"Нашето гардже е най-хубаво" - тази крилата фраза важи не само за децата ни, но и за домашните ни любимци. Особено, ако те са котки. Всеки, които има такава вкъщи, е влюбен в нея, обожава да наблюдава грациозната й осанка и най-вече да я гушка. Advertisement

Лъскавата и блестяща козина обаче не е просто красота и удоволствие да галиш любимата си писанка, а знак за добро здраве. Защото козината пази кожата ѝ от външно въздействие и, разбира се, я топли. По нея може да познаете дали животното е в добро здравословно състояние - ако няма блясък и е рошава, е много вероятно то да е болно или да не е хранено правилно - с качествена, пълноценна и балансирана храна.

Има няколко неща, които задължително трябва да правите, за да поддържате козината на котката си в най-доброто състояние.

Ежедневното разресване е първото от тях - така тя ще е винаги гъста, пухкава и с лъскав косъм. Това важи за всички котки - дългокосмести, късокосмести или полудългокосмести. Освен това, докато разресвате, масажирате котето, а това пък засилва кръвообращението и снабдяването на фоликулите с кръв, което подпомага растежа на космите.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Особено наложително е това да се прави в периодите на линеене - в ранна пролет и късна есен, за да се отделят мъртвите косми.

Но не забравяйте, че домашните котки нямат така ясно изразени периоди на линеене, тъй като се отглеждат при постоянна стайна температура. Това налага да ги разресвате целогодишно.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

В зоомагазините вече се продават най-различни козметични средства за поддържане на козината - спрейове, балсами, протектори, но трябва да имате предвид, че те могат да доведат до алергии, и раздразнения, а и резултатите им са краткотрайни. Освен това не могат да предотвратят и образуването на топки косми в стомаха на котката, които се събират, когато се ближе.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Затова трябва да знаете, че най-важното условие котката ви едновременно да има прекрасен мек пух и да е здрава, е правилното хранене. А за да предотвратите дефицит на хранителни вещества, които могат да доведат до падане на козината или да я направят безжизнена и чуплива, за препоръчване е да изберете храна, в която се съдържат най-необходимите от тях.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

За подновяване на козината са нужни протеини, а за блясък и гъвкавост - мазнини. Специалистите съветват още, че цинк и мед също спомагат за хубав цвят и лъскав косъм.

Вече на пазара има и специална храна - Purina ONE Bifensis®, създадена по формулата Bifensis. Тя е разработена от ветеринарни лекари и експерти по хранене и съдържа полезни топлинно обработени Лактобацили и Омега-6 есенциални мастни киселини. Тези вещества подобряват здравето отвътре - като помагат да се поддържа естественото производство на антитела в организма на котката, но и отвън - като поддържат кожата здрава, а козината гладка и блестяща, предпазвайки я от външната среда.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Според експертите само за три седмици ще забележите видим резултат. Още първата седмица котката ви ще има повече енергия, на втората храносмилането й ще се подобри, а на третата ще видите и така желаната лъскава козина за вашата красавица или мъжкар.

Тази храна има не само висока хранителна усвояемост благодарение на висококачествените съставки, но от нея има и други ползи - здрав уринарен тракт заради балансираните минерали, поддържане на здрави и силни кости с Витамин D и доказано намаляване на образуването на зъбен камък - с до 40%.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

И така - перфектният баланс, който можете да постигнете - е правилното хранене и ежедневна грижа за козината на вашата любима пухена топка. Тя ще ви се отблагодари с добро настроение и по-малко косми по дрехи и дивани.