С напредването на науката, увереността на хората, че са най-умните същества на планетата започва полека да избледнява. А колкото повече разбираме света на животните, толкова повече се убеждаваме къде ни превъзхождат.

Ето няколко примера за животни, които са по-добри от хората в дадена област:

Птицата, която отгатва женските желания

Да отгатнеш женско желание, особено пък ако си от другия пол, за мнозина мъже сигурно изглежда като мисия невъзможна. Не и за самците на новозеландската червеношийка.

Проф. Ники Клейтън от университета в Кеймбридж наблюдавала невероятните умения на тези врабчоподобни ухажори (Petroica robins). Тя разказва, че за да спечели благоразположението на женската при чифтосване, мъжкарят я подкупва или с ларва от восъчен молец, или с брашнен червей. Женската приема охотно даровете, но когато и омръзне, по външното ѝ поведение, песнопойният Ромео може да предугади всяко нейно следващо желание. Разбира това в зависимост с какво червейче е преяла.

Снимка: iStock by Getty Images

Шимпанзето - по-добрият Джеймс Бонд

За да си добър агент 007, освен да умееш да обезвреждаш секси и коварни противнички, трябва да притежаваш и феноменална визуална памет. Ако мислите, че шампионите по краткотрайна памет са любими актьори като покойния Шон Конъри или Даниъл Крейг, грешите. Това е шимпанзето Аюму.

Той е любимецът и голямата звезда на Института за изследване на приматите в японския град Киото. Негов треньор е директорът на научния център проф. Тецуро Мацузава, който провежда експерименти с него с числа и тъчскрийн. За по-малко от 60 милисекунди, което е по-малко от едно мигване на окото, едробърнестият Джеймс Бонд може да запамети разположението на деветт числа. Те за миг му проблясват в разбъркан вид на екрана, и будното маймунче може правилно да ги подреди.

Най-светлите умове на вида Хомо сапиенс едва посочват пет, и то с много грешки. Проф. Мацузава твърди, че неговият питомник притежава най-добрата "фотографска" памет в света.

Плъховете - интелектуалният кошмар на студентите

Професорът Бен Вермерке от белгийския университет в Льовен отдавна правел опити с плъхове и бил убеден, че гризачите понякога действат много по-умно, отколкото собствените му студенти. Така един ден решил да тества мозъчното вещество на хора и животни, поставяйки ги при еднакви условия на стартовата права. На четириногите и двуногите участници в експериментите били предоставени по два вида шаблони за проследяване. Едните водели до успешен край, другите - до провал. 

След това участниците били тествани да използват насъбрания опит в присъствието на нови шаблони, размесени с предишните. При първата задача образците варирали само в едно измерение - или по големина, или по отстояние. И студенти, и плъхове се справили еднакво добре с решаването на проблема. Но при втория опит шаблоните били променени и в двете измерения - и на големина, и на отстояние. Студентите изпаднали в безизходица, а плъховете триумфирали. Триумфирал и проф. Вермерке. Гризачите по-бързо от хората приложили наученото от предишния опит.

Снимка: iStock by Getty Images

Кучето Чейзър - срам за потребителите със забравени пароли

Голям процент интернет потребители с мъка помнят повече от пет свои пароли. Британското бордър коли Чейзър сигурно би наблюдавало с нескрит присмех борбата на човек да си спомни или открие забравената комбинация от букви, цифри и знаци. Уви, колито почина през 2019 г., затова пък остава в историята като най-умното куче в света.  

Чейзър можеше да помни над 1000 думи. С обучението на своя домашен любимец се заел неуморно неговият стопанин Джон Пайли. Така само за три години Чейзър могъл да усвои имената на 1022 предмета и да ги разпознава, когато се изговарят с командата "Търси!".

