Според ветеринарните лекари, кастрацията е една от най-сигурните превенции на редица заболявания и със сигурност удължава живота на котката. Въпреки това едва 24% от котките у нас са кастрирани, а 60% от стопаните на некастрирани котки посочват процедурата като ненужна в проучване за нагласите на собствениците на котки спрямо кастрацията.

Част от причините да има такива разминавания, са дълбоко залегналите в съзнанието ни митове за кастрацията, които често превръщат хората или във върли защитници, или в яростни противници на процедурата. "Кастрацията променя природата на котето!", "Кастрацията е проява на жестокост", "Котката трябва да роди поне веднъж, преди да се кастрира" - вероятно сте попадали на тези твърдения, особено ако сте били изправени пред избор за своя домашен любимец.

Днес ще поговорим за всички тези нагласи.

МИТ: Кастрацията е проява на жестокост!

Знаете ли, че котката, гледана в домашни условия може да се разгонва целогодишно заради изкуствената светлина в дома? Специалистите посочват, че ако я оставим да се разгонва постоянно, или пък контролираме този процес цял живот с медикаменти, то това е по-скоро нехуманно и може да доведе до медицински проблем! Често по време на разгонването котката се чувства тревожна, самотна и отказва да се храни с дни, което води и до загуба на тегло. Гледаните навън котки се разгонват няколко пъти годишно - при чести полови контакти и забременяване рискът от туморни заболявания, както и от нежелано поколение предизвикват по-голям риск за животното.

МИТ: Котката трябва да роди поне веднъж или да се е разгонила един два пъти, преди да се кастрира.

Няма такава закономерност, дори специалистите препоръчват, ако котката не се използва за размножаване, да се кастрира още преди първото разгонване (около 6-тия месец), а при мъжките - около година.

МИТ: Не трябва да нарушаваме природата на котето!

Котките се разгонват няколко пъти в сезон, което означава, че дори на възраст от 6 месеца могат да имат вече малки, които, ако не са желани, често биват изоставени или стават жертва на инциденти на улицата. Този процес се повтаря многократно, което прави намесата в природата на животното по-безопасният избор в дългосрочен план.

МИТ: Кастрацията е рискова операция!

На практика това е рутинна операция, която отнема около 20-30 минути при женските, а при мъжките котки е 10-15 мин. Възстановяването също се случва много бързо - в повечето случаи до 2-3 дни, максимум до седмица, като не е необходим прием на антибиотици или промивки на раните. При мъжките няма външни конци, а при женските се прави козметичен шев, при който не се изисква да носят яки, а също и да се махат конци по-късно.

МИТ: Кастрираните котки не се нуждаят от специална храна!

При много котки се наблюдава затлъстяване след кастрация, което е в следствие нa понижените нива на активност и забавеният метаболизъм, често и повишен апетит. Затова се препоръчва специално разработена храна за кастрирани котки, тъй като голяма част от котките са склонни към натрупване на излишни килограми след операцията. Ветеринарните лекари препоръчват спазване на хранителен режим, съобразяване на порциите с дневните нужди на любимеца и разнообразяване на храненето с редуване на мокра и суха храна. На помощ идват продуктите на PURINA® PRO PLAN®, разработени в следствие от дългогодишни научни проучвания и с пълна отдаденост за създаването на по-добър живот за домашните любимци и техните собственици. PURINA® PRO PLAN® осигурява едновременно храна и защита, благодарение на формулата си OPTIRENTAL® с антиоксиданти, аргинин и омега 3 мастни киселини, която помага за поддържането здрави бъбреци и на идеално телесно тегло.

Каквито и да са вашите предварителни нагласи спрямо процедурата, нашият съвет е да се допитате до компетентното мнение на специалист (ветеринарен лекар), за да можете да вземете информирано решение.

 

* материалът е предоставен от Purina