"Цял живот си мечтая да имам куче. Много обичам кучета. По време на пандемията това мое желание се засили още повече, не само заради онова временно разрешение на щаба (бел.ред. - по време на пандемията през 2020 г.) да излизаш от вкъщи само с куче", смее се актрисата от Народния театър -  София Бобчева.

Срещаме се с нея съвсем наблизо до сградата, между репетиция и представление, за да станем част от любимия ѝ начин да разпуска напоследък - в интимна разходка с новата си любов - малкия Ромео. 

Срещаме се, за да научим и да ви разкажем повече за грижата към малко кученце, неговото хранене и важните навици, които трябва да създадете в първите няколко месеца от съвместния ви живот. Заедно с Purina Pro Plan ще ви споделим за някои особености на различните породи, които не сте и подозирали. 

София Бобчева и Ромео са заедно от 3 месеца

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

Ромео е чихуахуа и като всички "джобни" породи има своите особености и дребнички капризи. Чудим се защо една анагжирана до последната дата в календара актриса решава да предприеме такава сериозна стъпка като грижата за домашен любимец. 

"Просто реших, че е дошло времето да зарадвам майка ми и да взема едно малко сладко същество за нея, за което тя ще има мерак да се грижи и да му се радва, да се разхождат заедно. Когато се свързах с жената от която го взех, тя ми прати клипче с него и каза, че той е останал от братчетата и сестричетата си последен. Никой не искал да го вземе, защото е черен. Стана ми мило и мъчно, а толкова беше сладък на видеоклипчето. Усетих, че го искам точно такъв - различен, с бялата лапичка и бяло на коремчето - като със смокинг. Но наистина, те и очичките му са толкова черни, че някой път не го виждам в тъмното", разказва София за съдбовната среща.

Когато съобщава на майка си, че ще получи куче и трябда да се избере име за паспорт, без грам колебание се изстрелва и името му:  "Ромео!".

"Оказа се, впоследствие, че името е супер подходящо за него. Той не спира да ме целува, и то по устата, и то със засилка, като истински Ромео. Породата чихуахуа ми е позната отпреди. Имах един друг любимец - Анджело. Той беше куче на мои много близки хора и често ни идваше на гости. Оставаше за дълго вкъщи. Бяхме голяма любов с него. Тогава се влюбих в тази порода", споделя София Бобчева.

Предствителите на породата чихуахуа са малки, сладки, красиви, умни, добри, послушни, любвеобилни приятели, разказва ни още София.

"Те са подходящи за апартамент в центъра. Точно това, което исках. Наистина, след появата на Ромео, ежедневието става различно. По - смислено и по-радостно. По време на следващите локдауни, бях щастлива вкъщи, беше ми интересно да си го гледам, да си играя с него, да се занимавам с кучешките му истории. Не съм от хората, които обичат да си седят вкъщи, но той е основателна причина това да е приятно занимание. Е, да... Сложно е като трябва да го нося по стълбите, защото има и по-голямо куче във входа и трябва да бъдем внимателни, а в другата ръка мъкна раница с пиеси и кучешка храна, тежаща доста...", шегува се София Бобчева. 

Purina Pro Plan подкрепя рубриката "Дай лапа", в която ви помагаме да се грижите по най-добрия начин за вашите домашни любимци

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

Връчваме ѝ един пакет Purina Pro Plan Balanced Start, за да проверим способностите ѝ - има ли вече тренинг в балансираното движение с куче, чанта и храна надолу по стълбите!?

И оставаме очаровани, че успява да се движи грациозно! 

"Но... ми е хубаво! Нося ги и ми е хубаво. Той е още бебе и изисква грижи, все пак е на 6 месеца. Доверила съм всички тези специфични грижи на ветеринар - същият, който се грижеше за моя приятел Анджело. В кабинета слушам и изпълнявам каквото ми се казва, защото грижата за живо същество е мисия", казва актрисата. 

Все още не е обмисляла да прави Ромео Инстаграм звезда, какъвто е трендът в момента. Затова пък в рубриката ни "Дай Лапа", подкрепена от Purina Pro Planсе грижим за имиджа и здравето на нашите четирикраки приятели! 

