Започва се със сиропа, който трябва да поври 4-5 минути. Оставя се да изстине и през това време се приготвя баклавата.

Средата от хляба се натрошава. Загрява се олиото и трохите се запържват в него до порозовяване. Добавят се орехите и канелата, обръщат се два-три пъти и сместа се дърпа от котлона.

В намазана с олио тава се нареждат два слоя кори и се наръсва с готовата смес. Допълнителна мазнина не се слага. Редуват се по две кори и смес, докато се завърши с кори. Отгоре леко се намазва с олио. Нарязва се на квадрати и се пече в умерена фурна. Изважда се и се залива с изстиналия сироп. Покрива се, за да поеме и омекне.

Има вкус на саралия и поради тази причина понякога може да се прави и навита, като се слага смес върху две кори, навиват се на руло и се нарязват на фитили.
Може да се направи и на "охлювчета", като от навитите кори се режат по дву-сантиметрови парченца и се нареждат с разреза нагоре, преди да се изпекат.

*Рецептата съм нарекла така, защото ни я спретна набързо чичо Спиро, бащата на една приятелка, докато му разфасовахме прасето и му пиехме ракията. А чичо Спиро пък, беше с македонски корени, та му и личеше отвсякъде... че така - споделя авторката.

Добави своя рецепта >>