Зоологическа градина в Чехия кръсти новороден носорог от застрашен вид на украинската столица Киев в чест на съпротивата срещу нахлуването на руските войски, предаде Асошиейтед прес.

Бебето, което е от вида източноафрикански черен носорог, е родено на 4 март в зоопарка в Двур Кралове. Подобно нещо се случва изключително рядко, въпреки че там живеят четиринадесет негови роднини.

"Името е още един израз на нашата подкрепа за украинските герои", каза директорът на зоологическата градина Премисл Рабас.

Майката на Киев - Ева се грижи за него по най-добрия възможен начин, казват от парка. Новороденият носорог е наддал един килограм за ден и в момента тежи около 50 килограма.

Снимка: iStock/Getty Images

Заради бракониерство броят на източноафриканските черни носорози в дивата природа е намалял до около 800. Чешкият зоопарк обаче има 14. Само три носорога от този вид са се родили в други зоологически градини по света през последната година.  

Общо 47 носорози от застрашения вид са се появили на бял свят в Двур Кралове, откакто там пристига първото животно през 1971 г. Много от тях сега са в различни зоологически градини по света, а девет са върнати в Руанда и Танзания, за да живеят в дивата природа.