Детето не трябва да сяда на гърне преди да навърши 3?

Родителите, които започват да учат децата си да използват гърне, преди да са навършили три години, влияят негативно на развитието им, твърди детският уролог Стив Ходжес, професор в университета "Уейк Форест" в САЩ.

Обратно в новината

Коментари - Детето не трябва да сяда на гърне преди да навърши 3? | Лайф.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

4i4o Ходжес, kolko % vzemash na prodaden pampers?

незнам тази статя от каде се появино не сам сагласна снея *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Интересно защо са се увеличили инфекциите в последните 10 години - ерата на памперсите и късното приучване към хигиена, а не по - рано когато майките ни са ни учили от 6 месеца.Как може да се разпространяват такива лъжи! За успокоение на родители които ги мързи да се занимават с децата си и за радост на производителите на памперси!

Това е лъжа. Да вземе тоя доктор да си сложи "памперс" и да види лично колко е удобно да си носиш тоалетната със себеси.

Противно на всички майки около мен ,сложих дъщеря си на гърне след 18месеца,както си пише на гърнето.Точно когато вече знае какво се прави там и може да си каже ,когато и се ходи на тоалетна.След месеца ,най-много,вече бяхме махнали памперса ,не се е напиквала ,нито нааквала,не е имало нито плач ,нито нищо.Не съм я насилила да седи на гърнето ,сядала е когато е искала.Въпросът е в разбирането.Не може никой да ме убеди ,че едно бебе на 5-6-7м знае какво прави и защо го слагат там !Това е безумие на българските майки.Не мога да разбера защо трябва да се насилват нещата ,децата да ревът по гърнетата...Никога за нищо не съм си насилила детето,сама си проходи на 10м ,сама се отказа от АМ ,сама си свикна да ходи на тоалетна .Ще качам и сама да се откаже от биберон,нищо ,че всички ми казват ,че трябва да го махна !

Кои изобщо говори за "насилване" и "реване по гърнетата" разбира се, че никои не иска да си тормози детето, става въпрос за общуване с бебето, търпение.Комуникацията с бебето ми ми носи най-голямо удоволетворение, повече от резултатът в гърнето.

Моето дете съм го слагала на гърне от момента, в който започна да седи. Никога не е ревала, и никога не съм я насилвала. И не е киснала в собствените си мръсотии до година и половина. Подкрепям мненията, че тези инфекции са се увеличили в последните 10 години именно заради употребата на памперси до преклонна възраст, а не заради слагането на гърне.

И истината е, че на американските майки не им се занимава много с обучение и нямат търпение. Не само за гърнето, а и за други неща. Отделят повече време за себе си и вероятно и къщата и пак не изглеждат добре. Има и изключения, ама те може и да са източноевропейски американки.

През последните 10 години американчетата носят памперс докато тръгнат на училище. И за американци на средна възраст съм чувала такива неща. Една се беше омъжила за такъв и на него му се виждаше нормално дете на 3 години да не бъде обучавано да ходи на гърне. Детето като почне да сяда може и на гърне да се учи. Не съм забелязала проблеми при такива деца.

Проблеми има при ранно приучаване на гърне, включително психически, но това няма как да се разбере от всезнайковци и хора, които вместо да прочетат по малко следват бабини приумици!

това са пални глупости.аз живеа в америка и за това ту всички деца са с памперси до 5г.няма кои да ги научи каде да се изпишкат и те сащо не знаят какво се случва като започват да пишкат.това е абсолутем марзел за маиките разберете.аз сам гледала амерекански деца и не мога да им саздам навика да пишкат в тоалетна до 5 г.те се плашат от гарнето.не вярваите на това *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Искам да кажа, че аз изобщо не съм съгласна с тази статия. Първо, колкото по-рано едно дете се сложи на гърне, толкова по-добре, защото навиците се учат от по-рано. Така, че спокойно след 7мия месец може да се слага. Някой майки питат как да разберат кога да го сложат. Ами просто засичате на детето кога се изхожда- дали преди ядене и после веднага след. Когато се изходи след 1 час ще го поканите пак.Като свикне така после през 2 часа и се увеличава интервала. Постепенно на детето му става интересно и започва само да си казва. Моята дъщеря е почти на 3 години , не казвам ,че не се е напикавала в началото в гащите, но трябва упоритост и търпение. Да ,тя е на почти 3 и сама си взима гърнето и си сяда на него , а като сме навън само казва,че и се пишка ,отива под някое дръвче, сваля си гащичките, върши си работата и си ги вдига.Грозно и смешно е дете на нейните години още с памперс или с биберон. В крайна сметка всяка майка решава как да гледа детето си, но не избирайте уж по-лесния вариант -памперса пред по-добрия и по-хигиенния- памучните гащи.

