В рубриката "Дай лапа" на Dir.bg ви срещаме с две прекрасни ветеринарни лекарки, в чийто професионализъм сме се убедили от първо лице - д-р Ива Николова и д-р Надежда Цурева от клиники "Добро хрумване!".

Говорим не само за това какви опасни болести пренасят кърлежите, комарите и бълхите, но и какви грешки можем неволно да допуснем в грижата за домашните си любимци. От опасностите, които крият необезапасените тераси за котките, "за" и "против" кастрацията, до риска от прегравяне през лятото и наистина ли трябва да мием зъбите на кучето си.

Поредицата е част от партньорството ни с Bayer и противопаразитните препарати Foresto и Advantix, които може да намерите в клиниките "Добро хрумване!" в центъра на София и в кварталите "Борово" и "Изток".

Д-р Ива Николова е завършила ветеринарна медицина през 2010 година в Лесотехнически университет в София. Стажува в клиники "Добро хрумване!" от 2008 г., а от 2010 г. е официален член на екипа. От 04.2010 до 12.2011 е и главен лекар в приюта за безстопанствени кучета в Горни Богров, стопанисван от Animal Rescue Sofia. Асоцииран член на European society of veterinary dermatology Учредител и член на Управителния съвет на Българска Асоциация по Ветеринарна Дерматология. Има интереси в областта на офталмологията, дерматологията, инфекциозни, паразитни и вътрешни болести, заболявания на екзотичните животни.

Д-р Николава е специалист офталмолог и наскоро се е наложило да извади едното око на двумесечно коте заради тежка инфекция. Малката Бълхичка, както са я кръстили, защото когато е намерена на улицата е била с паразити, чака стопанин

Снимка: Павлин Даскалов

- Кое е най-важното, което трябва да знаем преди да си вземем котка?

- Най-важното е да се знае, че това не е плюшена играчка и тя ще бъде член на нашето семейство 15, дай, Боже - 20 години. Така че трябва да постъпваме отговорно и да сме наясно, че трябва да поемем ангажимент за това животно. За съжаление, много стопани си вземат домашен любимец, но след това по някаква причина - забременяване, пътуване в чужбина, го изоставят, което не е удачен вариант и води до голям стрес за животното. Така че това е най-важното - че то става член на семейство и ние трябва да се грижим за него.

- Котенце или пораснала котка - кой е по-добрият вариант за неопитните стопани?

- Това е доста интересен въпрос, тъй като котките, за разлика от кучетата, имат непредвидим характер. Дори и при по-спокойните породи има изключения, зависи от животното. Ако човек иска да отгледа котката от ранна възраст, вземайки си малко коте, трябва да е наясно, че в началото те бързо се научават да ползват тоалетна, но ще драска мебелите, пердетата, трябва да му осигури необходимите играчки, забавления. При вземане на възрастно животно, то вече има изграден характер, така че е по-лесно от тази гледна точка. Но и в двата случая котките трудно се поддават на обучение и тренировка. Тоест общо взето, ако имаме късмет да попаднем на по-спокойно животно, ще е супер. Трябва да сме наясно, че няма гаранция, котките имат много индивудалности в характерите и няма как да го предвидим.

- Има ли все пак по-подходящи породи за хората, които тепърва се сдобиват с домашен любимец?

- Да - породи, които са по-лениви, например персийската, която не лудее толкова, не прави бели. Но тя пък изисква всекидвенни грижи - трябва да се разсресва всеки ден, да се почистват очите, които често се зацапват. Така че няма порада, която да е хем спокойна, хем да не изисква грижи.

- А кое е по-добре - да си вземем породиста котка или да осиновим обикновено коте?

- Като цяло куазата на нашата клиника е да се осиновяват безпородни животни, за да се намали свръхпопулацията. Като цяло те са и по-здрави, нямат толкова много генетични заболявания. Породистите също са хубави, но трябва да се вземат от лицензирани развъдници, където техните развъдчици са направили необходимите изследвания, което гарантира липсата на определени генетични заболявания. Защото много често например британските късокосмести котка, както и персийките носят генетични заболявания - на сърцето, очите, които могат да доведат дори да смърт в ранна възраст. Така че породисти животни - само от развъдник, а не по обяви и не с както ние го наричаме - междусъседко развъждане: аз имам персийка, ти имаш и персийка и готово.

