Повечето от вас сигурно си спомнят от детството как на село баба им налива мляко в купичка и котката пие сладко-сладко. Или сипва остатъците от гозбата в чиниите и кучето се облизва доволно, след като ги погълне. 

Бабите по принцип са мъдри, но когато става дума за здраве, докторите знаят по-добре. А за здравето на животните, най-добре е да питаме ветеринарните лекари, които са категорични - ако вашият любимец харесва домашна храна и държите да го храните с такава, трябва да готвите специално за него и задължително без никакви подправки. Освен това специалистите предупреждават категорично, че домашна храна не трябва да се приема постоянно. Всички изследвания показват, че менюто от такива продукти не води до достатъчно балансирано хранене, което е предпоставка за развитие на различни заболявания и авитаминози, а може да доведе до нездравословно покачване на теглото.  

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Има продукти, които никак не е добре да се съдържат в храната, която давате на вашата котка или куче, защото може да са токсични за тях - лук, чесън, стафиди, грозде, шоколад, авокадо, някои ядки и храна, подсладена с ксилитол.

Още нещо важно - много трудно за куче, което досега е яло такава храна, да премине към полезна специализирана диета, когато това е належащо при здравословни проблеми -  например при камъни в пикочния мехур, бъбречни заболявания, гастроинтестинални и др.

А, дори кучето ви да е напълно здраво, в никакъв случай не го хранете със сурово месо. То трябва да премине през цялостна термична обработка, за да намали опасността от заразяване с патогенни микроорганизми. Дори в някои случаи бактериите да не са опасни за вашия домашен любимец, кучето ви може да бъде преносител и източник на зараза за хората.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако все пак му давате домашна храна, уверете се, че няма останали остри костици, най-често пилешки, или рибени кости, които  могат да нанесат сериозни поражения на храносмилателната система.

Що се отнася до котките - най-големият мит е именно за млякото. В никакъв случай не им давайте мляко, освен ако котето ви не е бебе под 2 месеца и млякото е създадено специално за него, защото с порастването се изчерпват ензимите, които разграждат лактозата и това води до стомашно-чревни проблеми. Сирене и кашкавал също не са добра идея, тъй като са твърде солени, а нуждата на котките от сол е много по-малка, отколкото при хората. 

Снимка: iStock by Getty Images

Статистиката доказва това - домашните котки живеят средно 10-15 години, спрямо едва 2-5 при уличните. Една от основните причини е начинът на хранене и острите и хронични заболявания, които могат да последват от него. Когато котката яде правилно, не само си спестявате много възможни проблеми, а така тя ще живее по-дълго и по-добре. За ваша радост...

Какво трябва да знаете, за да изберете най-подходящата храна за вашия любимец?

Първо и най-важно, трябва да гарантирате, че менюто на вашия домашен любимец е безопасно, питателно и подходящо за него. Това означава, че храната не трябва да съдържа вещества, които може да му навредят, а да осигурява нужните такива и то в правилните пропорции. Хранителните потребности на всяка животинка пък зависят от различни фактори, като възраст, порода, дали е кастрирана, колко се движи и т.н. 

Снимка: iStock by Getty Images

Именно заради това е много трудно да проверите дали храната, която приготвяте вкъщи, осигурява дневен прием на всички необходими хранителни вещества, от които се нуждае вашата писанка или куче. Изследване на 200 хранителни режима с домашно приготвена храна, направено през 2013 година, показва, че само 5% от нея е балансирана и пълноценна. При 95 на сто от анализираните рецепти се оказва, че липсват нужните нива на поне едно основно хранително вещество, а при над 83% от има дефицит на много от тях. 

Затова ветеринарите лекари съветват - специализираните храни, които се предлагат в търговската мрежа, имат различни предимства и най-добре използвайте тях, като, разбира се, подбирате качествените. Със сигурност произведената по стандарт храна за домашни любимци е безопасна, питателна и се усвоява много добре от тях. Освен това можете да намерите огромно разнообразие от продукти, с които и да покриете специфичните хранителни потребности на всяко животно, и да задоволите вкусовите му предпочитания.

Снимка: iStock by Getty Images

Всичко това е гарантирано от изследвания, под наблюдението на ветеринарни лекари и други специалисти, така че във всяко меню да има нужните витамини, минерали, протеини, въглехидрати и други хранителни вещества. 

Вие само трябва да спазвате няколко правила, преди да купите от зоомагазина хапване за вашата котка или куче.

  • Уверете се, че сте закупили подходящата опаковка, която отговаря на потребностите на вашия домашен любимец според указанията на таблицата за хранене.
  • Не забравяйте да съхранявате внимателно храната за домашни любимци. В идеалния случай я поставете на сухо място в контейнер за храна.
  • Почиствайте редовно купичките за храна.
  • Опитайте се да давате толкова храна, колкото показва таблицата за хранене, за да не допуснете прехранване на домашния любимец.
  • Избягвайте да храните домашния любимец с остатъци храна от масата - те може да са вредни за него и добавят излишни калории в хранителният му режим.

И накрая - за да е напълно здрав вашият домашен любимец, освен да му осигурите правилната храна, всеки ден трябва да има купичка с прясна вода и да не го оставяте постоянно да мързелува.

Снимка: iStock by Getty Images

 

* материалът съдържа продуктово позициониране