"Ох, не знам, нямам против тези профили на домашни любимци, защото аз самата преследвам различни сладури от целия свят. Просто ще ми се наложи да се постарая, защото Ромео не е много по снимките. Като види, че го снимам -  сякаш нарочно примигва. Ще трябва да работя над мисията "аниматор на Ромео", за да науча тънкости, хитринки и да му правя хубави снимки. Иначе наистина, хората харесват снимките ни, пишат ми заради него и аз на негов гръб си правя фен група", шегува се носителката на престижната награда "Икар". 

Номерата на нейния Ромео са смешни и различни. Денят преди срещата ни с него си харесал своя Жулиета - женска, черничка померанка и заради нея, за първи път вдигнал крак, докато пишкал.

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

"Досега клякаше като бебе, но вероятно, за да ѝ направи впечатление на "голям мъж" - за първи път го направи, защото явно много я хареса. Друг проблем е, че засега не обича много да излиза на разходка, което е безумно. Такова нещо не съм виждала! Като види каишката и се крие под дивана. Вероятно го е страх и му е студено още, надявам се да е това. Сега, като взе да се влюбва, май ще му е по-интересно навън, повече отколкото под дивана. Както и на нас, хората, зажаднели за социализация.", казва още гордата собственичка на Ромео от Витошка.

Другият му редовен номер, който изумява актрисата, е, че като направи някоя беля - винаги оставя на местопрестъплението един негов любим, плюшен дакел, все едно той е извършителят!

"Много е хитър. Тази история с дакела, набеден за извършител, ми е много смешна. Наистина много се смея, когато го видя. Но въпреки тези дребни белички, Ромео е много добро и послушно куче. Много е обичлив и слуша стопаните си. Не ни командва той. Най-трудно за мен е притеснението дали всичко му е наред, защото той не може да си каже какво го боли, как се чувства. Но пък забавните моменти произлизат от наистина смешни, кучешки работи, които те изненадват с абсурда си постоянно.", споделя София. 

Отправяме се към близкия магазин, за да му купим плюшена играчка за Великден.

"Забелязала съм, че Ромео много се радва на играчки. Може цял ден да си стои в стаята и да си играе с неговите. Даже наскоро му подарихме нова играчка, но направихме грешката да му я дадем вечерта и той не спа. Игра си през цялата нощ! Иначе тези гранули на Purina Pro Plan - Balanced Start ми ги препоръчват всеки път и съм чувала много положителни отзиви - сега ще ги пробвам за пръв път и съм убедена, че ще му харесат!", казва София и разглежда опаковката и съставките на храната. 

Домашните любимци могат да те направят по-обичлив и отговорен - убеждаваме се, виждайки една загрижена като майка София Бобчева.

Просто няма как да си друг, когато знаеш, че вкъщи те чака едно мъниче, за което ти си всичко.

София Бобчева и Ромео - неочаквано добра комуникация

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

"Не съм много наясно, уча се, не съм второ-трето поколение кучкар. Съветвам се с ветеринарната лекарка, която е винаги на линия за всички възникнали въпроси. Особено важно е храненето с качествената гранула, защото тази порода има чувствителен стомах. Не трябва да се прекалява с количеството, това натоварва ставите. Също така е важно за Ромео да не се храни от масата, а с такава специална гранула, кaто Purina Pro Plan,  която на всичкото отгоре е и на достъпна цена", казва София и възкликва: 

"Ама как нямам снимка да ви покажа едни направени на дребни части визитки и тефтер с телефони, които беше накъсал в знак на протест, че е сам!

На местопрестъплението разбира се беше дакелът, а Ромео се криеше под дивана...

Единствената визитка, която бе пощадил е на Стефан Бобчев - баща ми. Има уважение към семейството", шегува се София.

София Бобчева и Ромео

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg


Както казахме Ромео не е по излизането, но е истинска атракция, когато двамата с разпознаваемата си собственичка се разхождат по бул. "Витоша".

Спират ги, снимат ги и му изпращат въздушни целувки!

"Но ето днес беше странно - аз и той бяхме на фотосесия заедно. Ех Ромео, ако бях куче щях да ти кажа ...бау!"

София Бобчева и Ромео

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

 

Специален проект на Dir.bg & Purina Pro Plan