Тайландска ветеринарна лекарка се е заразила с Covid-19 от котка и това предизвика вниманието на научната общност.

За този първи потвърден случай на предаване на новия коронавирус от котка на човек съобщава в последния си брой специализираното издание "Emerging Infectious Diseases".

Съпрузи в Тайланд се разболели от новия коронавирус и се наложило да бъдат настанени в болница. Котката им също била приета във ветеринарна клиника, където кихнала в лицето на лекар по време на прегледа. Докторката носела маска, но очите ѝ не били защитени. Три дни по-късно тя също се разболяла. По-късно и ветеринарката, и животното дали положителен тест за инфекцията.

Канадски експерт обаче твърди, че първият случай на заразяване на човек от котка не бива да плаши стопаните на домашни любимци, макар че е важно напомняне да се вземат предпазни мерки.

"Смятам за важно да осъзнаем, че този вирус може да се пренася между видовете", каза неотдавна за "Ню Йорк таймс" ветеринарният специалист д-р Скот Уийс.

Снимка: iStock by Getty Images

Случаят с предаването на заразата от котка на човек в Тайланд не е изненада, защото пренасянето на вируса от домашен любимец на човек отдавна се смята за възможно, каза Уийс, преподавател във Ветеринарния колеж на университета на Гуелф в Онтарио, Канада. Той е и директор на университетския център за обществено здраве и зоонози.

През последните две години Уийс и колегите му са изследвали детайлно заразяването с Covid -19 между хора и животни, пише БТА. Проучванията им са се фокусирали върху котките, защото те са изложени на завишен риск от дихателни инфекции.

Други изследвания също са установявали, че стопаните могат да заразят котките си и че домашните любимци понякога се заразяват един от друг.

В блога си Уийс отбелязва, че предупреждава хората, общуващи с животни, да вземат мерки, за да предотвратят разпространението на новия коронавирус.

Ако някой в домакинството се разболее, трябва да пази и хората, и домашните любимци около себе си. Котките може да се заразят и да разпространят вируса сред други хора и животни в домакинството, смята експертът.

Снимка: iStock by Getty Images