Според психологията цветът на стаята, в която стоим, има пряко влияние върху нашите чувства и емоции. Червеното може да ни помогне да се фокусираме, синьото да ни успокои и т.н. Затова цветовете, които избираме за помещенията в дома си, са важни за онова, което можем да постигнем в бъдеще и имат значение за това дали ще се чувстваме щастливи, вдъхновени, дали ще имаме апетит...

Вижте кой е идеалният цвят за всяка стая в дома.

Жълто за кухнята

Жълтото подсилва производството на серотонин в тялото и насърчава апетита, което го прави най-подходящият цвят за кухнята или трапезарията. Това е и причината за избора на жълтия цвят като част от интериора на много ресторанти.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

За работния кабинет или фитнеса вкъщи: червено

Според експертите в проучванията, червеното прави хората по-продуктивни. Когато хората работят или спортуват сред червени стени, силата и реакциите им се подобряват.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Синьо за спалнята

Синьото има способността да успокоява хората и да допринася за чувството на безбрежност. То поражда приятни емоции и намалява пулса, което може да се окаже полезно, когато се опитваме да се успокоим и заспим.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Сиво за антрето и коридорите

Според интериорните дизайнери, този цвят е най-подходящ за помещения като коридора и антрето в дома, тъй като е неутрален спрямо цветовете на стените в другите стаи. Цветът е елегантен и променя тоновете си в зависимост от светлината.

Творческата стая е в лилаво

Ако вкъщи имате помещение, в което искате да пишете, да рисувате, да се занимавате с нещо творческо, то боядисайте това помещение в лилаво. Самият Леонардо да Винчи вярвал, че силата на медитацията се увеличава до 10 пъти, когато се прави на лилава светлина. Така че лилавото наистина може да ви даде вдъхновение за творчески изяви.

Оранжево за дневната

Този цвят може да ви направи жизнени и енергични, като в същото време дава усещане за топлина и уют.

Зелено за детската стая

Цветът, който изберете за детската стая, може да повлияе на емоционалното развитие на децата ви. И затова най-подходящият цвят е зеленото, което има успокоително действие и символизира здраве. Зеленото намалява напрежението и може да помогне на детето да заспива по-лесно и спокойно.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

За заетите помещения: розово

Розовото много често се счита за момичешки или женски цвят, но той е много повече. Стените в розово имат способността да разчупват напрежението и помага да се избегнат конфликти. Всъщност в някои затвори нарочно боядисват стените в розово. Затова за помещения като офиси, магазини, големи зали или стълбището в къщата ви, изберете розовото.