Пъстра храна за добро здраве

Синьо, червено, зелено и жълто – плодовете съдържат витамини според цветове си, казват германски специалисти.

Обратно в новината

Коментари - Пъстра храна за добро здраве | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Доброто здраве се поддържа с био храни (произведени на село), неходене на работа, почивки в чужбина, редовен съботен шопинг по моловете ...

+10 Най-добрият коментар за днес. Юу мейд май дей.

Мисля, че може и без последното.

Какъв червен пипер ви гони при положение, че говорите за плодове и зеленчуци? Превели сте статията от английски, там е пишело red pepper, което в случая се превежда като червена чушка. Бива ли такива глупости да пишете. Мозък се иска, а не дословно превеждане.

Варненци и шуменци казват на чушките "пипер". Например - "Купих едно кило пипер.", "ПекАх пипер, стана много вкусен.", "Ха вземи си една пиперка да я кусаш."

А пък в някои краища на България, на чушките им казват "капия" - "червена капия", "зелена капия" и т.н.

Сини плодове ми звучи добре, то май на практика всички са такива. С тези пестициди при отглеждането им няма да ме учуди синият морков или белият патладжан.

нека не забравяме, че естественият цвят на моркова е белия (репичка), след което е добавен оранДжевият чрез каротини

Габровци казват на патладжана "син домат", т.е. той отива в графата "син зеленчук :-). А пък в Търговище го наричат "морено", с ударение на първата сричка. На мен поне ми звучи добре.

В Търговище казват още и "еднО домати"