Имате голдън ретривър, лабрадор или друго щуро куче, което по време на разходка щастливо се въргаля навсякъде, а има ли някое езеро - задължително се цопва вътре. А после, освен досадното миене и чистене на козина, се притеснявате и дали е достатъчно защитен от всякакви неприятни паразити.

В такъв случай, знам какво ви трябва. Една от новите иновативни каишки срещу бълхи и кърлежи, които имат ефект до 8 месеца. Те са разработени със специални комбинации от материали, което осигурява безопасно и контролирано освобождаване на малки дози от активните съставки за пълна защита на вашето куче. А също така и на вашата котка.

Двете активни вещества бавно и продължително се освобождават от нашийника в козината и кожата в концентрации, които гарантират унищожаването на паразитите.

Най-големият плюс на тези нашийници е, че са водоустойчиви, като ефективността остава непроменена в случай на намокряне на животното. Въпреки това, трябва да се избегне в дългосрочен план интензивно излагане на вода или прекомерна употреба на шампоан. Не защото ще я направи неефективна, но може да скъси срока й на действие. Ветеринарните проучвания показват, че шампоаните или потапянето във вода незначително намаляват 8-месечния период на ефективност, която постепенно спада малко по малко след петия месец.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Този тип нашийник осигурява защита на домашния любимец не само защото елиминира паразитите, а и тъй като има репелентен ефект срещу кърлежите, още преди те да успеят да ухапят. По този начин вашето животинче ще е сигурно защитено от заболяванията, които те могат да пренасят.

Освен това каишката защитава заобикалящата среда срещу развитие на ларви на бълхите за тези 8 месеца.

А за пълно спокойствие на стопаните, има механизъм за безопасност, който освобождава каишката, ако тя се закачи. Механизмът включва и контролирано място на скъсване, което е второто ниво за безопасност, и се активира ако първият не е достатъчен.

Скрийншот: YouTube

Как да поставите нашийника

Тези каишки са наистина удобни и лесни за приложение. Когато поставите каишката около врата на животното, я нагласяте така, че да остане място от два пръста. Но не повече, за да не се изхлузи. Когато установите окончателната дължина, отрежете стърчащия край на каишката, като оставите 2 см. Ако имате куче под 8 кг, все още подрастващо, не режете каишката, а я нагласяйте с нарастването на кучето. За подрастващи котета, нагласяйте периодично в зависимост, колко бързо расте котето.

По принцип нашийникът е безопасен за кученца над 7 седмична и котенца над 10 седмична възраст. А продължителността и ефективността на действие на каишката зависи от степента на опаразитяване.

Странични ефекти

Има случаи, в които през първите няколко дни след поставянето на нашийника може да се появи лек сърбеж и/или обрив при животни, които не са свикнали да носят такъв.

Добре е да се уверите и че каишката не е прекалено стегната.

Възможно е и незначителна загуба на козина и кожни реакции. Тези симптоми обикновено изчезват за 1 до 2 седмици, без да се налага нашийникът да бъде свалян. Само в много редки случаи може да бъде препоръчано това да се направи, докато симптомите изчезнат.

Понякога, също рядко, животинчето може да прояви симптоми, като потиснато настроение, промени в апетита, слюноотделяне, повръщане, диария, алергия.

Скрийншот: YouTube

Предупреждения и мерки

Както и с всички лекарствени продукти за животни, не е добре деца да си играят или да лапат тези нашийнци.

Добре е да се уверите какви съставки съдържа каишката и ако сте чувствителни към тях, да избягвате контакт с нея или винаги да си миете добре ръцете с топла вода и сапун.

Още възможности

Има и други видове каишки, които имат по-слаб ефект - 2,5 месеца срещу кърлежи и 4 месеца срещу бълхи. Те също са водоустойчиви, но не се препоръчва животното да се къпе с нея. В такива случаи е добре каишката да се свали и след подсушаване на козината да се постави отново. В случаи, когато козината на животното е замърсена, е препоръчително то да бъде изкъпано преди поставяне на каишката, за достигане на оптимален ефект.

Оптималният ефект се достига 24 часа след поставянето й на врата на животното. Продължителността и ефикасността на действие зависят от дължината и състоянието на козината, от активността на животното и степента на опаразитяване. Каишката е създадена за употреба при кучета и котки.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Те не трябва да се употребяват при при болни животни или животни в оздравителен период, при кърмачки, както и при кучета с кожни увреждания.

Бълхите умират няколко часа след поставяне на каишката, а кърлежите в рамките на един ден от поставянето на каишката. Умрелите кърлежи се отделят сами от животното или могат лесно да бъдат отстранени.

Можете да проверите дали нашийникът е загубил активността си, като надраскате повърхността с остър метален предмет. Ако мястото е бяло, каишката е все още действаща, ако не - трябва да я смените с нова.

Макар и много рядко е възможна появата на кърлежи и по време на носенето на каишката. Имайте обаче предвид, че макар да са останали скрити в козината на животното, те ще бъдат убити и ще паднат без да са смукали кръв.

Бълхите могат да бъдат гостоприемници на тении, затова е най-добре да използвате и други препарати, които унищожават специално тях.

*Рекламна публикация