Знаете ли, че прекрасната телевизионна водеща Мария Силвестър има не една, а две котки? Това я прави не просто вдъхновен ценител на писанки, а вече и човек със сериозен опит в отглеждането им. Ако и вие ги обичате, вече имате или ви се иска да си вземете една мъркаща пухкава топка, в това специално интервю за Dir.bg Мария разказа за своите домашни любимци и грижите, които полага за тях. 

Разбира се, покрай удоволствието и радостта от това да си имаш коте, има и някои важни решения, които трябва да бъдат взети. Едно от тях, може би най-важното, е кастрацията - процедура, която Мария вече е преодоляла и с двете си котки. Сега остава само внимателната грижа и ласки, както и специална храна, която да отговаря на нуждите на нейните кастрирани котки. Така в менюто на домашните й любимци вече трайно присъства PURINA® PRO PLAN®. Това й дава спокойствието, че прави най-доброто за тяхното здраве, защото от Purina® влагат в тази храна качествени съставки, които помагат за поддържането на добро телесно тегло на котката след процедурата и се грижат за здравето на бъбреците.

Как Мария Силвестър се е сдобила с две котки, как е избрала имената им и какво си "говорят", четете само тук...

Вижте тази публикация в Instagram.

Привет на всички от Марио и Мистерия, моите мъркащи същества. Всеки, който има коте знае, че нищо не създава онова усещане за дом като любимото коте. Ако и вие споделяте общ дом повече от десет години с вашия мъркащ любимец, то спокойно можете да се включите в първия по рода си конкурс, търсещ най-дълголетната котка в България до 26.06. Повече информация може да намерите на Facebook страницата на Purina Bulgaria #oldestcat #proplanbg

Публикация, споделена от Maria Silvestar (@mariasilvestar) на

- Здравей, Мария. Разбрах, че имаш две котки и ми стана още по-симпатична - и ние вкъщи имаме две! Разкажи ни за твоите - каква порода са, как се казват?

- Здравейте, да... имам само две котки. Мистерия и Марио. Мистерия (Миси) е късокосместа британска, а Марио е обикновен уличен котарак, но ние не говорим така пред него у дома, защото е малко пълен и това с произходът му ще му дойде малко повече. Той е много чувствителен, а тя е привидно високомерна, но всъщност носи тежката корона на монархията на малките си сиви плещи и също не говори за това, тъй като просто живее в България. А ние не сме монархия, нито сме котка, затова и не мъркаме наоколо.

- Чудесни имена, явно сте трите "М". Особено съм впечатлена от Мистерия, как си го заслужи тя и с какво се различава от своя кавалер?

- Мистерия се казва така, защото дойде в един много мистериозен момент от моя живот, за който нямах никакво обяснение, така че тя пое удара и за да оправдае името си започна да се крие по всевъзможни торбички, куфари, рафтове и вази. Даже се е опитвала да ми внуши, че я няма - гледайки ме в очите. Много е упорита, но тя така отгледа Марио, с " обич и омерзение".

- Как се събрахте с тях - искаше да си вземеш коте или някак съдбата се намеси? Изобщо, една не ти ли стигна, или напротив - така ти е още по-хубаво?

- Миси я взех на моя син, защото исках да си има животинче. Това е най-добрият начин да научиш детето на емпатия. А и трябваше да знае колко специални са котките. Те са дзен учители. Ако ги наблюдаваш внимателно, току-виж ти разкрият смисъла на живота, но те са прекалено хитри, за да го направят.

Марио дойде с късмета си. Бяхме на гости на приятели и изведнъж чухме някакви звуци от съседния строеж. Явно Марио и неговите седем братя и сестри бяха решили да вземат живота си в лапи и да си намерят веднага едни домашни хора за употреба и любов. На нас ни се падна Марио, той се събираше в шепичка. Учихме го да яде мляко с пипетка. Спеше ми на рамото, скрит в косата ми. Когато дойде вкъщи, припозна надутата британка като майка и тя отнемай къде му стана собствена кралица.

