Ако отдавна мечтаете за домашен любимец, но се чудите дали да изберете породисто животно, или да спасите новия си четирикрак приятел от улицата, ето няколко довода в полза на последното.

  1. Ще спестите пари

Закупуването на породости животни трябва да става само от лицензираните затова развъдници. А за купуването на куче или коте там се чака много и се плаща много.

Грижата и съхраняването на правилните черти на породата изисква много познания и ресурси. Животните в тези развъдници често ходят по различни международни състезания и печелят награди, с които могат да докажат, че техните животни покриват всички изисквания на породата. Работата в детайл и голямата грижа ограничават броя на кучетата/котетата, които могат да отглеждат затова в един развъдник често на сезон се раждат не повече от 5-6 палета. Всички това са причините за по-високите цени на домашните любимци.

Развъдчиците държат да се запознаят лично с потенциалния стопанин, за да са сигурни, че малките бебета попадат в грижовни ръце. Затова не може да сте сигурни, че ще се сдобиете с желаното животно, ако не отговаряте на конкретни критерии, независимо от сумата, която сте готови да платите.

Купуването на животно от зоо магазин или обява в сайтове за продажба крие сериозни рискове. По-голямата част от кучетата и котетата се раждат във ферми за отглеждане, в които животните битуват в нехуманни условия, раждат непрекъснато без грижа за тяхното здраве. Често животните родени там не само, че не отговарят на всички изисквания за породата, но и се раждат със сериозни здравословни проблеми.

Ето защо осиновяването на животно от приют или спасяването му от улицата ще ви спести между 300 и 3000 лв, които може да инвестирате в грижата на порасналото ви семейство.

  1. Спасявате и удължавате техния живот

Всички ние имаме нужда от втори шанс. Това важи с пълна сила за животните в приютите и на улицата. Те често за изгубени, предадени и изоставени. Всички те са нежелани, отритвани и безпомощни.

Ето и малко факти:

Родените от бездомна котка котенца имат висока смъртност. Близо 50% от тях умират през първата година от живота си. Оцелелите им събратя средно живеят около 2 години. Голяма част от тях умират на улицата, а други се заразяват с болести покрай боевете в размножителния им сезон или паразитите.

За сравнение - животът на домашните котки варира между 12 и 15 години.

Снимка: АР/БТА

  1. Сдобивате се с по-здраво животно

Ако спасите животно без порода, то е много по-вероятно то да е здраво. Причината- естественият подбор. На улицата оцеляват само най-здравите, силните, умни и съобразителни животни.

Заради намесата на човека в изкуственото поддържане на качества на дадени породи често се стига до състояния, които вредят на здравето на животното. Големите породи кучета често страдат от дисплазия на задните крака. Кучетата порода булдог например не могат да плуват, заради късата си и сплескана муцуна и спецификата на техните крака и гръден кош. Френските булдози не могат да се размножават нормално. Над 80% от ражданията при тях изискват цезарово сечение.

Ето защо едно спасено от улицата куче, макар и с непородист вид, има по-голям шанс за изправна здравна книжка и нужда от редки посещения до ветеринаря.

  1. Приятен характер и игривост

Що се отнася до общителност, безпородните кучета и котки могат да се класират за първа позиция. Те са по-весели и по-игриви, защото са по-здрави. А котките често са по-гальовни и не толкова придирчиви, защото могат да направят ясна разлика между живота навън и уюта и спокойствието у дома.

Ако искате да си вземете куче или коте за първи път е хубаво да се допитате за съвет от хората, работещи в приютите. В тези случаи могат да ви насочат към пораснали, но улегнали и спокойни животни, чиито характер би ви допаднал, в зависимост от това дали искате игрив или спокоен домашен любимец. Тези животни са с вече изградени хигиенни навици, което ще ви спести много грижи и възпитание.

Ако вече имате опит или искате видите как вашият нов най-добър приятел расте, то тогава ви препоръчваме да заложите на малко коте или куче на 2-3 месеца.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

  1. Чувството на удовлетвореност и личния пример

Грижата за нов член на вашето домакинство е немалка отговорност. От сутрешни разходки, през прегледи до ветеринаря или среднощно хранене на котката в 5 часа сутринта.

С всеки изминал ден, в който виждате как спасения от вас любимец расте по-голям и става все по-щастлив, игрив и силен ще се чувствате все по-удовлетворени. А в дните, в които се прибирате уморени, вкиснати или тъжни от живота навън вкъщи винаги ще ви посреща верен приятел, за който сте целият свят.

И за да не бъдем голословни, ви представяме два мъника, които търсят своя дом. Запознайте се с Кашончо и Хорхе.