"Срещата ми с Коби беше много дълго чакана и отговорно мога да кажа, че е едно от най-хубавите неща, които са се случили в живота ми до момента. Винаги съм обичала кучета, гледала съм куче и преди, но връзката с питбулите е малко необяснима - като любов от пръв поглед. Чувствам се особено приятно и спокойно в компания на питбули и винаги съм ги намирала за безкрайно очарователни". 

Вече близо час се разхождаме с водещата на предаването #Матине - Рени Веселинова, в една от любимите ни части на Борисовата градина, а 6-месечният Коби е възможно най-забавната компания в този слънчев следобед. Срещаме се, за да научим и да ви разкажем повече за грижата за малко кученце, неговото хранене и важните навици, които трябва да създадете в първите няколко месеца от съвместния ви живот. Заедно с Purina Pro Plan ще ви споделим особености на различните породи, които не сте и подозирали.

А Коби определено се поддава на дресировка, напук на легендите за питбулите! 

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

"Дори не помня вече от колко години си мечтая за сив питбул. Ако питаш близки и приятели – темата винаги е била на дневен ред. Много хора ме питат „Добре, защо питбул???“ - не знам защо, наистина. Винаги съм обичала кучета, гледала съм куче и преди, но връзката с питбулите е малко необяснима – като любов от пръв поглед. Чувствам се особено приятно и спокойно в компания на питбули и винаги съм ги намирала за безкрайно очарователни", казва Рени. 

В семейството на Рени и съпругът ѝ - журналистът и водещ Деян Веселинов, баскетболът е на особена почит. Почти като семейна религия. Затова и името на малкия, сив питбул, който пристига като коледен подарък от тях за самите тях, носи името на една от великите баскетболни легенди. 

"Деян така или иначе има и лична, и професионална история с този спорт, но личната успя да пренесе и у мен – мога да кажа, че съм почти NBA експерт, при това не защото халката го налага, а по собствено желание и породено от вече личен интерес. Та, Коби Брайънт в този смисъл е легенда – абсолютен пример не само за професионално величие, но и личност, от която чисто житейски можеш да научиш ужасно много и ценни неща. Трагедията, която се случи с него, се отрази много тежко и у дома – особено за Деян, който наистина го изстрада като лична загуба. Затова сега съм безкрайно щастлива, че Коби (макар и под друга форма) отново е в живота му и го кара да се усмихва всеки ден", споделя Рени Веселинова. 

Научаваме, че дългогодишната и упорита любов превръща Рени в своеобразна енциклопедия на тема питбули и как да се грижим за тях.

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

"Със сигурност съм прочела и изгледала над 90% от информацията за тази порода и на всеки, който живее с идеята, че питбулите за зли кучета-убийци мога да кажа само: „Изобщо нямате представа за какво говорите. Питбулът и в частност – американският bluenose питбул, е едно от най-чувствителните, любвеобилни и грижовни кучета, които бихте могли да приемете в дома си. Да не говорим, че това са кучетата, които в много държави се ползват съвсем спокойно и като детегледачки, дори при малки бебета. Рядко ще попаднеш на куче от друга порода, което по толкова искрен и почти човешки начин да изразява близостта и любовта към стопаните си. Ако някой има вина за лошата репутация на питбулите – това са единствено хората. Но е хубаво да сме наясно, че и пинчерът ще стане зъл и ще нападне – дали човек или друго куче, ако за него се грижи малоумен стопанин", казва Рени.

Всяко куче придобива навиците и отношението на стопаните си, смята още водещата на #Матине. Или казано иначе: "Ако ти си калпав човек, и кучето ти няма да става. Различните породи имат различни особености, но принципът е един и същ. Значение има моделът на поведение, който задаваш на кучето – то не развива само́ разбирания за отношения с околната среда".

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

"Промяната е и огромна, и едва забележима едновременно. Чисто битово се грижиш за някого – храна, медицински грижи, внимание, разходки, възпитание. Но това никак не е лошо – имаш някой, който те държи активен и в добра форма. Емоционалната промяна е много по-голяма. Да се прибереш у дома и да те посрещнат сякаш си най-обичан и си най-велик, и това да се случва всеки ден без каквито и да било условности, е наистина безценно", споделя още Рени, която вече час се опитва да устои на ласките на Коби, за да даде едно задълбочено и сериозно интервю.

