В следващите няколко материала, в рубриката „Дай лапа“, ще ви срещнем с две прекрасни ветеринарни лекарки, в чийто професионализъм сме се убедили от първо лице -д-р Ива Николова и д-р Надежда Цурева от клиники „Добро Хрумване“. Ще говорим не само затова какви опасни болести пренасят кърлежите, комарите и бълхите, но и какви грешки можем неволно да допуснем в грижата за домашните си любимци. От опасностите, които крият необезапасените тераси за котките, „за“ и „против“ кастрацията, до риска от прегравяне през лятото и наистина ли трябва да мием зъбите на кучето си. Поредицата е част от партньорството ни с Bayer и противопаразитните препарати Foresto u Advantix, които може да намерите в клиниките „Добро хрумване“ в центъра на София и в кварталите „Борово" и "Изток".

Д-р Надежда Цурева е завършила с отличие висшето си образование в Лесотехническия университет в София през 2011 г. Член е на екипа на клиники “Добро хрумване” от март 2010 г., а от август с.г. До януари 2012 г. е част от колектива, отговарящ за медицинските грижи в приюта за безстопанствени кучета в Горни Богров, стопанисван от Animal Rescue Sofia.

Какви са най-важните неща, които трябва да знаем преди да си вземем куче?

Най-важното, което трябва да знаем е, че кучето изисква време. Кучето не е някаква вещ, която можем да си вземем за малко и когато ни омръзне да спрем да се занимаваме с него. Тоест, взимайки животинче, трябва да сме подготвени, че трябва да му отделим необходимото време за разходки, да го водим на лекар, да му обръщаме внимание и да полагаме максимално много грижи, от които има нужда. Много стопани правят грешката да си вземат куче преди да са проучили спецификите за това от какво се нуждае то и се оказват в един момент неподготвени. Кучето се превръща в голямо бреме за тях, защото не могат да се справят. Затова е хубаво да се проучи конкректното животинче преди то да стане нашият домашен любимец.

Кученце или зряло куче? Кой е по-добрият вариант за неопитните стопани?

Отговорът на този въпрос е малко деликатен, защото много зависи на какво куче ще попаднем. Някои животинки са с невероятно опърничав характер, други не толкова. И може би за неопитни стопани е по-добре да вземат вече зряло уравновесено куче, например от приют. Хората, които работят в приютите, имат информация за характерите на животните, познават ги как се държат, какво поведение имат и могат да препоръчат дали темпераментът на точно това животно е подходящ за интензитета на живот на човека, който е готов да го вземе. Освен това, когато се вземе пораснало куче е по-лесно за самия стопанин.

Снимка: Павлин Даскалов

То вече има изградени хигиенни навици и няма да започне да пишка и ака вкъщи или да прави бели, особено, ако е спокойно като характер. Докато взимайки едно бебе куче, то тепърва трябва да мине през периода на обучение. А ако стопанинът е неопитен, той може да направи грешки. Така че е по-добре, ако нямаме никакъв опит в отглеждането на куче, да си изберем пораснало. Най-добре да бъде осиновено, защото има толкова много окаяни душички, които си търсят дом.

Породисто или осиновено от приют непородисто куче – има ли значение, когато човек е решил да си вземе домашен любимец?

Когато човек си вземе куче, той си „взима“ приятел, взима си другар. И в интерес на истината за приятелите няма значение красотата и дали има породните белези. Приятелството между кучето и човека е до края на живота. Някои стопани прекалено много държат кучето им да има определени екстериорни белези – в това няма нищо лошо. За други стопани това не е от такова значение. По-скоро в случая – освен хуманната страна на нещата, че винаги да се спаси животинче, което е в беда, е по-доброто, по-деликатната страна на нещата е, че ако се насочим към конкретна порода, можем да имаме очаквания за размера на домашния ни любимец и за характера му.

