Подобно на ароматите и музиката, събуждащи в съзнанието ни конкретни спомени, вкусовете също притежават силата да ни връщат назад във времето към определен момент и място. Така например мирисът на борови клонки и мандарини обезателно ни изпраща в студените декемврийски дни от безгрижното ни детство, обвити в истинска радост, когато цялото семейство се е подготвяло за настъпването на най-светлите празници, идващи в края на всяка календарна година.

В ума ни някак съвсем естествено изплуват онези прекрасни мигове, когато сме украсявали елхата с родителите си в уюта на бащиния дом, в който, за разлика от студа, сковал земята навън, е топло и приятно, а звукът от пукащите в печката дърва носи успокоение. И докато ние внимателно закачаме по клонките на дръвчето стъклените играчки, опитвайки се да не ги изпуснем, през прозореца снежинките се сипят в ефирен танц, а из въздуха вкъщи се носи благоуханието на вкусната вечеря, приготвена от мама. Родителите ни се усмихват широко, а после разрошват закачливо нашата коса и ни питат какво сме поискали от Дядо Коледа тази година. След отговора ни, придавайки си умислено изражение, загледани нехайно в разноцветните светлинки на лампичките, блестящи между зелените иглички, се чудят дали сме били достатъчно послушни през изминалите 12 месеца. А след положителните ни викове, придружени с няколко подскока на място, избухват в смях и притегляйки ни в обятията си, ни уверяват, че знаят и са сигурни, че Добрият старец ще сбъдне мечтите ни.

Да, когато бяхме малки светът сякаш изглеждаше далеч по-красиво място, или просто дистанцията на времето постепенно го е превърнала в такова. Растейки, неизбежно идва моментът, в който човек осъзнава, че вече гледа на живота с други очи, които забелязват повече и различни неща, от тези, на нашето отдавна отминалото "Аз"... Това обаче съвсем не означава, че не можем да си върнем поне частица от миналото, пренасяйки я в настоящето. Особено сега, когато отново предстои Рождество Христово, а Земята е завладяна от страх, породен от новия коронавирус. Именно в момента, когато от всички страни сме притиснати от негативни новини, се нуждаем от повече позитивни преживявания, които празничният дух умее да предизвиква.

Тази година обаче той като че ли закъснява. Ето защо, вместо да го чакаме, можем сами да го провокираме, а един от най-добрите начини за това, след като декорираме своя дом и си пуснем някой лек коледен филм, е да се отдадем на чаша гореща напитка.

Ето и няколко предложения, които можем лесно да изпълним още сега:

Яйчен пунш

Снимка: iStock by Getty Images

Това е най-разпространената напитка в Съединените американски щати през декември. Едва ли има човек, който да не я знае, тъй като тя задължително присъства във всички холивудски ленти. Да, преди, по време или след празниците героите в продукциите постоянно пият яйчен пунш, било то алкохолен или безалкохолен. Всъщност това питие се приготвя изключително лесно, а повечето от продуктите ги има в хладилника ни. Всичко, което трябва да направите, е да разбиете 6 жълтъка заедно с 1 ч.ч. захар на водна баня, докато кристалите се разтопят. Междувременно на съседния котлон загрейте 2 ч.ч. прясно мляко, в което сте сложили не повече от щипка индийско орехче, канела и 4-5 карамфилчета. След като млякото заври, свалете го от печката и внимателно прибавете към него жълтъците, като през цялото време разбърквате бавно с лъжица. Върнете сместа обратно на котлона, вече на слаб огън, и продължавайте да бъркате, докато не се посгъсти, после го оставете да изстине. Преди да го разлеете по чашите прибавете 300 мл. течна сметана, а ако от тягостната реалност съвсем ви е дошло до гуша, то можете да добавите и 200 мл. ром или коняк. Накрая просто поръсете отгоре с канела и сте напълно готови.

Скандинавски грог

Снимка: iStock by Getty Images

Ето едно питие за почитателите на горещите емоции в студените вечери. Историята му датира от 1740 г., когато с цел икономия и избягване на свади вицеадмиралът Едуард Върнън от Кралският военноморски флот на Великобритания разпорежда ромът на моряците да се разрежда с чай. С времето обаче тази рецепта е станала част от празничната традиция в скандинавските страни, в които не домакинът, а гостът в една къща трябва да я приготви. Вие обаче може да не чакате когото и да било и да си я направите сами. За да се случи това трябва да смесите 2 ч.ч. червено вино с 1/2 ч.ч. ром, като прибавите щипка канела и няколко зрънца черен пипер. Поставете получената смес на котлона, а докато чакате тя да заври - пригответе 3 ч.ч. черен чай, който подсладете с мед и добавете сока на 1 лимон. За финал прибавете чая към другата смес, разбъркайте добре и консумирайте, докато е все още топло.

Глювайн

Снимка: iStock by Getty Images

От Америка през Скандинавия до Германия. У нас тази напитка е добре позната, а ние я наричаме с не толкова претенциозното название - греяно вино. По това време на годината, съвсем разбираемо, в Германия тя се среща буквално навсякъде, понеже с нейна помощ човек лесно прогонва обзелия го студ. Затова почти всеки посетител на тамошните коледни базари се разхожда между дървените къщички, изпълнени с играчки и храна, държейки в ръка димяща чаша с топъл глювайн. Предвид настоящата ситуация - изобщо не е нужно да пътувате до там, за да се убедите в сгряващите му способности. Просто вземете една бутилка бяло или червено вино и го изсипете в тенджера. Сложете съда на котлона и изчакайте течността вътре да заври, след това добавете захар, парчета сушени или пресни плодове - портокали, ябълки, стафиди, кайсии и др., както и цяла пръчка канела, 4-5 карамфилчета и щипка индийско орехче. Оставете да поври на котлона няколко минути, след това махнете тенджерата и изчакайте половин час, за да може добавките хубаво да си пуснат аромата. После отново затоплете виното и сервирайте, но без да го прецеждате, защото иначе ще се лишите от половината удоволствие.

Горещ шоколад с бренди

Снимка: iStock by Getty Images

Напълно невъзможно е да пропуснем така обичания от цял свят горещ шоколад, който сякаш сам по себе си е зареден с добро настроение, особено ако е подправен с "капка" бренди. Едно е сигурно - стоейки до украсената елха, топлейки дланите си в горещата чаша, от която се носи прекрасния аромат на това питие, няма начин да не почувствате коледния дух, изпълващ ви с любов и надежда. Съвет: независимо от отчаяните молби на вашите деца, желаещи да опитат от питието ви - не им разрешавайте. Освен ако не искате да ги приспите по-рано от обичайното... Всъщност това важи и за всички изброени към този момент напитки. Така, сега към рецептата. Загрейте на печката 4 ч.ч. пълномаслено прясно мляко, после го прибавете към предварително натрошен черен шоколад в голяма купа, една опаковка от десерта би трябвало да е напълно достатъчна, и бъркайте бавно, докато парчетата се разтопят. Сгъстете сместа с малко сухо мляко, а на финалната права прибавете 4 с.л. бренди... Може и повече, зависи колко празничното настроение ви е необходимо. Ако желаете да добие по-представителен вид, то преди да го поднесете, само сложете бита сметана в чашата и сте напълно готови.

Остана да си кажем "наздраве"! И нека коледната магия бъде с вас!

Снимка: iStock by Getty Images

Още идеи за подаръци и коледни изненади ВИЖТЕ ТУК >>