Колко често трябва да третираме домашните си любимци срещу външни паразити и кои са болестите, които могат да причинят? Това са най-често задаваните въпроси относно сезонната защита, според ветеринарният лекар Рут Макпейт от САЩ.

А отговорите са: вземете регулярни мерки и акцентирайте върху превенцията.

По думите на д-р Макпейт, когато говорим за кърлежи и бълхи - става дума за война. За истинска битка на фронтовата линия, в която трябва да се включи цялото семейство.

Само мисълта за паразити кара повечето хора да направят гримаса на отвращение. Последните изследвания на ветеринарните лекари показват, че най-малко 34% от домашните кучета и котки в САЩ са били атакувани от паразити, а около 14% от собствениците също са паднали в битката.

Точно така! Хората могат бъдат засегнати така, както домашните им любимци.

Паразити като кърлежите, бълхите, пясъчните мухи и комарите, могат да пренасят патогени, причиняващи заболявания (вируси, бактерии и дори други паразити), когато ухапят кучето или котката Ви.

Тези заболявания са известни като векторно-преносими.

Така че, освен че са страховити на вид, паразитите представляват истински здравословен проблем.

Всички кучета и котки са изложени на риск от паразити. Външните паразити, като бълхи и кърлежи, обикновено се забелязват лесно, ако знаете как да търсите. Освен това може да се установи лесно дали Вашия домашен любимец има бълхи, защото често се чеше, дъвче и козината му пада.

Понякога домашните любимци са до такава степен тормозени от тези вредители, че тичат през глава в задния двор с повръщане и диария или отслабват неочаквано. Друг път симптомите им са неспецифични или пренебрегвани, поради липса на информация.

Тъй като паразитите често са неоткриваеми, собствениците са тези, които трябва да изготвят стратегията за войната и да поведат армията към победата. Затова трябва да сте добре информирани и крачка напред.

Кърлежите обитават различни райони и местообитания в природата, например високите треви и храстите около пътеките, на края на залесените райони, както и високите треви в парковете и градините. Те изпълзяват нагоре, където чакат на върха на тревата или листото за потенциален гостоприемник, към който да се закачат. Ако Вашето куче се отърка в растителността, където чака кърлежът, той ще се прикрепи към козината на кучето, преди да си проправи път до кожата.

Кърлежите се хранят с кръвта на гостоприемника. Техните ухапвания са болезнени. Сериозни опаразитявания могат да доведат до загуба на значително количество кръв, и последваща анемия. Кърлежите вкарват слюнката си, която съдържа антикоагуланти, позволявайки им по този начин да смучат кръв през хоботчето. Тази слюнка може да пренесе микроорганизми, които предизвикват заболявания, като борелиоза (или лаймска болест), ерлихиоза или бабезиоза. Кърлежите могат да останат закачени за животното за няколко дни. Въпреки това, само едно ухапване е достатъчно за някои заболявания, да бъдат пренесени със слюнката.

Бълхите могат да причинят дразнене на кожата, инфекции и дори анемия при млади животни. Потърсете малки, черни паразити по тялото на Вашия домашен любимец, движещи се из козината, или изпражнения от бълхи по кожата (малките, черни точки, които намирате, са в действителност съсирена кръв). Ако не сте сигурни, какво намирате, капнете малко вода върху бяла салфетка: изпражненията на бълхите ще станат червени. Възможно е също да забележите, че Вие и членове на Вашето семейство сте започнали да се чешете, особено по глезените и имате зачервени подутини, които сърбят силно. Всичко това са признаци на опаразитяване с бълхи, което означава, че трябва да посетите ветеринарен лекар.

Ако тези причини не са достатъчни, за да Ви накарат да предприемете моментални действия, за да предпазите кучетата и котките си - ето още една причина: много от тези паразити могат да разболеят членовете на вашето семейство. Децата са най-уязвими, тъй като паразитите могат да бъдат предадени чрез неволно или умишлено поглъщане на косъм или прашинка, върху която са попаднали яйца на паразита.

Преди да изпаднете в паника, трябва да знаете, че паразитите обикновено се прогонват лесно, но е много по-добре просто да предотвратите нашествието.

Прилагането на ежемесечни превантивни средства - регулярно! - това е начинът да си спестите грижи и притеснения за любимите Ви четириноги.

Не забравяйте да се консултирате с Вашия ветеринарен лекар, за да намерите най-добрите превантивни продукти.

Добрата и редовна противопаразитна грижа, включително вътрешно обезпаразитяване на кучета, трябва да бъде приоритет на всеки стопанин.

Докато посещенията при ветеринарен лекар са важна част от това, превантивните мерки са за предпочитане и се изразяват в избора на правилните продукти - каишки и външни препарати.

Във ветеринарните клиники често препоръчват стратегията "двойна защита". Тя включва комбинация от сезонна каишка срещу паразити и капки.

Каишката Foresto® е лесна и удобна за употреба. Държи кърлежите надалеч, като не само ги отстранява, но и благодарение на репелентния си ефект, не им позволява да ухапят домашния любимец.

Как работи: Кърлежите се срещат с малки количества от активните субстанции на Foresto®, когато се придвижват в козината или по кожата на третираното животно. Това кара кърлежите да отбягват този контакт, познато като "ефект горещи крака", точно както човек ходещ бос по горещ пясък. Кърлежът се опитва да избяга, но скоро е парализиран, пада от животното носещо Foresto® и умира преди да успее да ухапе.

Препаратът advantix® се явява втората "броня", която ще свърши работа за Вашето куче. Той не се използва при котки! Но за кучета е подходящ като двойна защита, защото доказано не просто убива кърлежите, но не им позволява да ухапят и да се закачат на Вашето домашно животно. Така се намалява риска от предаване на заразни заболявания, които кърлежите пренасят.

Advantix® ефективно отблъсква и убива в продължение на 4 седмици. Векторно пренасяните заболявания са все по-чести. Ето защо е важно да защитите Вашите любимци срещу ухапванията от бълхи и кърлежи, чрез които се пренасят те.

 

Рекламна публикация