Американски учени са установили, че котките могат да бъдат също толкова привързани към стопаните си, колкото и кучетата, и са способни да съхраняват обичта си към тях за цял живот, пише сп. "Кърънт байолъджи", цитирани от БТА.

За да стигнат до това заключение, авторите на изследването от университета на Орегон са провели експеримент. В него са участвали 79 котенца на възраст от 3 до 8 месеца, 38 котки и техните стопани.

По време на тестовете домашният питомец е прекарвал две минути в нова среда със стопанина си, след това е бил оставян сам за същото време, след което отново е бил събиран със собственика си за две минути.

Котките същевременно са били класифицирани според стиловете им на привързаност, като са били използвани същите критерии като при бебета и кучета.

Снимка: iStock by Getty Images

Експериментът е показал, че привързаните към човека котенца се чувстват спокойни в негово присъствие и проявяват безпокойство, когато отсъства. Привързаността им е била оценена като крехка, ако животните са продължавали да изпитват стрес и след повторното им събиране със стопанина.

Изследването е установило, че приблизително две трети от котенцата проявяват силна привързаност към стопаните си. Оказало се също, че стилът на привързаност на котките не се променя с възрастта и остава стабилен.