Освен това кучетата, в частност питбулите, са много емоционални и се справят отлично в ролята на отдушник – просто изпиват всичко лошо и натоварващо, което ти се е случило през деня.

"Дори в момента, имайки предвид, че аз „мрънках“ няколко години, докато Коби се появи – Деян неведнъж е споменавал, че не разбира защо не сме си взели куче по-рано, а сме чакали толкова време", смее се водещата.

Една от първите стъпки в отглеждането и адаптирането на Коби в дома им е била да обръщат редовно внимание на неговото хранене, устна хигиена и козина. 

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

"Много е важно човек да знае какво куче взима в дома си и какви са специфичните нужди, свързани с породата. Склонни ли са към развиване на алергии, като питбулите например? Тогава е важно да се подбира козметика за по-чувствителна кожа и разнообразната храна да се въвежда постепенно – не да му изсипеш телешко, свинско, пилешко и т.н. накуп, а да знаеш с какво да започнеш, колко време да го храниш с конкретна храна, преди да добавиш още съставки, за да не предизвикаш алергична реакция – малко е като при захранването на бебета. За щастие, след няколко „крайъгълни камъка“ по отношение на храната, Коби се храни пълноценно и разнообразно и вече съм спокойна, че може да приема различен тип хранителни съставки без да се страхувам как ще реагира организмът му. По отношение на козината също е деликатен момент, отново заради склонността към алергични реакции при питбулите, но с правилната козметика нещата вървят по план. А и самият той много държи на личната си хигиена", смее се Рени. И го издава, че си почиства лапите поне по 16 пъти на ден, а душът вече се превръща в голямо спа удоволствие.

С цялата тази суета и усет за лукс, Коби заслужава да е тренда на домашните любимци в социалните мрежи, не смятате ли? 

"Не бих казала, че целенасочено ще работим по „инфлуенсърската“ част, но за един стопанин е наистина забавно да споделя преживяванията на домашния си любимец по подобен начин. Освен това е неизбежно, когато се сдобиеш с куче, да започнеш непрестанно да го снимаш и качваш напред-назад, а се опасявам, че личните ни профили в социалните мрежи много скоро ще се наводнят само с кучешки снимки – така че, както се казва, всяка жаба да си знае инстаграма", казва Рени. 

Въпреки, че в парка е енергичен и игрив, всъщност у дома Коби е доста кротък, дразнещо умен и бая мързелив, споделя още Рени. 

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

"От тази гледна точка редовните му номера са да дебне кой кога ще седне на дивана, за да може той на секундата да се гушне. Много е смешен, защото рядко лае като истинско куче, а в повечето случаи те гледа в очите и леко помрънква за внимание. Когато е игрив пък, постоянно носи играчки и ти ги бута в ръцете, за да си играеш с него. Белите са може би 2-3 откакто е у дома и за щастие не ги повтаря след като имаме скандал по темата", усмихва се Рени. 

Кой кого командва?

"Ще ми се да ти кажа, че ние с Деян командваме, но това си е чиста лъжа. Не, че и Коби ни командва нас – просто като събере веждите и те погледне, че и се усмихва понякога – автоматично зарязваш, каквото правиш и вниманието ти е само за него."

Според Рени, грижата за малко кученце не е толкова трудна, колкото забавна.

"Трудно намирам мотивация дори да дойда в офиса – предпочитам да си играя с него или да го гушна на дивана. Напоследък заедно гледаме „Приятели“ в HBO GO и той също е голям фен на сериала – с какъвто се събереш, такъв ставаш. Та забавно е всичко, стига решението да имаш домашен любимец да е наистина осъзнато и премислено. „Трудното“ по-скоро е да помогна на хората да го видят не като страшен питбул, а като весело куче, което иска да ти се радва. За щастие сиво-бялата му козина изглежда обърква хората и често се случва някой вече да си е поиграл с него – дали човек, или куче – и едва след това да питат „Ама той всъщност каква порода е?“ и като чуят, че е питбул остават доста изненадани. Предразсъдъците са страшна работа, казвам ти..."

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

В първите месеци от живота си, Коби получава повече подаръци-преживявания, отколкото лакомства и играчки, макар че не минава и без тях. 

"Последният уикенд бяхме с приятели в една вила, в гората – те също имат питбул – женски, 2 месеца по-малък от Коби. Завързаха страшна любов – като дупе и гащи станаха. Та ей такива подаръци ми се струват по-смислени – приключения и преживявания", споделя Рени. 

