Испанските съдилища ще разглеждат какво е добре за домашните любимци, когато двойките се развеждат или разделят, съобщи Ройтерс. Нововъведението засилва възможността за съвместно попечителство на животни.

Решението следва подобни възможности във Франция и Португалия и задължава съдиите да приемат домашните любимци като съзнателни същества, а не като обекти, притежавани от единия или другия партньор. Това мнение в обществото вече е широкоразпространено, когато е приет законът.

"Животните са част от семейството и когато едно семейство реши да се раздели, съдбата на животното трябва да бъде определена като също толкова значима, колкото съдбата на другите членове на семейството" - каза юристът Лола Гарсия.

През октомври съдия в Мадрид определи съвместно попечителство върху куче на разделила се двойка. Животното живее по един месец с двамата и те заедно отговарят за него.

Гарсия, чиято фирма "Права и животни" е работила по случая, определя реформата като голяма стъпка в серия от предстоящи законодателни промени за отношенията на хората с животните.

Испанците гледат много домашни любимци. Лявото коалиционно правителство планира да засили законодателството за правата на животните, включително да забрани дивите животни в цирковете и продажбата на домашни любимци в магазини. Що се отнася до борбата с бикове обаче, нацията е разделена и този въпрос надали ще бъде решен скоро.

В предишен случай двойка, искаща съвместно попечителство на домашен любимец, трябваше да докаже, че и двамата го притежават като обект. Това даваше предимство на регистриралия животното.

Сега съдията трябва да прецени с кого животното ще се чувства по-добре. С по-добри шансове е този, който има попечителство върху децата или който е по-добре финансово.