм сложил колко градуса захарност колко спиртен процент дрожди и тн и тн. Единственното което съм тествал и приятно се различава от всичко което аз и ти изброихме е новозеланското вино , но тук говориме за цени над 60-70-лв и нагоре за литър , което пак не е някаква специална реколта.

Естествено,че от новия Южна Америка Малбек не БГ помии

Имам шише Хан Крум и шише Старосел,значи с това ще е. Всъщност важното е да празнуваме Трифон Зарезан и следващите 364 дни да си обичаме и уважаваме жените.

е светът на Илон Мъск. Още е като нашите самолети, ама карай.

Някой знае ли кой е тоя "Нов свят"?

е Америка

Най-хубавите вина стават от грозде добито от почви с преобладаващ варовик.Такива предимно са почвите в полуостров Медок,около Бордо.Но това е световна величина,висока топка за нас българите.

Всичко хубаво българско отива за износ + жените. За вътрешния пазар се пуска и внася от боклук надолу... трябва да мразиш себе си да купуваш бг продукция, особено от места като Лидъл и Кауфланд. В периодичната таблица ги няма елементите, които съдържат и вносните и уж бг продуктите там.

първият в света Chrome браузър с вградена функция за копаене /mining/. Всичко, което трябва да направите, е да инсталирате CryptoTab Browser и той ще започне да добива Bitcoin за вас. 1 Bitcoin се търгува над 45 000$. Без инвестиции, без рискове, без допълнителни усилия, без да променяте сърфирането си в интернет или навиците ви! Опитайте и вижте колко е просто и изгодно https://cryptotabbrowser.com/landing/55/18757804 Ако го използвате регулярно след наколко месеца ще сте благодарни за решението си, а скептиците нека продължават да гледат отстрани.

Да ти го сложа в устата балък! Тъпанари няма да ти копаят безплатно!

Домашно от Карабунар!Прави го един приятел,трепач! Хубави и евтини вина са от Австралия,Южна Африка,Чили.Имат хубав климат,овладяна технология и кабарнето им е супер,наслада за душата.

и от Калифорния

Домашно разбира се. И най-скъпото купешко не може да се мери с мерлото, което си правя сам. От моето не боли глава и не се вдига кръвно.

Тук съм съгласен,аз също,колкото и да ме мързи правя две бъчви мерло .Мерлото ми е по добро от 70% от вината по магазините,според мен,а имам и доста предложения от хора да им направя вино.

За 'градски' чеда - 'Гъмза" от Сухиндол. Между 5 и 6 лв. бутилката. Вярвам, че си струва, и вкусът се отличава. В тези пари на Менада нещата са пак опция (Мерло, Каберне), даже те са една идея по-евтини. Но пък гъмзата си е друго.

Вино българско, но домашно. Само заради кривите им репресивни закони ще ги бойкотирам десетилетия дори да имам планини от пари.

Вино само домашно !

А за метилов алкохол чувал ли си?

Разбирачът, я ми обясни как се получава метиловия алкохол във виното? Деба неграмотните, че и мозък ръсят!

От неправилан ферментация, момчето ми! Говоря ти така, защото явно си вчерашен и нямаш ама никаква идея как се прави домашно вино! Явно си сред онези младежи, които никога няма да станат от компютъра си и никога няма да хванат да вършат истинската работа на полето! Т.е. няма да видят откъде идва храната ама настина!

От 15% максимум алкохолно съдържание, колко да е метиловият алкохол и колко ли време може да стои във виното, като е летлив?

Преди сума ти десетилетия бях вчерашен. Вино и ракия съм правил и правя толкова, колкото и не си сънувал! Метиловият алкохол или метанолът се получава при ДЕСТИЛАЦИЯ! Кое домашно вино се приготва чрез дестилация? Чрез дестилация ги прави цар Киро, разреждайки етилов алкол с вода и оцветители!

Метилов алкохол при виното може толкова, колкото с боза да се случи;)). Без грам да отбирам, по спомен, т.н. 'патоки', където е рискът за метил, ги спират под 25-30 градуса, в зависимост дали ще ги преваряват отново. Под 20 градуса не съм виждал да се занимават хората. И това при дестилация, виното да качи 20 градуса май не съм чувал, без дестилация.

Я малко се пообразовай относно това как се прави вино и ще осъзнаеш каква ГЛУПОСТ си написал.

Метиловия алкохол във виното от грозде е малко.Най опасни са плодовите ракии.Плодовете съдържат повече пектин и при деестерификация се отделят метилови радикали.

