Намигват ли си животните, за да покажат, че са заинтересовани? Отговорът в повечето случаи е не, но ето други начини, по които животните демонстрират интереса си едни към други.

Птиците са най-известните ухажори, а сред тях класацията водят пауните, беседковите и райските птици. Сред фазаните изключително впечатляващ е танцът на аргусът, с който той се опитва да спечели женската. За съжаление видът е почти застрашен от изчезване. Естественият му хабитат е на полуостров Малака, в Югоизточна Азия.

"Делфините афали показват чара си чрез образуването на "кооперативни съюзи" - казва Куинси Гибсън, биолог от Университета на Северна Флорида.

Мъжките делфини плуват и изскачат на повърхността в изключителен синхрон, в старанието си да впечатлят дамите.

"Делфините обичат докосването. И мъжките и женските често се галят или се отриват в партньора си, като използват гръдните си перки и други части на тялото", казва Гибсън.

Мъжките жирафи изследват задните части и гениталиите на женските. Когато женската хареса партньора, тя уринира, мъжкият подушва и опитва урината, за да види дали дамата е разгонена.

Мъжките не могат да си позволят да губят време в ухажване на женска, която вече е бременна или не е готова за съчетаване", казва Рейчъл Бранд, която изучава поведението на животните. Бранд отбелязва, че и много други видове постъпват по същия начин.

"Насекомите пък правят най-страхотните кошници с подаръци", споделя Кейти Прудик, ентомолог в Аризонския университет.

Мъжките често донасят на женските подаръци под формата на мъртва плячка, "нашият еквивалент на кутия шоколадови бонбони".

Мъжките мухи скорпионници пък може да рискуват живота си, за да отмъкнат мъртво насекомо от паяжина и да го предложат на женската като сватбен подарък. Те предлагат и топчета от собствената си богата на протеини слюнка, добра хранителна добавка, която може да помогне на любимата да снесе яйца.

Източник: National Geographic