Източник: Мария Силвестър, личен архив

- Казват, че домът е там, където е котето - при теб така ли е?

- Домът е дом, когато котките го харесват. Размърка ли се нещо около теб, значи му е хубаво. Това котките са ми го казвали, а аз им вярвам.

- Защо котки, това ли е любимото ти животно? Имала ли си някога и куче?

- Имала съм. Майкъл, спасен от улицата. Джеси - пекинезката, лека и пръст. Имала съм: хамстери, рибки, патета, котки, кучета и папагал. Но съм нямала маймунка, а много си мечтаех като малка...

- Всички стопани на котки, въпреки удоволствието, на което се радват, се сблъскват с проблема с разгонването. Кастрирани ли са твоите домашни любимци?

Както казах, Марио припозна Кралицата Майка, те имаха една година и нещо разлика и тя започна да го отглежда. Но аз бях напълно наясно, че те скоро ще пораснат и ще започнат да се гледат не като брат и сестра, да речем. Тогава реших, че монархията няма нужда от смесен брак, а и ветеринарният лекар ми препоръча да ги кастрирам, за да са здрави. Не знам дали знаете как звучи разгонена котка и какъв ад настава, когато я затряскат хормоните. Като човек израснал с животни (това ми е любимото изречение) реших на всяка цена да избегна това всеобщо напрежение.

- При теб кое беше водещото при вземането на решението за кастрация - ограничаването на нежелано поколение или превенцията на различни заболявания при женската?

- На първо място здравето им, а на второ място - короната нямаше да хареса това.

Източник: Мария Силвестър, личен архив

- Какви грижи полагаш за тях след кастрирането, вероятно използваш специализирана балансирана храна за такива котки, която не позволява да напълнеят много и да станат твърде лениви?

- Внимаваме с храната, защото Марио е предразположен към пълнота и много обича да яде. Затова всичко на PURINA за кастрирани котки върши страхотна работа. И двамата харесват вкуса на PRO PLAN, а за мен най-важно е, че храната е разработена от ветеринарни лекари и експерти в храненето и осигурява едновременно храна и защита. Тя съдържа антиоксиданти, аргинин и омега 3 мастни киселини, които помагат за поддържането на здрави бъбреци и избягване на затлъстяването.

- Правиш ли нещо друго специално за тях, за да ги глезиш?

- Давам им витамини от време на време, понякога им оставям кокал от нещо и те го гледат много смешно. Тогава им разказвам за прадедите им, които са ловили едно нещо, наречено мишка, и са го яли. Те не ми вярват, естествено.

- Не те попитах на колко години са котките, очевидно няма да може да се включат в конкурса на PURINA ® PRO PLAN ®, търсещ най-дълголетната котка, но сигурно вече си чула за него и заедно ще го следите...

- Сега Мистерия ме слуша и не мога да кажа, защото е дама, брат ѝ е по-малък от нея. И двамата още са малки, но единственото, което казаха по темата, е: Мяу. Те винаги така се измъкват. Но заедно ще следим конкурса на PURINA PRO PLAN® отблизо. Ще ми е интересно да разбера дали най-дълголетната котка е кастрирана - докторите казват, че кастрацията значително увеличава живота на котето. Тук радостно Мяу от страна на моите.

- Конкурсът е част от информационна кампания за ползите от кастрацията - според теб кой е най-сериозният мит, който трябва да бъде оборен в нашето общество по този въпрос?

- Не знам, като че ли мъжете повече недоволстват от това, може би правят някакви нелогични асоциации. Радвам се, че има кампании като тази на PURINA ® PRO PLAN ®, защото това недоволство няма нищо общо със здравето на животното. Добре е хората да имат пълната информация и тогава да взимат решения, основани на факти, а не само на лично усещане. Аз съм избрала да ги кастрирам, защото имам добър ветеринарен лекар и му имам доверие.

- И накрая - ако трябва да убедиш колебаещите се дали да си вземат коте, как би го направила?

- Не бих убеждавала хората, а котките. Бих им казала, че някои от човеците наистина стават.

 

*Материалът съдържа продуктово позициониране