Японски учени са установили в изследване на слуха при котки, че мъркащите питомци са способни мислено да определят местоположението на стопаните си само по гласа, съобщи CNN.

Специалистите от университета на Киото са провели експеримент, по време на който са изследвали 50 домашни котки. Всяко от животните е било поставено в стая с две врати и прозорец. Извън нея, в близост до първата врата, е бил монтиран един високоговорител, а близо до втората врата или прозореца - друг. Устройствата са се намирали на поне четири метра едно от друго. За да наблюдават четириногите, учените са инсталирали и пет камери в помещението.

Изследователите след това са включвали записи на гласовете на стопаните им или на непознати, които ги зоват по име, и са наблюдавали реакциите им. Оказало се, че писаните почти не реагират, когато звукът идва от единия високоговорител. Когато обаче гласът на стопанина прозвучава първо от единия високоговорител и няколко секунди по-късно от другия, животните показват признаци на голяма изненада.

Учените смятат, че мустакатите домашни любимци са в състояние да проследят мислено местоположението на човека по гласа, пише БТА. Поради тази причина те остават изненадани, когато стопаните им неочаквано се "телепортират" на друго място. Според авторите на изследването това е свидетелство за високото ниво на интелект при котките.

Снимка: iStock by Getty Images