Мъжка костенурка в германски зоопарк, която страда от болно рамо, се очаква скоро да се почувства по-добре благодарение на физиотерапия на колела, предаде ДПА, цитирана от БТА.

За всекидневната му "тренировка" влечугото на име Хелмут, което тежи над 100 килограма, се поставя върху количка - плоска дъска с четири колела, от двама гледачи, обяснява говорителка на зоологическата градина в град Гелзенкирхен.

С количката Хелмут може да напредва по гладка повърхност, като движи четирите си крайника, и вече не стои в положението на покой, което е възприел заради проблемите със ставите.

"Видно е за всеки, че той наистина се радва на тренировката. След като потегли, Хелмут е доста бърз и обича да прави допълнителна обиколка", допълва говорителката.

Болката в рамото му означава, че животното вече не може да повдига правилно карапакса си - твърдата си горна черупка. Благодарение на дъската на колела Хелмут вече не е принуден да носи тежестта на тялото си и все още може да упражнява мускулите на краката си.

Костенурката е изследвана със скенер миналата седмица и е установено, че има изменения в раменните стави.

От зоопарка пишат на страницата си във Фейсбук, че терапията на Хелмут, включваща всекидневни тренировки с количката, както и болкоуспокояващи лекарства, се очаква да доведе скоро до подобряване на състоянието му.