В рубриката "Дай лапа" на Dir.bg ви срещаме с две прекрасни ветеринарни лекарки, в чийто професионализъм сме се убедили от първо лице - д-р Ива Николова и д-р Надежда Цурева от клиники "Добро хрумване!".

Говорим не само за това какви опасни болести пренасят кърлежите, комарите и бълхите, но и какви грешки можем неволно да допуснем в грижата за домашните си любимци. От опасностите, които крият необезапасените тераси за котките, "за" и "против" кастрацията, до риска от прегравяне през лятото и наистина ли трябва да мием зъбите на кучето си.

Поредицата е част от партньорството ни с Bayer и противопаразитните препарати Foresto u Advantix, които може да намерите в клиниките "Добро хрумване!" в центъра на София и в кварталите "Борово" и "Изток".

Д-р Ива Николова е завършила ветеринарна медицина през 2010 година в Лесотехнически университет в София. Стажува в клиники "Добро хрумване!" от 2008 г., а от 2010 г. е официален член на екипа. От 04.2010 до 12.2011 е и главен лекар в приюта за безстопанствени кучета в Горни Богров, стопанисван от Animal Rescue Sofia. Асоцииран член на European society of veterinary dermatology Учредител и член на Управителния съвет на Българска Асоциация по Ветеринарна Дерматология. Има интереси в областта на офталмологията, дерматологията, инфекциозни, паразитни и вътрешни болести, заболявания на екзотичните животни.

Често на д-р Николова се налага да прави операции на болни или пострадали животни

Снимка: Павлин Даскалов

- Вярно ли е, че е добре една котка да роди поне веднъж преди да бъде кастрирана, защото по природа е заложено да стане майка? И ако не - кога е най-подходящо да бъде направено?Реклама след 7-ми параграф

- Мит е това. По природа котките са създадени да раждат минимум два пъти годишно, тоест, ако следваме тази логика, ние трябва да им го осигуряваме. Няма никакви последици за котките, ако не са раждали преди да бъдат кастрирани. Единственият недостатък е това, че след катстрацията те имат склонност да напълняват и ако стопаните не спазват режим с храна с по-малко калории, домашните им любимци може да качат килограми и това от своя страна да доведе до някакви здравословни проблеми.

Иначе кастрацията на животно, което не планираме да заплождаме, е хубаво да се направи преди първото или най-късно преди второ разговнане. Това за женските означава, че след 6-ия месец вече може да бъдат кастрирани. При мъжките, поради спецификата на растежа, е добре да се изчака поне до 10-12 месеца.

- А хапчетата против разгонване наистина ли са много опасни?

- Да, изключително опасни са - водят до диабет, до тумори на млечните жлези. Не ги препоръчваме, не ги и продаваме, защото дори само едно хапче може да доведе до диабет. Който не иска да си кастрира животното, ще трябва да го изтърпи или да помисли за поставяне на имплант..

- Как най-добре да се погрижим за писанката си, когато забременее?

- Трябва задължително да й бъдат направени поне два пъти ехографски изследвания - първото на 20-ия ден след заплождането, второто - около 40-ия. А най-добре е непосредствено преди раждането - около седмица по-рано, да се замери размерът на плодовете, защото ако мъжкарят е много голям, може и те да са твърде едри и да се наложи да бъдат извадени с цезарово сечение. Освен това, при първо раждане не всички котки имат достатъчно развит инстинкт и понякога трябва да им се помага - ако се подаде околоплодният мехур, но не може да излезе, трябва да го дръпнете, ако котката не може да разкъса плацентата, трябва да го направите, да извадите плода и да освободите дихателните пътища. Раждането при всяка котка е различно, но ако продължи доста по-дълго, това е индикация за проблем.

- И за новородените котенца със сигурност е нужно специално внимание, въпреки че основото прави майката?

- В първите 2-3 седмици след раждането не е добре малките да бъдат пипани и мачкани много, не бива и да се местят. Хубаво е предварително да бъде обособено някакво местенце, където майката да си ги прибира, но може тя да си избере друго и е най-добре да бъдат оставени там. Също много важно е дали ги кърми - позволява ли им да сучат, колко време се задържат - трябва поне десетина минути да бъдат на цицките, иначе е възможно да няма достатъчно мляко. Това може да се провери със стискане на млечната жлеза. Забележат ли стопаните, че малките не растат видимо, това означава, че не се хранят добре, защото те по принцип качват тегло всеки ден. Ако има съмнения, котетата могат да бъдат взети и претеглени.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

- Когато пътуваме по време на отпуската си, кой е по-добрият вариант - да вземем котката с нас, или да я оставим вкъщи под нечии грижи?

