Специалисти от университета на Орегон установиха, че кучетата синхронизират поведението си с децата в семейството, но не колкото с възрастните, съобщи сайтът Phys.org.

Откритието е важно, защото е поредното доказателство, че кучетата са полезни за децата и им помагат в много отношения - за социално развитие, намаляват тревожността им, карат ги да се движат повече, а и могат да бъдат източник на любов и нещо стабилно в променяща се семейна структура.

"Голямата новина е, че кучетата обръщат много внимание на децата, с които живеят", каза Моник Удел, ветеринарен бихейвиорист и ръководител на изследването. "Те са отзивчиви и в много случаи се държат в синхрон с тях. "

Учените са работили с 30 деца на възраст от 8 до 17 години, повечето с проблеми в развитието, пише БТА. Те са участвали в изследването със семейното куче. Децата са получавали инструкции какво да правят, например да се движат по очертани линии на пода, и специалистите са наблюдавали поведението на кучето им - дали се движи с тях, дали е наблизо, в каква посока гледа.

Снимка: iStock by Getty Images

Анализът показва, че кучетата синхронизират поведението си с детското много повече от очакваното - средно 60,2% от времето. Те се движат с тях 73,1 процента от времето, а на един метър от тях остават в 27,1% от времето.

С възрастните обаче кучетата се съобразяват още повече. Те са в активен синхрон с тях 81,8% от времето, а на метър от тях остават в 72,9% от времето.