Лабрадор ретривърите все още дърпат най-силно струните на сърцата на любителите на кучета в САЩ, докато пуделите се завръщат в челната петица на най-популярните породи за първи път от четвърт век.

Годишната класация на Американския киноложки клуб е изготвена на базата на около 800 000 породисти четириноги и по-възрастни екземпляри, включени миналата година в най-стария регистър на кучетата в страната.

Списъкът включва 197 признати породи - от познати космати лица като лабрадорите, които заемат първото място за 31-ва поредна година, до новодобавения бийвър териер, направил силен дебют под номер 82, както и необичайни кучета като безкосместия ксолоицкуинтли (119-о място).

Челната десетка на най-популярните породи в САЩ включва лабрадор ретривър, френски булдог, голдън ретривър, немска овчарка, пудел, булдог, бигъл, ротвайлер, немски късокосмест пойнтер и дакел.

Пуделите са били предпочитаните кучета в периода 1960-1982 г., след което популярността им спада. В новата класация те се завръщат на петото място за първи път от 1997 г.

Снимка: iStock by Getty Images

Най-рядката порода, включена в регистъра миналата година, е норвежкият лундехунд. Представителите й продължават да са рядкост в САЩ, предава БТА. Малките кучета се отличават с допълнителни пръсти на краката и необичайна гъвкавост, която някога им е помагала да се изкачват по скалите в Норвегия, за да ловуват бухали, гнездящи в тесни пукнатини.