Домашните любимци често оформят невероятно здрава връзка със своите стопани, но когато става дума за октопод, който става ментор на леководолаз, подобна история наистина заслужава "Оскар", пише Ройтерс, цитирана от БТА.

Лентата "My Octopus Teacher" /Моят учител октоподът/ ще се състезава за златната статуетка в категорията за най-добър документален филм на церемонията в неделя. На южноафриканския режисьор Крейг Фостър са му били необходими цели 10 години за заснемането на лентата. Първоначално той тръгнал като персонален видео проект за връзката му с женско мекотело при гмурканията му близо до Кейптаун. Животното всеки ден споделяло тайните си в подводна гора от водорасли. Връзката на Фостър с осмоногото му помогнала да осъзнае по-добре колко е крехък животът и колко е важна връзката ни с природата.

Женската накрая се споминала, след като се чифтосала и снесла своите яйца. Тя помогнала да режисьора да стане по-добър баща.

"Най-странното беше, че колко повече се сближавах с това невероятно създание, толкова повече разбирах за нашите прилики с тях!", споделя кинодеецът. "Трябваше да направя радикална промяна в живота си и октоподът ми подсказа пътя как да го направя", изтъква Фостър.

Той показал своите записи с продължителност 3000 часа на водолазката и режисьорка Пипа Ерлих, която заснела допълнителни външни снимки на пейзажа край водите на "Фолс бей" близо до дома на Фостър.

"Когато монтирах някои сцени, не можах да сдържа емоциите си и се разплаквах" доверява Ерлих.

Документалният филм на Нетфликс си спечели невероятно голяма публика, преди да грабне награда БАФТА и номинация за "Оскар" в категорията за най-добър документален филм.