Храна за котки може да помогне на алергични хора да си вземат мечтания домашен любимец, защото намалява алергените с до 47%.

Учени, работещи за фирма за котешка храна, установиха, че алергиите към котките се причинява не от козината, а от слюнката им, пише БТА, цитирайки в. "Дейли мейл". Това им позволи да разработят безвредна храна за домашните любимци, която неутрализира протеина в слюнката им, отговорен за алергените. Така той не преминава в козината и разпространението им в помещението става по-малко вероятно.

Основният котешки алерген се нарича Fel d1. Котките го произвеждат естествено в слюнката си, но в различно количество в зависимост от породата, възрастта, дължината на косъма, пола, теглото. Когато се мият, той попада върху козината и кожата им и оттам в помещенията. Разпространява се лесно и се прикрепва към всякакви повърхности, като се задържа повече от година.

Ключовата състава в новата котешка храна на въпросната фирма е специален протеин от яйца. Той се свързва с Fel d1 и го неутрализира в устата, а така намаляват и алергените, които се прехвърлят върху козината.

Всеки пети човек е алергичен към котки. Това кара специалистите да търсят решение.