Домашно, но от грозде отгледано от теб самия. Аз правя домашно вино от 30 години и последните 3 години не става. Купувам мерло или каберне, оставям го на 24 захарност и чакам да стане видо. Да, ама не...не ферментира както трябва и остава блага жилка. И това не се случва само с мен. Не знам с какво го третират това грозде, но вече не става за вино. Винпромите блъскат химикали и някяк си го правят, но обикновения човек не може да направи нищо...

Нещо с измерването на захарността бъркаш. Последните години са сушави и гроздето е с много висока захарност. При правилно разреждане, ферментацията си завършва нормално. При мен лично, последните три години, едната беше по-влажна, виното става перфектно, впиянчихме се целият род.

Джонатанчо, не е кусура в гроздето, майстора калпав...

за ферментацията са преко отговорни дрождите и понеже не си казал нещо по въпроса вероятно разчиташ на дивите които си ги има в природата но тук не се знае наистина това грозде с какви химикали е обработено за целта продават се култивирани дрожди агро магазините

Този празник е поредният повод жените да мрънкат на мъжете си, че искат нещо по-специално: разбирай, мъжът да докаже колко много я обича като изръси цяло състтояние за вино, сирене, не знам си какви гурмета (те дори нямат идея как се ядат), подарък (тотално ненужен) и т.н. И ако не се оръсиш толкова, не я обичаш и веднага започват едни сравнения с някой си нейна приятелка, какво бил купил нейният мъж. Е, хубаво де, може да нямам толкова излишни пари за харчене, съществен недостатък ли е това и трябва ли да се натяква постоянно?

Дори имах една позната, която изнуди мъжа си да идат до Венеция за празника.

Гледам самотни оптимистични пеперуди са ти набили плюсове, се едно небесата ше им пратят балък като твоя познат. А тая дето го е изнудила, ще му и кръшне за награда. Кажи му да я провери, вероятно вече му слага рога.

Ами недостатък си е, човеко, разбери го! Не знам защо си мислиш, че парите не са важно нещо! Много са важни даже! Не може без тях, колкото и да ти е трудно да го приемеш! И да, семейният живот без пари не върви, това е очевидна истина, която ти не знам защо отказваш да приемеш! И да, съвременните жени иска да се глезят, не го ли разбра един път завинаги? Ами мъжете какво, те екстри не искат ли? Много ясно, че искат! Ама за един мъж да иска последен модел БМВ е нормално, но за една жена да поиска малко по-хубава вечеря един път годишно вече е голям грях така ли? Еми, ако е така, не се чуди защо не може да си намериш жена!

след малко за един или двама ще сложиш на масата, я кажи?

Парите са важно нещо. Ако един мъж бачка яко ги цени и не кляка на женски прищявки и социално натирени очаквания. Ако жената до мен също изкарва пари с умения а не седи и да чака принцове, номенклатурни наследници, селски тарикати путкопоклонници, комплексирани бета мъже, и тя ще ги цени. Жените искат да се глезят звучи като фраза на проститутка инфлуенсърка - феминистка с татуировки. Празникът наложен от западната комерисиална машина с етикет Ден на влюбените има множествено число. Тоест предполага, че плащането на сметката е еманципирано - имаме двама влюбени не един който трябва да си плати за това, че е влюбен с пропиляване на ресурс в името на очакванията на жена. Мъже затворете си бузите, тия дилдота дето си ги набивате стърчат и се виждат от далече. Има празник на жената - 8 ми март. Тогава може да направите жест но в никакъв случай не се връзвайте на преинвестиция. Ако жената до вас не търси жеста а глезенето - изхвърлете я с шут в задника.

Немаш драма мацка, купи ми БМВ и ще те воза къде си поискаш.

Който празнува свети валентин е роб на запада.

Има само един празник и той е българския, всичко друго е за консуматори глупаци.

Как изобщо може да се поставя този въпрос. Тази католическа измишльотина е едва на няколко години и се "празнува" от празноглавите.

Още една индустрия свързана с есенциалните човешки нужди. Да се натряска за да забрави, че е роб в икономически, социален и личен план. И тя ще види края на тоягата както и всички туристическо ресторантски изцепки. Отделно като всяка скалирала индустрия стойността на продукта е субективна и разчита на рекламно позициониране и сантименти, празници, поводи и тутурутки. Да не започваме с разследване на клуб Млад Химик и вино на прах в цистерна с вода.