този който е написал тази статия и всички майки които мислят така искам да ги помоля - моля сложете си и вие един памперс на дупетата и се опитайте да се изакате в памперса.....как ли ще е?дали ще ви бъде удобно и спокойно ли ще го направите....или май ще е по хубаво и по лесно да го направите на тоалетното гърне??????Вие луди ли сте да карате децата си след три години да се научи да ходи на гърне за своите нужди????та тези деца хапват всичко и знаете ли че изпражненията се изменят - не са както когато детето хапва само мляко от майката или адаптирано мляко и някакви си пюренца....нищо не може да му стане на детето, което за своите нужди ползва гърне, най много да ви е благодарно, че му е по удобно без памперса и по чисто на дупето...

Хора, ако някой от вас си сложи памперс и се опита в седнало положение да се изходи по голяма нужда да ми се обади. Ще спечели награда!!! Моето мнение е, че детето си "казва" само какво е най-добро за него.... Апропо: Поздравявам всички майки отглеждащи децата си в България-това е ГОЛЯМО предизвикателство. Бъдете здрави!!!

Аз лично не бих тормозела децата си с гърнета преди да са готови за това.Няма значение на каква възраст ще се получи свалянето на памперса,въпроса е да е осъзнато без насилие .Моите близнаци са на 2г и 8 м и са още с памперс.

Е ти кво бавно развиващи ли ще ги правиш тея близнаци ? На времето като сме срали в тензуси и от рано рано сме се учили да серем в гърнета ся лошо ли ни е ? Кво е тва на 3 години с памперс ... ще му деформираш походката на лапето !

Аз също не съм съгласна с този доктор до три годинки с памперс да ги мъчим децата,но моят син когато за първи път го сложих на гърне да се изходи по голяма нужда се разрева и повече не искаше да го види това гърне.Беше на 7 или 8 месеца,а след това се опитвах почти всеки ден да го слагм и все ревеше ли ревеше и като го пусна от гърнето и го хващаше и го захвърляше настрани.Е кажете ми какво да правя като и до сега не може да свикне нито в гърне да пишка нито прав.И от нямай къде пак до памперсите опираме,защото нямам сили да пера всичката покъщнина когато той реши да се изпишка на някой мебел!

Наистина немога да повярвам,че има майки които са съгласни с откаченото мислене на този лекар.Как може да е нормално 4 годишно дете да ползва памперси?!Дъщеря ми е на 11 месеца и ползва гърне от 7 месечна,изгради си навик и вече ползва памперс(и то от време на време)само за пишкане.А аз съм много доволна от този факт между другото.Това си е мое лично мнение де,но все пак се замислете мили родители,които подкрепяте това абсурдно мислене,ако до 4 години не нау4иш детето си да пишка където трябва,как ще изградиш този навик у него на такава голяма възраст,май доста ще позакъснеете?!

Тъжното е, че много майки приучават децата си отрано на гърне, не заради друго, а защото не могат да си позволят финансово да ползват памперси. Кърмим до късно, щото няма пари за манджа, махаме памперса, щото не можем да го купим и ги пускаме на ясла, за да започнем работа, че да преживяваме.... Не казвам, че тези неща са нещо лошо, напротив, но подбудите често са финансови. Немотията ни прави по-оправни и гъвкави. Типично за богатите нации е 5 годишни с памперс, шишето с адаптето и с мама у дома... Знам ли, няма правила, всички сме различни, но се моля да взимаме решенията относно възпитанието на децата си, не притиснати от кризата, а убедени, че така е редно

Кърмените деца стават по-добри хора. Друго си е мама да те гушка до една годинка, а не да се чувстваш малък, безпомощен и необичан. Адаптираното мляко прави децата дебели като порастнат, а колкото до памперсите професорът с много неща не е наясно.

Не мога да свържа просперитета нито с кърменето, нито с гърнето. Като оставим настрана финансовата част с памперсите, нека всеки да си помисли как би се чувствал с това нещо на своето тяло 24 часа в денонощието и всичко физиологично да се случва там!!! Моята дъщеря я слагам на гърнето. когато почна да седи стабилно основно за голяма нужда. Много по-хубаво му е на детето, по-лесно, по-чисто и интересно. Щом има деца, които махат памперсите на 1.5 години, значи е възможно и по силите на детето, нищо не е на сила. Лично аз бих се радвала по-скоро да махнем тази спарваща екстра на благополучието. А вече като попадна на такива статии само като прочета, че въпросният учен е американец....няма какво да се коментират.

