Син Син - най-старата панда в света, която живееше в плен, се е споминала на 38 години, съобщи сайтът на сп. "Пийпъл", позовавайки се на публикация във в. "Ню Йорк пост".

Причината за кончината на Син Син, чиято възраст според изданието се равнява на около 130 човешки години, е органна недостатъчност.

От зоопарка в Чунцин в западната част на Китай, където живееше дълголетната панда, съобщават, че тя се е споминала на 8 декември, след като в края на октомври състоянието ѝ се влошило.

В направеното от зоологическата градина изявление се посочва, че са били поканени експерти от няколко институции, които да помогнат за лечението на Син Син, но усилията им са се оказали напразни.

Според зоопарка напредналата ѝ възраст и мултиорганна недостатъчност са причинили храносмилателни смущения и хипопротеинемия. Те са довели до инфекции в храносмилателната и дихателната системи, причинили в крайна сметка смъртта на пандата.

Син Син е родена през 1982 г. в резерват в китайската провинция Съчуан. Когато е на около една година, пандата е предоставена на зоопарка в Чунцин. От тогава Син Син, наричана "майка-героиня", е дала живот на 36 пандички, които живеят на различни места по света, в това число в САЩ, Канада и Япония.

Син Син отпразнува 38-мия си рожден ден през август в компанията на стотина свои фенове, които изпяха"Happy Birthday" в нейна чест и ѝ поднесоха торта.

От зоопарка отбелязват, че по-малко от 30 панди в света са живели повече от 30 години.