Повече от 20 години линия немски овчарки на име Гюнтер са представяни в новинарски истории като богати бенефициенти на германска графиня. Историята обаче изглежда е хитрост, измислена от Маурицио Миан - наследник на италианска фармацевтична компания. Той я използва, за да промотира продажбите на недвижими имоти и други проекти, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията съобщи миналата седмица, че куче на име Гюнтер VI продава за 31,75 милиона долара имение в Маями, което преди това е било собственост на Мадона. Историята е базирана върху твърдения на "настойничката на Гюнтер", според които той е от дълга линия четириноги, наследили богатството на германска графиня.

Въпреки че имението в действителност е собственост и се продава от "Гюнтер Корп.", според имотните регистри на окръг Маями-Дейд, ролята на кучето изглежда не е нищо повече от шега, която продължава от десетилетия.

Асошиейтед прес публикува историята, след като получава прессъобщение от публицисти, представляващи агентите по недвижими имоти, които са разполагали с обявата.

"АП публикува история, която не отговаря на нашите стандарти и не трябваше да бъде публикувана. Не направихме надлежна проверка в процеса на докладване. Коригирахме историята и се извиняваме", се посочва в изявление, направено от говорителката на агенцията Лорън Ийстън.

Снимка: iStock by Getty Images

Маурицио Миан казва пред италиански вестник през 1995 г., че графинята "е просто изобретение за популяризиране на философията" на неговата фондация. В други случаи той твърди, че признанията му за графинята са истинската измама, а историите за кучета всъщност са истински.

Собствените пари на Миан изглежда идват от италианския фармацевтичен бизнес на семейството му, пише БТА. Институтът "Джентили", който разработи лечение за остеопороза с фармацевтичния гигант "Мерк", е закупен от американската компания през 1997 г.

Във вторник никой не е отговарял на италианския мобилен номер, посочен за Миан.

В отговор на въпроси от агенцията относно достоверността на историята, Моника Тирадо, директор на "Гюнтер Груп" казва, че Карла Ричители, описана като настойничка на кучето Гюнтер, е "бивша партньорка" на Миан.

Тирадо казва още, че компанията не може да отговори на допълнителни въпроси, включително за историята за германската графиня, тъй като "има ексклузивен договор с продукция на Нетфликс". От стрийминг платформата не са отговорили на молбата за коментар.

Издания не за първи път публикуват истории за Гюнтер, разказани от Миан. През 1999 г. "Маями хералд" пише, че Гюнтер IV се опитва да закупи имение от актьора Силвестър Сталоун. На следващия ден изданието съобщава, че това е просто рекламен трик.

В историите на Миан за кучетата се предполага, че семейството на Гюнтер се поддържа от многомилионен тръст. Той е създаден след смъртта на германската графиня Карлота Либенщайн през 1992 г., за да се грижи за кучето й Гюнтер III и неговото потомство. АП не откри доказателства, че Либенщайн е съществувала.