Слънчевото и топло лято в комбинация с проливните дъждове през последните седмици доведоха до бум на активността на кърлежите и комарите в цялата страна.

Кръвосмучещите гадинки плъзнаха не само по планинските поляни, но и превзеха градските паркове и зелени площи. Кърлежите са много слабоподвижни, но умеят да изчакват дълго и търпеливо подходяща жертва. Затаени в тревата или ниските клони на храсти и дървета по поляните и парковете, те често дочакват подходящ гостоприемник: куче, котка или човек и се впиват в кожата му, за да смучат кръв, която е жизнено важна, за да се нахранят.

Кърлежите и комарите атакуват кучетата точно толкова често, колкото и хората, независимо от това дали козината на животното е къса или дълга. А тъй като през лятото стопани и домашни любимци прекарват повече време навън, опасността от нежелани нашественици е много по-голяма.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Има стопани, които смятат, че след като се напие с кръв, кърлежът сам ще падне, затова отстраняването му и превенцията не са толкова важни. Грешка!

Основната опасност за здравето и доброто състояние на кучето не идва толкова от самото ухапване, колкото от пренасяне на десетките опасни болести, както и от инфектиране на ухапаното място. Неправилно изваден паразит може да докара по-сериозни проблеми в мястото на ухапването, затова, ако не сте сигурни в способностите си да го извадите както трябва, по-добре се обърнете към специалист.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Не подценявайте и опасността на мъркащите ви приятели. Да, те може да не излизат толкова често като кучетата, или пък изобщо да не излизат, но прибирайки се вкъщи, самите вие може да пренесете кърлеж, който се е закачил на дрехите или обувките ви.

Затова ветеринарните лекари са категорични - дори животното да не напуска никога дома, е редно ежемесечно да бъде обезпаразитявано профилактично.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Алергичните реакции на домашните ви любимци след ухапване от комар пък изобщо не са редки или безобидни. То крие голям риск за кучето и котката, защото те могат да развият дирофилариоза. А едно ухапване от комар по чувствителните носове на четириногите ви приятели е особено болезнено за тях.

Умното решение

Най-доброто, което може да направите, при това незабавно, ако все още не сте го сторили, е да защитите домашните си любимци, не само кучетата, но и котките, с траен и доказан репелент. През лятото всички стопани трябва да са максимално стриктни и отговорни към здравето на своето куче или коте.

Противопаразитната каишка Foresto е иновативна каишка срещу бълхи и кърлежи, за която е разработена специална нова комбинация от материали, които позволяват постепенното освобождаване на активните съставки, осигурявайки защита за период до 8 месеца. Затова и най-добре е каишката да бъде ползвана превантивно, така ще защитите своя домашен любимец от нашествието на неприятните паразити. Тя има репелентен ефект срещу кърлежите, преди те да успеят да ухапят и впоследствие умират. Така Foresto предпазва от пренасяне на патогени, причиняващи заболявания в кръвния поток на домашните любимци.

Пипетата Аdvantix пък може да се използва и при кученца над 7-седмична възраст, като има репелентен ефект. Препаратът убива кърлежите, както и бълхите и техните ларви, и предпазва от нова инвазия до 4 седмици след третиране. Освен това Аdvantix доказано не позволява на комарите да хапят в продължение на до 4 седмици, намалявайки риска от предаване на тези опасни заболявания на вашето куче.

*Рекламна публикация