Кучетата преработват числата по сходен с хората начин - изследване със скенер показва, че човекът и най-добрият му приятел използват слепоочно-теменния дял на мозъчната кора, за да броят, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на американски специалисти.

Авторите на изследването от университета "Еймъри" в Джорджия, САЩ, са първите, успели да обучат кучета доброволно да влизат в скенер за функционална магнитно-резонансна томография и да остават неподвижни, докато се записва невронният им отговор.

Резултатите от проучването са поредното доказателство, че общ мозъчен механизъм за бързо броене е бил поддържан в хода на еволюцията на бозайниците.

За целите на изследването психолозите от екипа са обучили 11 кучета от различни породи да стоят неподвижно в скенер. Специалистите след това са анализирали кои зони в мозъка се осветяват в отговор на различен брой точки, показвани на екран. Никое от животните не е било обучено предварително да преработва числена информация.

При осем от кучетата е отчетена по-висока мозъчна активност в слепоочно-теменния дял на мозъчната кора, когато броят на точките на екрана се е увеличавал или намалявал, отколкото когато е оставал същият.

Слепоочно-теменният дял е областта в мозъка, която реагира на числа и при хората.

"Изследването ни не само показва, че кучетата използват същата част от мозъка, за да преработват брой обекти като хората, но и че не е необходимо да бъдат обучавани да го правят. Разбирането на невронните механизми - при хората и при други видове, помага да си изясним как мозъците ни са еволюирали и как функционират сега", обясняват авторите на проучването.