С творческа нагласа, стратегическо мислене и доза вдъхновение от най-добрите в сферата на интериорния дизайн

Лично на мен тесните помещения ми действат клаустрофобично. Все още живея в апартамент, не много голям, което периодично ме провокира да търся начини за оптимизиране на пространството. С творческа нагласа, стратегическо мислене и доза вдъхновение от най-добрите в сферата на интериорния дизайн, смятам, че можем да накараме и най-малката спалня да изглежда достатъчно просторна.

Препоръчвам ви да приложите следните трикове, в случай че имате не много голяма спалня. Ще се изненадате от резултата.

1. Заложете на белия цвят
Колкото по-бяла е стаята, толкова по-светла и просторна ще изглежда. Можете, разбира се, да добавите цветен акцент. Например, нещо в бежово, розово или синьо.

2. Относно таблата
Нямате нужда от табла на леглото, тя изяжда пространството. Ако все пак държите на нея, изберете някоя по-малка, а не такава, която заема цялата стена. Пригодете я така, че да може да я ползвате функционално, например монтирайте нощни лампи на нея и/или нещо като рафтчета, за да нямате нужда от нощни шкафчета. И за да не прахосвате допълнителни сантиметри, я монтирайте директно на стената, а не на пода.

3. Още малко за лампите
Можете да ги монтирате на стената. Така спестявате пространството, необходимо за настолни лампи.

4. Сложете леглото до прозореца

На мен никога не би ми хрумнало, но ето че дизайнерите го използват. В малката стая стените са ценни, ето защо това пространство е добре да остане свободно. Леглото по-добре да е фронтално поставено, а не странично, т.е. главата ви да е към прозореца.

5. Избухнете с ярък тапет (фототапет)
Разбира се, имам предвид на една от стените, защото иначе пространството ще се затвори. Ще имате налице един смел акцент, който ще превърне стаята в истинско дизайнерско бижу. Чудесно решение би бил оранжевият цвят, а защо не и зелено? Вие решавате.

6. Какво се крие под леглото
Използвайте пространството под леглото за неща, които можете да наредите в кутии. Така ще съхранявате доста вещи, без да имате нужда от допълнителна мебелировка. Относно самите мебели, за предпочитане са тези, които отново пестят пространство, например масичките, които се прибират една в друга. Вечер вадите едната, за да я ползвате като нощно шкафче, на сутринта я прибирате.

7. Вградени лавици
Те винаги са били за мен едно от най-симпатичните интериорни решения. Перфектно място за книгите ви, без то да отнема и сантиметър от пространството на самата стая.

8. Накъде без огледала
Огледалата, всички знаем, разширяват пространството визуално. Можете да сложите едно на цялата стена, например там, където иначе би била таблата на леглото. Можете да сложите и друго по-малко. Така буквално ще измамите тясната стая, карайки я да изглежда доста по-широка.

Източник: elle.bg