Влюбеният Коби се оказва много забавна гледка - изключително внимателен и търпелив към малката си приятелка, той два дни я следвал неотлъчно - водата се пиела от една купа, играчката се захапвала от двете страни и от двамата, където отивал единият - другият вървял зад него.

"Ако Уиски (неговата сладка приятелка) се отдалечи повече, той започваше да лае и да я вика обратно. Смяхме се много, защото обикновено ние сме обект на тази кучешка любов, а в тези два дни кучетата ни нямаха абсолютно никаква нужда от нас и бяхме почти незабележими, освен когато не е време за храна, разбира се", смее се стопанката на Коби. 

Освен всичко останало Коби и Рени имат своя лична история с храната за малки кученца Purina Pro Plan OptiStart. 

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

"Когато го взехме, Коби беше на 2 месеца и след ветеринарния преглед, на който го заведохме още преди да го заведем вкъщи, стана ясно, че има стомашна бактериална инфекция. Трябваше да сме по-внимателни с това какво и как яде, дори беше на антибиотици известно време. Започнахме с няколко различни храни, които уж бяха каймака на каймака и „най-доброто“. Да, ама не – Коби в продължение на може би месец бе с много раздразнен и нестабилен стомах. Ветеринарите, които го наблюдават, препоръчаха да пробваме Purina Pro Plan OptiStart – започнах да му давам гранули от серията medium puppy. Не сме имали проблеми след това, което за мен е повече от достатъчно. Още повече, че храната изглежда му е изключително вкусна, защото веднага след като изяде порцията си, застава пред чувала и започва да проси за още", разказва Рени Веселинова. 

Понякога ползва същата храна и като награди, когато тренират заедно различни поведенчески модели. Споделя, че чисто принципно това не е най-верният ход, тъй като е добре, от гледна точка на уроците, кучето да се мотивира с лакомства, които да разграничава като по-специални, за да изпълнява по-лесно задачите. Гранулите на Purina Pro Plan OptiStart обaче изглежда са му толкова сладки, че Коби е седнал още докато Рени върви към чувала и маха енергично с опашка.

"Разбирай „Виж колко съм послушен и дай Purina Pro Plan.”, смее се Рени. 

По думите ѝ, домашните любимци те превъзпитават без дори да разбереш кога и как се случва магията. Толкова е лесно да ги заобичаш и да искаш да се чувстват добре и щастливи, че неусетно започваш да съобразяваш ежедневието и ангажиментите си спрямо това, че вкъщи те чака един сладур, който няма търпение да си играе с теб и да те обича. 

"Много е важно решението да вземеш любимец да бъде осъзнато, защото това наистина е ангажимент – времеви, финансов и чисто битов. Кучето има нужда от ежемесечни прегледи, обезпаразитяване, подрязване на ноктите, почистване на зъбен камък, особено когато се храни с гранули. Важно е човек да се информира какви съставки има в храната, която дава на любимеца си и дали тя всъщност е подходяща за него – повече или по-малко царевична основа да има, какво да бъде месото в нея – гранули или мека храна под формата на паучове например? Какъв препарат да се ползва за къпане, за да не раздразни кожата и да не увреди косъма? Трябва да си готов с отговори на всички тези въпроси, приемайки своя любимец у дома. Ако не си готов да положиш всичките тези грижи, за да може кучето ти да има наистина щастлив и пълноценен живот, то просто не заслужаваш любовта, с която кучето ти отвръща. Коби много харесва редовните си посещения при ветеринаря и добре знае, че винаги ще „намаже“ някоя вкусотийка", казва още Рени.

Снимка: Десислава Генкова - Елриша за Dir.bg

Рени би казала, че Коби завинаги ще помни Банско с любов и топли спомени за безгрижни игри и кучешка романтика.

"Но пък аз лично нямам търпение да го заведа на морето, да му покажа караваната и да усети къмпингарската свобода – сигурна съм, че ще му хареса много", казва още Рени.

А какво би казала Рени на Коби ако беше куче?

"Ех, Коби, ако бях куче щях да ти кажа, че си голяма работа и безкрайно ти благодаря, че те има!"

 

*Специалне проект на Dir.bg & Purina Pro Plan! Материалът съдържа продуктово позициониране!