В речниковото богатство на колито попаднали 116 различни топки, 800 плюшени играчки, 26 чинии фризбита и над 100 пластмасови джунджурии. Пайли много внимавал да не претовари любимото си куче, но все пак го подложил на всекидневно 5-6 часово обучение. Резултатите са налице и никой не би могъл да каже, че този Шаро е функционално неграмотен, защото знае наизуст всички любими неща, които го заобикалят.

Лилав император - пръв сред развратниците

Чели сме за похожденията на маркиз Дьо Сад, на Казанова, слушали сме и спомени на словоохотливи любовници за техните завоевания. Те биха могли да се окажат скромни разказчета, на фона на "оргиите", които си устройват самците на пеперудите Лилав император.

Според ексцентричния британски автор Матю Оутс тези създания са най-големите развратници на нашата планета. Той ги изучавал половин век и останал поразен от каубойското им поведение. Самците на пеперудите имат само 10-дневен живот, но по думите на автора за това кратко време се отдават на безконтролен секс, яко къркане и уестърнски пиянски сбивания.

Снимка: iStock by Getty Images

Лилавият император живее високо в короните на дърветата и се проявява като сексуален маниак в краткия си живот. Самците зорко охраняват запазените си територии, в които прикъткват женските. Но и прибягват до пълни безумия - тръгват да нападат птици, много по-големи от тях, ако се доближат до набелязаните от тях дами в харема. И обикновено това е придружено и с безкрайни пиянски партита. Точно това обичат да правят разюзданите Лилави императори, когато са разгонени. Те с удоволствие се наливат с капки ферментирала мъзга от дърветата и извършват похожденията си на пияна глава.

Морските свинчета - две стъпки румба и си моя!

Много от представителите на силния пол имат своята слаба страна - дансинга. Когато попаднат на него, не знаят точно какво да правят. Е, могат да вземат уроци по танци от морските свинчета.

Снимка: iStock by Getty Images

Когато тези симпатични чорлави гризачи решат да си заплюят дама, те първо я омайват с персонализирано мъркане. Дотук нищо изненадващо, твърдят учените от Сао Пауло. Но при констатирано колебание на избраницата самците вадят от цилиндъра друго неподозирано оръжие - енергични разкършвания в ханша, много наподобяващи стъпките на румбата. А кой би могъл да устои на тази двойна любовна атака? Не и самките.

Политиците могат да вземат пример от резус макаците

Няма нация по света, която да не е обвинила своите политици в алчност и липса на морал. Тези лайтмотиви непрекъснато излизат на дневен ред с 4-годишна цикличност. Но електоратът наивно търси добрите примери за чест и морал не там, където трябва.

Екипът на Станли Уечкин от американския Северозападен университет още от 1964 г. се опитал да накара резус макаците да се държат неетично спрямо своите събратя. Вече почти 60 години изкушават тези животинчета да посегнат на лакомство, с ясното съзнание, че ако го изядат, техният събрат ще получи електрошок в съседна клетка. Досега нито един експеримент не е успял. Същият провал претърпели и опитите с плъхове на учени от университета "Браун" при същата лабораторна постановка няколко години по-късно. Изглежда е невъзможно да научиш животните на човешки мерзости.

Компютърните умения на спанака - срам за електронното управление

В много страни по света по една или друга причина все още не е въведено електронното управление. За оправдание се изтъква, че големи групи от хора все още нямат компютърни умения. Но тази теза издиша - всичко е въпрос на обучение.

Снимка: iStock by Getty Images

Американски учени от Масачузетския технологичен институт начело с проф. Майкъл Страно постигнаха изненадващ успех, след като тренираха спанакови насаждения да изпращат имейли. С тях растенията предупреждават учените, че в нивите има експлозиви. Корените на тези растения безпогрешно разпознават нитроароматните съединения в почвата, които издават наличието на взривни вещества. Въглеродни нанонишки в листата на спанака бият алармата, която се разпознава от инфрачервена камера, изпращаща съответния имейл до контролните органи.

Превод: БТА