Суматрански носорог се роди в индонезийския резерват Уей Камбас, съобщиха БТА и ДПА.

Това е второто малко от почти изчезналия вид, което се ражда тази година, и петото от 2012 г. Бащата на носорогчето се казва Харапан, а майката - Дилайла, съобщи индонезийското Министерство на околната среда и горското стопанство.

"Благодарни сме за раждането на петото носорогче в Уей Камбас. Това потвърждава ангажимента на индонезийското правителство за опазването на носорозите, особено суматранския носорог", каза министърът на околната среда и горите Сити Нурбая.

Малкото, което все още няма име, е първородното дете на седемгодишната Дилайла, втория носорог, роден в парка. Мъжкият носорог Харапан е бивш обитател на зоологическата градина в Синсинати в САЩ, роден там през 2007 г. Харапан става жител на резервата през 2015 г., след като е репатриран в Индонезия. Той е последният суматрански носорог извън Индонезия, който е репатриран.

Суматрански носорози вече живеят само в Индонезия, уточняват от министерството. Този вид е най-дребният сред тези животни. Той е вписан като критично застрашен в Червената книга на Международния съюз за опазване на природата. Съществуват по-малко от 80 представители на вида заради бракониерство и свиване на хабитата.