Учени проследиха със записващо оборудване осем южноамерикански кондора в Патагония и установиха, че те могат да се реят във въздуха 160 км, без да размахат криле.

Кондорите са най-големите реещи се птици - размахът на крилете им е 3 м, а теглото- 15 кг.

Птиците са размахвали криле през само 1% от времето, предимно при излитане. Една от тях летяла повече от пет часа, без да размаха криле. През това време изминала 160 км., пише БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

"Кондорите са умели пилоти, но ние не очаквахме да са чак такива експерти" - каза Емили Шепърд от университета в Суонси, Уелс.

"Фактът, че почти никога не размахват криле, а само се реят, е умопомрачителен" - добави Дейвид Лентинк от Станфордския университет, който не е участвал в изследването.

За птиците небето не е празно, а е изпълнено с невидими явления - пориви на вятър, потоци топъл издигащ се въздух, въздух, който се издига нагоре заради релефа, например над планина. Като използват въздушните течения, някои птици могат да летят надалече с малко усилия.

Специалисти сравняват полета с размахани криле и реенето във въздуха с каране на велосипед нагоре и надолу по хълм.

От предишни изследвания е известно, че белите щъркели и орлите рибари размахват крилете си съответно през 17% и 25% от миграционните си полети.