Южнокорейската фирма "Петпюлс" пусна на пазара смарт нашийник с изкуствен интелект, който анализира кучешкия лай и информира стопанина как се чувства домашният му любимец, пише в."Дейли мейл", цитиран от БТА.

Устройството сравнява излайването с база данни от 100 хиляди други, за да определи емоционалното състояние на кучето. В архива са съхранени извадки от 50 породи, за да бъдат взети като основа за анализ.

Кучешкият лай е категоризиран от артикула в пет емоционални състояния - щастливо, тревожно, тъжно, релаксирано и гневно. Според проучване на Сеулския национален университет нашийникът разпознава емоциите с 80-процентна точност. Той помага на стопаните да определят емоционалното и физическото състояние на техните кучета. Използвана е технология за гласово разпознаване, която проследява състоянието на домашния любимец по дни, седмици и месеци.

Нашийникът изпълнява функция и на сензор за активност, тъй като проследява колко калории гори кучето по време на разходки. Устройството се свързва със смартфона чрез специално приложение. Южнокорейският артикул може да бъде закупен за 72 британски лири.