Кенгурутата могат да се научат да общуват с хората по подобие на опитомените кучета, като използват погледа си, за да "показват" и да искат помощ, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от проучване на специалисти от университета на Сидни, Австралия.

Изследването е обхванало 11 кенгурута, които са живели в плен, но не са били опитомени. Десет от торбестите животни са гледали втренчено изследователите, когато не са били в състояние да отворят кутия с храна. Девет кенгура последователно са се взирали в човека и кутията като начин за насочване на вниманието към желания предмет, пише БТА.

"Разтълкувахме поведението на животните като умишлена форма на комуникация, своеобразна молба за помощ. В действителност не се очаква от диви видове да се държат по този начин. Ето защо откритието е изненадващо", казва ръководителят на изследването Алън Макелигот.

Констатацията на учените оспорва широко разпространеното схващане, че само опитомени животни като кучета, коне или кози общуват с хората. Специалистите допускат, че много повече животни могат да схванат как да предадат смислово значение на човека.

"По-рано смятахме, че само опитомени животни се опитват да помолят за помощ при проблем. Кенгурутата обаче също го правят. Вероятно става въпрос за заучено поведение в подходяща среда", казва съавторката на изследването Александра Грийн.