- Какво е най-важното, което стопаните трябва да правят, за да осигурят добро здраве за своята писанка?

- Много са важни първите профилактични прегледи - да доведат животното, да се запознаем с него и да установим има ли някакви проблеми. Повечето стопани на котки смятат, че не е необходимо ги водят на ветеринарен лекар, защото те не излизат навън, имам пациенти, които 10 години не са излизали. Това не е редно, защото ние, хората, можем да разнесем зарази с обувките или дрехите си и дори да не излиза животното, е редно да се извършват ежемесечни профилактични мунипулации като обезпаразитяване. За това не е нужно да се ходи при лекар всеки път, може стопаните да дават хапче на любимците си.

Също така ежегодно трябва да се поставят ваксини против вирусни заболявания. За съжаление, в България заради многото бездомни животни и епизиоотичната обстановка не можем да си позволим да не ваксинираме. По света не е така, но тук има много заболявания, които биха били опасни за животното.

9-месечният Симба също е бездомен, но е толкова красив, че в клиниката се надяват скоро да намери своя човек

Снимка: Павлин Даскалов

- С каква храна е най-добре да храним домашния си любимец?

- Котките са изключително месоядни животни и се предлагат всякакви видове храна, както гранулирана, така и мека, като е добре да се дава и от двете. По принцип котките не обичат много домашно приготвена храна, но ако вашата харесва такава, трябва да се готви специално за нея и задължително без никакви подправки, като, разбира се, се набляга на месото. Но това еднообразно хранене, не е за цял живот.

- Освен това, доколкото знам, няма достатъчно витамини за тях в човешката храна?

- Точно така. Храненето с домашна храна не води до достатъчно балансиране на диетата, което е предпоставка за развитие на различни заболявания и авитаминози. Така че не е подходящо за продължително време. Може да се използват комерсиалните диети, но е важно да се купува качествена храна от висок клас, а не евтини храни от супермаркетите, за да се гарантира, че съставът, описан на опаковката, отговаря на истината.

- Мит е, че котката трябва да се храни с мляко, нали?

- Прясното мляко като цяло не бива да се дава на пораснали животни, защото с развитието им се изчерпват ензимите, които разграждат лактозата и това води до стомашно-чревни проблеми. Затова животни над 2 месеца не е желатело да ядат мляко. Кисело може, но не и прясно. Сирене, кашкавал също не са добра идея, защото те са доста солени, а нуждана на котките от сол е много по-малка, отколкото при хората. Така че тяхната храна трябва да е безсолна, като в същото време винаги трябва да имат на разположение прясна вода.

И още нещо, което е много важно - хората смятат, че като купят от зоомагазина 100 грама храна за профилактика за уринарни пътища, 100 грама за козина и т.н., предпазват домашния си любимец от проблеми. Не става така, трябва да се яде конкретен вид храна един месец, за да има някакъв ефект.

- Като споменахте козина - има ли специални грижи, които е хубаво да се полагат за нея?

- Отново качествената храна е много важна, редовното разсресване, както и прилагане на обезпаразитяващи препарати, тъй като паразитите също могат да бъдат фактор за нарушаване на космената покривка и може да се стигне до алопеция (косопад), косъмът може да стане сух, чуплив. Проблемите са най-вече при дългокосмесетите котки, тъй като козината им се сплита и стават едни така наречени фандъци, които няма как да се махнат, без да се подстриже животното с машинка, което не е добър вариант.

- А какви препоръки давате за здрав "маникюр"?

- Има два варианта. Единият е да се подрязват с нокторезачка, като е хубаво това да се направи за първи път при ветеринарен лекар, за да се покаже докъде трябва да се реже и да се внимава да не се нарани живеца. Другият начин е да осигурите играчки, драскалки, на които животното да си изтърква ноктите. Ако то не ги харесва, можете да го напръскате със специален спрей, който привлича котките, вече се продават такива в зоомагазините. Но това пак не е гаранция, защото много често те просто си харесват най-хубавия диван. И това никак не се харесва на някои хора. Имала съм дори клиенти с молба за ампутация на първите фаланги на лапичките котка, нещо, което е разрешено в САЩ, но в България е забранено, това се води за насилие и не се прави.

Между другото, отскоро има и един моден аксесоар - изкуствени нокти за котки, които даже са цветни, но това е голямо мъчение за тях и аз не го подкрепям.