Слънчевите дни стават все по-често явление, а това означава само едно - идва сезонът на барбекютата. Един от най-добрите начини да прекарваме уикендите е да се събираме с приятели и да си правим барбекю. Готвенето на огън обаче изисква известно умение, но овладяването на тези техники ще ви осигури специално почетно място сред приятелите ви. Advertisement

Може да звучи елементарно, но има две важни неща, които трябва да спазвате, ако искате да приготвите страхотно барбекю. Първото е барбекюто ви да бъде с въглени. Няма нищо лошо в газовите барбекюта, но те не придават онзи допълнителен опушен вкус. Второто нещо, от което се нуждаете, е капак. Той запечатва вкуса, поддържа постоянна температура и може да се използва като допълнителна техника.

Барбекюто, в най-основния си вид, е алхимия на дърва, дим и месо, така че горивото, което използвате, може драматично да повлияе на вкуса. Най-добрият ви ход е да използвате дървени въглища, направени от висококачествена твърда дървесина без нито един от химикалите, които помагат на по-слабите въглища да горят. След това можете да добавите различни парчета твърда дървесина, в зависимост от аромата, който търсите: дъб, ябълка и череша или други фаворити.

Вашата скара трябва да е гореща, но не прекалено - ако не можете да стоите близо, не трябва да готвите на нея. Запалете барбекюто достатъчно рано, за да има време пламъците да утихнат, преди да започнете да готвите: дървените въглища трябва да са изгорели и да са покрити с бяла пепел. В последната секунда овкусете добре месото. Не го намазвайте с масло - ако грилът е на правилната температура, месото няма да залепне.

Извадете месото си от хладилника по-рано, за да достигне стайна температура - на езика на готвачите това се нарича темпериране. В идеалния случай месото ви трябва да е с дебелина поне 4 см, защото целта е да се овъгли добре отвън, а вътрешността да остане сочна и крехка, което е невъзможно с тънко парче. Подсушете го преди подправяне (просто го потупайте с кухненска кърпа), защото мокрото месо трудно образува прилична коричка и може да придобие неприятни вкусове на варено месо.

Днес ще ви представим 10 много полезни уреда, които ще ви помогнат да приготвяте перфектното барбекю:

Комплект за барбекю в куфарче

Market.dir.bg

Купи Комплектът за барбекю, който трябва да имате, включва чифт щипки - те ви дават най-голям контрол и намаляват шансовете да изпуснете нещо между решетките, вилица, шпатула, нож, шишове, държач за царевичен кочан и четка за почистване. Когато върви с куфар, употребата му е още по-лесна и приятна. Идеален подарък за майстори на грила!

Електрическа скара BBQ 2003

Market.dir.bg

Купи Ако предпочитате да правите барбекю на ток, вместо на въглища, тази електрическа скара ще ви върши чудесна работа. Тя е с 3-слойно незалепващо покритие и има допълнителна повърхност за приготвяне на перфектната риба, морски дарове, зеленчуци и десерти. Плочата за готвене се сваля и почиства много лесно.

Прибор за мариноване на месо BBQ

Market.dir.bg

Купи Приборът за мариноване на BBQ директно разпределя маринатата в месото, като гарантира, че свинското, говеждото, дивечът или пилешкото винаги ще бъдат сочни и перфектно овкусени.

Кожени ръкавици за барбекю

Market.dir.bg

Купи Колкото и да е подценяван този артикул, е хубаво да го има всеки барбекю майстор. Ръкавиците издържат на много топлина и с тях ще обръщате още по-лесно и безопасно местото, без да се притеснявате, че може да се изгорите.

Решетка за риба

Market.dir.bg

Купи Ако сте любители на морската кухня, решетката за риба няма да ви е излишна. С нея ще приготвяте бързо и лесно любимите си морски и речни риби. Решетката е изработена от висококачествена неръждаема стомана, но дръжката е пластмасова и трябва да внимавате да не я излагате на пряка топлина.

Нокти (вилици) за дърпано месо

Market.dir.bg

Купи С тези здрави нокти за месо захващането, кълцането и разкъсването на печени или варени меса като свинско, говеждо или пилешко месо е лесно, бързо и много забавно. Те са подходящи за смесване и на зелени салати. Захватът им е изключително удобен и с тях се борави много лесно.

Стоманена игла за шпиковане на месо

Market.dir.bg

Купи Подходяща е за шпиковане на всякакъв тип месо, тази игла е изработена от висококачествена неръждаема стомана. Улеснява шпиковането на месо с пресни билки или зеленчуци и е незаменим помощник в кухнята.

Бургер преса

Market.dir.bg

Купи С пресата за бургери, изработена от лят алуминий с незалепващо покритие, можете да приведете вашата прясно закупена кайма в правилната форма. Благодарение на незалепващото покритие можете лесно да извадите оформеното месо от формата и след това да го изпечете.

Решетъчна приставка за шашлик

Market.dir.bg

Купи Решетъчната приставка е идеална за приготвяне на шашлик или зеленчукови шишчета. С нея се борави много лесно, а резултатът е впечатляващ - няма повече изгорени зеленчуци, всичко се готви равномерно и вкусът е перфектен.

Престилка за барбекю

Market.dir.bg

Купи Ако искате да изглеждате като истински майстор на барбекюто, трябва да имате и престилка за барбекю. Здравината и устойчивостта ѝ я правят перфектния помощник за добрия майстор на барбекюто и начинаещия такъв. Тя е снабдена с различни по размер джобове, в които приборите за грил ще ви бъдат под ръка, а голямата метална халка е идеална за кърпа.

В сайта на Market.dir.bg ще откриете голямо разнообразие от артикули (продукти за здраве и красота, за дома, дрехи, обувки, аксесоари, стоки за деца и домашни любимци, храни и напитки), като при регистрация и първа покупка над 50 лв. получавате 15 лв. отстъпка! Безплатна доставка за поръчки над 150 лв.

market.dir.bg