Ако имате домашен любимец, най-вероятно когато му купувате храна, я избирате или според породата, или според специфичните му нужди, като предпочитате харесваните от него вкусове. Което обикновено означава - с пиле, с риба или с друго месо. Сигурно понякога прочитате и не само какво пише на опаковката, а и какви съставки съдържа храната.

Но замисляли ли сте се, че тя може да не е достатъчно подходяща за вашата котка или куче, защото нямате представа какви са хранителните вещества в нея? И че те са също толкова важни, даже повече, отколкото съставките.

Трябва да знаете, че при храненето "съставки" и "хранителни вещества" са два различни термина, които са тясно свързани, но с различно значение и могат да затруднят избора на подходяща питателна храна за домашните любимци.

Хранителните вещества се използват от организма за оцеляване, растеж и възпроизвеждане. Те са най-чистите компоненти в една храна или суровина/съставка. Обикновено се разделят на макронутриенти (протеини, въглехидрати и липиди, известни още като мазнини) и микронутриенти (витамини и минерали, наричани още микроелементи).

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Не бива да забравяте, че водата също е хранително вещество. И че за да се създаде балансиран хранителен режим и менюто на животинчето ви да е питателно, веществата от много различни съставки трябва да се комбинират. Това означава, че храната трябва да отговоря на конкретен хранителен профил, който е базиран на възрастта му, начина му на живот или на здравословното му състояние.

Съставките са хранителни компоненти, в които се съдържат хранителни вещества. Съставката е елемент или вещество, което се включва или комбинира, за да се създаде даден продукт или хранителен режим. Ветеринарните лекари са категорични, че организмът се нуждае от конкретни хранителни вещества, а не от определени съставки.

И тук следва логичният въпрос - колко са необходимите хранителни вещества? Това е количеството конкретни вещества, което трябва да бъде осигурено на едно животно, за да бъдат задоволени неговите метаболитни потребности за нормално функциониране. Ако не се ориентирате, потърсете съвета на специалист.

Тъй като организмът усвоява хранителните вещества, а съставките са носителите на тези вещества, високото им качество е изключително важно. Затова експертите подбират съставките според хранителния им профил - способността им да осигуряват хранителни вещества с висока биологична стойност.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Производителите на качествени храни задължително залагат на прецизна комбинация от около 50 хранителни вещества, подбрани така, че да задоволяват всяка различна потребност на кучето или котката. За целта се използват хранителните вещества от много различни съставки. Ето кои са те и какви функции имат:

Въглехидрати (захари, нишесте, влакнини ) - играят важна роля в цялостното функционирането на организма на животните.

Липиди - източник на енергия и основни мастни киселини, необходими за множество метаболитни процеси

Протеини - състоят се от аминокиселини и спомагат за изграждането и обновяването на тъканите, мускулите и костите.

Минерали - незаменими макроелементи и микроелементите, които спомагат за образуване и развитие на костната тъкан, полезни са за нервната система и здравето на кожата.

Витамини - имат определяща роля в нормалното функциониране на организма.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Ако например в храната на кучето ви се съдържат месо, яйца и соево брашно - това е висококачествен протеин, който гарантира мускулен тонус, правилно развитие и здрава кожа. Рибеното и растителното масло пък осигуряват мазнини и есенциални мастни киселини, които дават енергия и допринасят за лъскава козина. А целулозата например съдържа влакнини, които подпомагат здравословното състояние на червата, а могат да бъдат полезни и при контролиране на теглото.

Днес в зоомагазините се предлагат наистина много видове храни, но рекламирането на база определени съставки всъщност не дава информация доколко те са подходящи за вашата пухена семейна радост. Често на етикетите им съставките, които се съдържат, са представени така, че да изглеждат привлекателни за клиентите, а понякога дори не е ясно какъв е приносът им. Има случаи, в които те може далеч да не са толкова важни. Например някои съставки имат неоправдано лоша слава, а други са възхвалявани много повече, отколкото заслужават.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Рекламират се и храни със съставки, които са на мода - например боровинки, или такива, които изключват от формулата си определени компоненти - да кажем зърнени култури, като обаче рисковете или ползите от тях остават неясни.

Затова ветеринарните лекари съветват да избирате меню за своя любимец въз основа на хранителните вещества, които той приема с нея, а не на съставките, които съдържа или не. И така, да обобщим най-важното - балансираната комбинация от качествените съставки за вашето куче или котка задължително включва протеини, мазнини, въглехидрати, фибри, витамини и минерали. Една отделна съставка не прави една храна по-добра или по-лоша.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

И след като вече знаете това, потърсете производител на храна, чийто основен приоритет е доброто здраве на домашните любимци. Защото всички, които се грижим за животни, трябва наистина да ги обичаме...