От тази гледна точка можем да се насочим към някаква конкретна порода, която да отговаря на тези изисквания. Но този избор трябва да бъде направен много внимателно. Защото породистото куче трябва да бъде взето от лицензиран развъдник. Доста често се продават животинки в зоомагазини без родословие, няма никаква проследяемост на това какви са родителите и дали нямат някакви специфични наследствени заболявания. Дали наистина кученцето, което купувате, е мини йоркшир териер, който ще тежи едва 1400 грама, когато порасне, а няма да стане 14 кг. Така че, ако хората решават да се фокусират върху избирането на породист домашен любимец, препоръчвам да се консултират, да се свържат с лицензиран развъдник на съответната порода. Така може да се види, че от разплодната линия са изключени заболявания, които са типични за породата. Съответно избраното кученце ще отговаря на породата си и като размер, и като характер. За много бъдещи стопани обаче породата няма значение. Затова те правят благородното дело да осиновят куче. В София, а и в страната има много бездомни животни, които имат нужда от грижи. А животните винаги откликват на това, което стопаните им покажат като отношение към тях. И така такива хора могат да направят една много тъжна душичка – щастлива.

Снимка: Павлин Даскалов

Кои са най-важните стъпки в здравен аспект, които всеки един стопанин на бебе куче трябва да знае и да не пропуска?

Първото и задължително нещо, което един човек, който си е взел бебе куче трябва да направи, е да отиде да се консултира с ветеринарния лекар, когото е избрал. Първичният преглед е много важен и това, което аз винаги казвам на всички стопани е: „Слушайте какво ви казва вашият лекар“. Вие сте го избрали да е лекар на вашия домашен любимец и трябва да му имате доверие. Много важно за едно бебе куче са първите няколко обезпаразитявания, които се правят през интервал от 14 дни, като препоръчвам да са поне 3, както и ваксинационната схема. Тя се изгражда в зависимост от няколко неща – например дали идва от ваксинирана майка и на каква възраст е взето. Но има правила, които се спазват и има интервали, през които трябва да бъдат поставени първите ваксини. И те трябва да се спазват много стриктно. Например, когато се вземе бебе куче, което не е ваксинирано, то не бива да се извежда навън, за да не се разболее. Освен това при първичните прегледи могат да се вземат превантивни мерки да не се отключат проблеми в бъдеще – например проблеми със ставите или със сърцето, които имат кучетата от определени породи и т.н., както и да се назначат кръвни изследвания, ако бебето куче е имало бълхи или е хапано от кърлежи.

Прилагат ли се противопаразитни препарати на кученцата?

Да, има специални препарати, които могат да се използват безопасно и когато кученцата са много малки.

С какво трябва да храним нашите лаещи любимци и какво не трябва да им даваме никога?

Има храни, които категорично са забранени за кучета. Списъкът е огромен, но най-важното, което трябва да се запомни е, че никога кучето не трябва да яде силно подсолени и подправени храни. В никакъв случай не бива да яде лук, авокадо и грозде. И никакви кости. Това е поредният мит, че кучето трябва да се храни с кокали. Да, в анимационните филми кучето е нарисувано с кокал в устата, а зайчето яде задължително моркови. Единственият заек, който яде моркови е Бъгс Бъни. В дивата природа зайците не могат да стигнат до морковите. Същото е с кокалите. Да, много стопани обичат да ги дават, защото това е приятна занимавка за животното, но костите могат да бъдат много опасни. И най-опасни са пилешките кости, които при начупването могат да станат като остри игли и да нанесат много големи поражения. По отношение на сладкото – митове са това, че кучетата нямат панкреас и не могат да преработват захарите. Могат, но не бива да се прекалява. Сладкото не е храна за кучета – те не са хора, не са и прасета, за да ядат всичко.

Снимка: Павлин Даскалов

Така че не трябва да им даваме това, което на нас ни е вкусно. Това, което препоръчвам е, стопаните да се спрат на специализирана храна за кучета. Без значение дали гранули или консерви, но в никакъв случай манджата, която сте сготвили у дома за вас. На пазара вече се предлагат и т.нар сурови БАРФ храни – сурово смляно месо в различни комбинации и с различни добавки в тях. Това също е подходяща пълноценна храна за кучетата, като не препоръчвам да се купува сурово месо от месарницата и да се храни кучето с него. Коя храна ще избере стопанинът зависи от него, но след консултация с ветеринарния лекар на домашния му любимец, защото за всяко определено животно има определени изисквания по отношение на храненето. Важното е да се купува храна с ясен произход и висококачествена, разработена от специалисти, за да расте кучето здраво и да се развива правилно.