- Има котки, които обичат да пътуват, но като цяло за тях пътуването е стрес, те са домошари и свикват с мястото, където живеят. Така че по-добрият вариант е да не се променя местодомуването им и да идва някой да се грижи за тях. Някои хора използват хотел за животни, но това също е доста стресиращо. Разбира се, има изключения - имам клиенти, които си водят котките на почивка и те са щастливи и се чувстват добре на път.

- Доколко можем да рискуваме котките да излизат на терасата на апартамент, знаем, че се случва те да падат?

- Може да излизат, но само ако терасата е обезопасена, защото това носи голям риск за здравето им. Най-вече от нападение на кучета, което може да завърши с тежки наранявания или дори фатално. Има различни съвети в интернет как да бъдат обезопасени балконите и аз ги препоръчвам на всички стопани. Защото и кастрираните животни, които нямат склонност да бягат, понякога може да скочат да гонят някое насекомо и да паднат. И дори да живеете на 1-ия и 2-ия етаж, пак може да се случи беля, ако долу има кучета. А сме имали и котки, паднали от 8, 9, 10 етаж, които са били със сериозни травми.

- А безопасно ли е да извеждаме котката навън, ако е обезпаразитена?

- Ако е редовно профилактирана, от гледна точка на паразити не е опасно, но има други рискове - нападение от кучета или при някакъв силен шум могат да се стреснат и да хукнат. Не можеш да предвидиш как една котка ще реагира при стрес.

- Трябва ли да осигурим на домашните си любимци котешка трева?

- От медицинска гледна точка не съм привърженик, защото доста често тя ги кара да повръщат. Поради специфичния анатомичен строеж на храносмилателния тракт на котките, не е добре да повръщат. Хубаво е котката да изкара космите, които поглъща, но по дргия път. Затова най-добрият вариант е да се дава малцова паста - 2-3 пъти седмично профилактично. Дава се през устата със спринцовка или може котката направо да я оближе, защото тя е вкусна.

- Как да противодейтваме на своенравния характер на котките, например когато решат да се изпишкат в нечия обувка за отмъщение?

- Пишкането на нетипични места е признак по-скоро за поведенчески проблем, а не за своенравен характер. Тоест трябва да потърсим причината. Това е индикация, че нещо се случва и нещо трябва да променим, разбира се, ако няма здравословна причина, каквато трябва да изключим - например уринарен проблем. Ако не е това, значи нещо притеснява и изнервя котката - не сме почистили тоалетната й, купичката й за храна е твърде близо до тоалетната, те имат изисквания за тези неща. Възможно е и това да се случи, когато животните са разгонени - тогава и мъжките, и женските маркират на непитични места. И особено, когато не настъпи заплождане, при женските разгонването може да се повтаря дълги месеци и това ги затормозява. Ако искат, стопаните да се консултират със специалист по котешко поведение, вече има такива. Но като цяло с характера на котките не можем да се преборим.

- Какви са опасностите за котката при съжителство с куче и как да живеят заедно безпроблемно?

- Това зависи от това на каква възраст са се запознали, откога живеят заедно, какъв е характерът и на единия, и на другия. Опасността е и за двете животни, ако възникне агресия. Много кучета, които живеят с котки, се разбират прекрасно, дори аз живея с куче и две котки, но те са свикнали един с друг, обичат се, търсят се. Най-големият риск за котката е някакво травматично нараняване и ухапване от страна на кучето, което може да е фатално, зависи в която зона е захапано, а за кучето опасно е одраскването от котка и то много често е около очите, което може да бъде опасно, може дори до доведе до загуба на зрение. Така че котките са не по-малко опасни от кучетата.

- Нужни ли са някакви специфични грижи за котките през лятото? Време ли е за къпане в жегата?

- Няма никкави специални грижи, които да се изискват през този сезон за тях. Трябва да поддържаме козината, особено ако котката е дългокосместа или със среден косъм, трябва да се реши редовно, да се махат мъртвите косми, както и да се почиства зоната около очите при породите, които го изискват. Котките не обичат да се къпят, освен някои изключения, така че това не е необходимо, защото е стрес за животно. Продават се играчки - котешки фонтани, с които повечето животни се забавляват, но това че си играят с водата, не означава, че ще им е приятно къпането.