Напълно съм съгласна с последния коментар - всяко дете си е различно и само за себе си. Това да не ви е състезание - кой най-рано ще може да ходи на гърне. Както във всичко - крайностите не водят до нищо добро. Не смятам, че е нужно да се слага малкото бебена гърне нито пък че трябва да се чака до 3 за да започнеш да го учиш. Стига с тези екстремизми, особено що се отнася до децата.

Не знам кое ме възмути повече-дали прочетеното в статията,или коментарите на българските майки.Не съм съгласна,че детето "трябва" да ходи с памперс до 3-год. възраст,но също така не съм съгласна и с това,че като започне да седи и трябва да се слага на гърне.Какво ще направите мили майки,когато слагайки детето си на гърнето,то започне да пищи?Пак ли ще го държите там?Аз се опитах да го направя и резултата беше скриване някъде,и вършене на работата в гащите.И какво вместо да се научи да седи на гърне получи страх от него.Е отказах се и около 2 месеца преди да навърши 2 годинки , започна сама да проявява интерес към това което преди това я докарваше до истерия.Започнах да я слагам от време на време, и точно след една седмица махнахме памперса нацяло.Та след като съм родила и отгледала 4 деца,при които всичко се развиваше по различен начин,бих искала да ви кажа мили мами:не тормозете децата си-те по-добре от вас знаят кога са готови!И само за протокола-едно от децата ми на годинката вече беше без памперс.

Върл противник съм на памперсите...едно време нямаше такива и моята дъщеря от 5месеца откакто се опитваше да сяда я научих да си върши сериозната работа на гърне.Напикаваше се но като почна да говори се научи и за това много преди годинката.Нощем се напикаваше но еабсолютно погрешно това мнение-3 години??? Тозе не е нормален - защо не пита нас майките 1път в месеца колко приятно ходим с памперс а всеки ден до 3години-безумие.На позната детето на 3години всичко правеше в гащите и останалите деца му се смееха.Не знаете каква травма може да получи в тазе крехка възраст.Майки да не ви мързи а научете децата си- колкото по-рано толкова по-добре.

Е,извинявай ,ама на 5 месеца да си сложиш детето на гърне е абсолютно безумие ...ха ха ха,едно време и компютър не си имала,ама сега го използваш,а?

Тази статия е абсурдна, най малкото , че пише последните 10 г са зачестили урологичните проблеми! Е , точно от усиленото използване на памперси до късна възраст последните години! Освен това сигурно ви е ясно, че фирмите производителки са намесени сериозно в подобни кампании!

Как детето ми ще ходи до 3 години с памперс!!! Вие знаете ли какъв развъдник на бактерии и инфекции са памперсите, дори да се сменят често, особено в жегите. На едни познати дъщеря им на 3 години и 6 месеца с памперс и после с такова тежко подсичане, че се наложило и на лекар да я водят.

Най старото детско гърне с борд е глинено 650г пр.хр.гледжосано и украсено с рисунки от древна Елада е.Хората отдавна са открили топлата вода и краткият път към полезните навици, а ние сме готови да си оставим децата да се вмирисват в памперси...За щото така казал един професор,който не е ясно за кого работи...

Гениални коментари. Типично за комплексираните Българи да отирчат всичко, което не съвпада със собствените им възгледи и поведение. Изобщо, ние сме върха и знаем най-добре - затова сме и най-бедната държава в европа. Тук на 3 години децата ходят на гърне и сами си пускат филмчето, докато там са още по памперис. Тук на 25 младежите още живеят при мама и мрънкат че няма работа. А там с кредит вече са си наели жилище, сменят няколко работодателя или стажантски програми, или започват свой бизнес. Без да разчитат на помощ от родителите си. Ама пък ние ходим на гърне още на първата година, така че е ясно кой е по-добър...

Мая

Напълно съгласна с Иво. Детенцето ми е на година и половина и въобще през ум не ми е минавало да го тормозя да ходи на гърне. И въобще не ме интересуват майките, които са научили децата си още на година да се изхождат на гърне. Много важно. Искам детето ми да расте спокойно и щастливо, дори и да означава да му слагам памперс докато тръгне на детска градина. И в контекста на това, което каза Иво, аз познавам "деца", които са на 35 и все още майките им ги гледат, готвят им, и им купуват цигари, че и мляко за внучетата, които са създадени от уж порасналите им деца...

