Остават броени дни до Коледа и въпреки че няма сняг и всичко изглежда доста ежедневни, празничният дух вече се усеща с пълна сила. Затова решихме да попитаме шеф Иван Манчев как празнува, какво обича да похапва и коя е любимата му рецепта в тези задушевни семейни дни. Успяхме да го хванем в движение между снимки и задачите, свързани с ресторанта ми, за да сподели какво го очаква в близките дни.

Къде и как ще прекараш коледните празници и Нова година?

Коледа ще прекарам при моята сестра. Цялото семейство се събираме в Швейцария. Заминавам на 22 декември. На Нова година ще съм тук, ще гледаме ресторантите и така. Тъй като сестра ми не може да дойде, ще отидем ние.

Как празнувахте Коледа, когато беше дете?

Винаги съм харесвал много Бъдни вечер, защото на Бъдни вечер си подарявахме подаръците и това за мен е най-важният празник в годината. Тогава семействата се събират и си споделят всичко. Ние бяхме и до днес сме много сплотени и си споделяме всичко. На Коледа винаги татко празнува имен ден на обяд и винаги на Коледа е имало негови приятели вкъщи и е било супер хубаво, защото от една страна приятели, от друга страна семейството - една идилия.

На какво ухае Коледата на шеф Манчев?

На хубава храна, на хубаво усещане, на хубава украса, на хубава музика, на хубави свещи. На всичко това, което кара човек да се отпуска и да се изключи от всичко. За 24 декември - Бъдни вечер, аз лично винаги затварям и ресторантите един ден не работят. И тогава се чувствам най-спокоен и щастлив. Това ми е най-хубавият ден в годината, защото и двата ресторанта в София затварят врати, което ми е супер. Да се изключиш за един ден, дори един път в година, е чудесно. Ресторантът ми вече е на 17 години винаги на Бъдни вечер ми е било най-хубаво, защото не мисля за нищо друго освен за вкъщи и за семейството.

Имаш ли любима семейна рецепта, която приготвяш и до днес?

Винаги карам майка ми да направи тези сарми с боб, които толкова много обичам със стафиди и кисело зеле. След това прави пълнена пуйка - изключително вкусно, понякога прави и пълнено прасенце, но като цяло сармите и бобът са ми най-любимото нещо на бъдни вечер. С такъв кеф си ги хапвам с хубава питка, че не мога да го сравня с нищо друго.

А коя е рецептата, с която ще зарадваш любимите си хора тази Коледа?

Умирам за пуйка със зеле и слагам малко колбас, за да стане като пушена. Много хора я пълнят с ориз, но аз слагам колбас, който дава този оттенък едновременно на пушено, на зеле, на пуйка - всичко това носи този добавен вкус. Аз лично през зимата съм привърженик на пушените меса и много ги харесвам.