Трябва ли да мием наистина зъбите на кучето и защо?

Да, зъбите на кучето е хубаво да се мият ежедневно. Има специални четки и пасти за зъбите на домашния ни любимец и аз съм много щастлива, че през последните години се обръща повече внимание на денталната хигиена при нашите пациенти. Те страдат много често от периодонтални заболявания, които доста често се отключват заради натрупване на зъбна плака, която впоследствие става на зъбен камък. За да се намали процеса или да се забави, защото той не може да бъде спрян, определено миенето на зъбите на кучетата помага. Но то има смисъл, ако се прави редовно, а не веднъж на месец или на два месеца. Има разработени и дентални лакомства, които когато кучето гризе действат абразивно без да нарушават емайла на зъба, но те не заместват миенето на зъбите.

„За“ или „против“ кастрацията на кучето?

Като ветеринарен лекар считам, че право на разплод трябва да имат само лицензирани развъдници, където работят подготвени специалисти, които знаят кои кучета могат да създадат здраво поколение. Животните нямат тази емоционална привързаност на всяка цена да имат поколение. Много стопани правят грешката да приписват на кучетата си човешки емоции. „Тя е момиченце, трябва да си има бебе“ - това не важи за хората, камо ли за кучетата. Другият абсолютен мит е, че женското куче трябва да роди един път и тогава да бъде кастрирано. Няма такова нещо като раждане за здраве. Не съм виждала в кариерата си, а и в живота си, раждането да се отразява толкова добре на физическото здраве. Напротив – това е един доста тежък период за организма на майката.

Това дали един стопанин ще предпочете да кастрира животното или не е личен избор, защото тази интервенция не е задължителна по закон, каквато е ваксинацията срещу бяс. Според мен един домашен любимец, отглеждан в домашна среда не с цел разплод и не към лицензиран развъдник, е по-добре да бъде кастриран. Защото това са животни, които освен, че живеят в нашия дом, излизайки на разходка навън, те са в обществена среда. Доста често некастрирани мъжки кучета могат да бъдат конфликтни с други мъжки и да се сбият. Ако в градинката или парка, където се разхождат кучетата, има едно разгонено женско животно и то попадне в група сред други, които не са разгонени – отново могат да станат конфликти. Да не говорим, че стават и инциденти – например женски лабрадор да бъде осеменен от мъжко куче от друга порода. Какво правим тогава с бебетата?

Снимка: Павлин Даскалов

Трябва да е ясно, че самата кастрация по никакъв начин не влияе зле на животното. Има определени неща, които е добре да бъдат съобразени, като възраст например – за едрите породи не се препоръчва прекалено ранната кастрация. За по-дребните породи пък е препоръчително кастрацията да се извършва преди първото разгонване. Доказано е, че при женските кучета се намалява рискът от карцином на млечните жлези, когато биват кастрирани, защото тези злокачествени заболявания са пряко свързани с действието на хормоните. За мъжките кучета е добре интервенцията да бъде направена, след като навършат 1 година.

Кой е най-често задаваният въпрос, свързан с грижата за вашите лаещи пациенти?

Ще се изненадате, но най-често задаваният ми въпрос – и на мен, и на колегите, е: „Кога мога да го изкъпя?“. Това е първото нещо, което стопаните ме питат, взимайки си кучето от клиниката било след ваксина, било след операция. При такива ситуации къпането трябва да се съобразява. Що се отнася до здравите кучета, къпането зависи от типа козина, както и от това дали животното се цапа много по време на разходка. Има породи, при които няма проблем кучето да се къпе всяка седмица – например йоркшир териерите. Има породи, за които се препоръчва къпане веднъж в месеца, а има и такива, които изискват къпане не по-често от два пъти в годината. Но е хубаво стопаните да подсушават домашните си любимци. Защото, оставяйки го с мокра козина, е равносилно за човек, който да стои цял ден с мокри чорапи. И шампоанът, с който се къпе кучето, трябва да бъде избран след консултация с ветеринарен лекар.

Снимка: Павлин Даскалов