Храносмилателна система при кучетата е изключително здрава и адаптивна. Способна е да се справи добре с всякакви групи храни, позволявайки на кучетата да похапват почти всичко. Те могат да приемат както месна, така и храна с растително съдържание. Най-често първият симптом, че вашето кученце е болно ще бъде някакъв проблем именно с храносмилателната му система. Голяма част от болестите при домашните ни любимци се лекуват с промяна на храната и с правилното ѝ даване. Заради това и съществуват разнообразни видове храна за кучета на Royal Canin, които са строго съобразени със здравословната диета на вашият домашен любимец и неговите нужди.

Различни видове храна за различните кучета

Различни видове храна по породи

От малки деца знаем, че кучетата се различават по породи. Някои са малки, други големи, някои пухкави, други с гладка козина. Породата на кучето определя неговото развитие, активност, енергичност и други характеристики. Освен всичко това обаче, породата определя и необходимостта на животното от хранителни вещества. Някои кучета се нуждаят от по-голям прием, други - от по-малък, но ще обсъдим количеството на дажбата малко по-надолу. Сега нека се спрем на различните видове храна по породи. Royal Canin предлага адаптирано хранене, съобразено с уникалните здравословни нужди на вашето куче.

Ако например сте горд собственик на щур джак ръсел териер, то тогава можете да проверите специализираната храна за тази порода. Тя е с адаптираното съдържание на протеин, обогатена е с комплекс от антиоксиданти, калций, масло от пореч и др.

Ако пък сте собственик на кавалер кинг чарлз шпаньол, то тогава най-добрата храна за него включва адаптирано съдържание на минерали, L-карнитин, антиоксиданти, EPA & DHA и таурин. Храната на Royal Canin за тази порода също включва масло от пореч, което да помогне лъскавата и добре изглеждаща козина на вашето куче.

Различни видове храна при здравословни проблеми

Някои кучета имат специални нужди, които не се изчерпват само с тяхната порода. Този списък може да е много дълъг, като включва алергии, непоносимост към определени храни, хранителни разстройства, напреднала възраст, дори и специална нужда от прецизно формулирана храна след кастрация. Например, Royal Canin са създали специална храна за кучета подпомагаща подвижността, която включва в състава си полифеноли от зелен чай, хидролизиран колаген и други вещества с умерено енергийно съдържание. Храната е толкова добре съобразена с необходимостта на кучетата от здравословна диета, че дори намалява вероятността да се образуват оксалатни и струвитни камъни в урината, което също е огромен проблем при много от нашите домашни любимци.

Ако кучето е проявило признаци на храносмилателни проблеми вашият ветеринарен лекар ще ви препоръча храна специално за храносмилателни проблеми - този тип храни са разработени така, че в малко количество да давате висококалорийна дажба - по този начин няма да се натоварва стомаха с допълнително обем гранули или мокра храна.

Важен момент след излекуване на храносмилателния проблем (освен ако не е хроничен) да преминете към храна за ежедневно хранене, за да не доведете до затлъстяване на домашния си любимец. Тъй като продължителната диарията често причинява загуба на важни хранителни вещества и може да доведе и до загуба на тегло, може да се развие порочен кръг, при който собственикът се опитва да върне теглото на кучето, като храни още повече, което само влошава храносмилателните проблеми и загубата на тегло.

Възрастните кучета също трябва да спазват специфична диета, за да са им здрави ставите и костите. При тях е много важно да се запази и баланс в чревната им флора и в храносмилателния транзит на веществата.

Не прехранвайте

В много случаи количеството храна, което давате на кучето също е много важно. Дори и при най-добрата храна за кучета, ако давате твърде много, тя ще претовари стомахчето на вашето куче.

За да избегнете всякакви затруднения, винаги започвайте с хранене в количеството, препоръчано върху опаковката на храната за кучета. Потърсете информация дали посоченото количество е за едно хранене или за цял ден, за да знаете как да разпределите дажбите през деня. Ако не сте сигурни дали давате точното количество винаги може да се посъветвате с вашия ветеринарен лекар или да звъннете на компанията производител на храната.


Материалът е предоставен от Royal Canin.