Разбира се, че няма да го тормозиш детето.По скоро себе си не искаш да тормозиш за да се научи това дете да ходи на гърне.Тебе сигурно майка ти те е гледала с памперси до чети години.

Абе я започни бизнес в България с тези абсурдни закони и изисквания на "гениалното" ни правителство,ако можеш.

интересно сръвнение на гърнето на 1 г. и кредит на 25 при различно икономики и нагласи. В този свят който толкова хвалите младеж на 20г. застреля много невинни хора в едно кина, не ми го хвалете

точно така

Дрън-дрън. Поредната манипулация от производителите на памперси.

Пише се Лейк Форест не Уейк Форест.

http://www.wfu.edu

Добре е умните майки да не обръщат внимание на тези глупости. За американците е нормално да си изпращат детето в първи клас с памперс. Което не ги прави гениални, а миризливи.

Защото сте всички такива умници и не признавате наблюденията и проучванията на хората, затова те са 100г напред, а ние сме като хлапаци с памперси пред тях.

Щом започне да седи само детето трябва да се слага на гърне!Стига с тия чуждестранни малоумщини дето ги дрънкат някакви нещастници,че като гледам какви пълноценни хора стават от тях и ме заболява главата-не могат да си избършат и задниците сами,седнали на нас да ни казват как да си гледаме децата!Едно време нашите родители сигурно ни чакаха да станем в първи клас,че да ни научат да се изхождаме в гърне...

Много вярно, точно така и аз съм на това мнение.

Едно време си е било за едно време!Едно време майка ти не е седела да пише безсмислени коментари по форуми като теб сега .Дали ,ако едно време е имало памперси майка ти немаше да ги ползва ,а?

Предполагам, че всички пишещи тук сме израснали, без майките ни и да си мечтаят за памперси. И считам, че сме нормални. Колкото по-естествено, толкова по-добре!

абс.точно

Ами тоя професор е добре спонсориран от някой производител на памперси

Той сигурно е скрит търговски агент от продажби на памперси. А сладура на снимката е на по малко от 1 година, та гърнето е измислено за такива бебешори а не за големи батковки над 3г. ...ще му "подпира"... на дъто с една дума..така каза синът ми.

Американците затова отглеждат идиотчета с биберони и памперси на по 6 години. Явно професора е добре платен от фирмите, произвеждащи памперси.

Г-н професорът дали изобщо някога се е занимавал с отглеждане и възпитание на деца? Та 3-годишно дете вече е толкова самостоятелно и умно, че ... Хм, а ние да го държим с памперс??? Тези книжни плъхове... Я, стига сте ни учили, г-да професори, как се отглеждат деца. Та моят внук на 3 години вече се хранеше сам, рецитираше, знаеше доста думички на английски, пускаше си сам филмчетата на компютъра и т.н. И да го унижаваме да ходи с памперс...

да се научим да уваяваме мнението на професионалистите и да се опитаме поне да се замислим-може и да е прав. децата са разлини,но за саяление познавам маики, които дарят 10 месечните си бебета на гарнето,докато им посинеят дупетата. уясно жестоко..... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Професор Ходжес, вие сте напълно смахнат. Това, че децата ми са научени да ползват гърне от навършването им на годинка, не е проблем. Изобщо даже. Това не ги кара да се въздържат, когато имат нужда. А когато имат нужда да си поискат гърнето, за да я свършат там работата. Пълна глупост са всички твърдения в поместената статия. Имам добре възпитани, напълно здрави, весели деца. И са научени да ползват гърне, още като навършиха годинка.

Нищо не му пречи на този професор да си сложи памперс и да ходи непрекъснато с него и 5 години. Най- приятно ще му бъде в горещините, защото не вярвам да ходи по памперс а ще трябва да сложи и поне една tanga- прашки. И понеже не може да ходи по памперс и прашки а ще обуе и панталон. Е при 42 градуса нека се вари с три чифта гащи. Само така ще разбере какво им е на децата.

Дрън- дрън!!! Детето само подсказва кога е готово за това. Не виждам смисъл ако е готово да се чака да навърши 3 годинки и да ходи с издут памперс до тогава. Нека урологът си сложи памперс и да ходи с него 3 години непрекъснато.