Шеф Манчев: На Бъдни вечер обичам сармите с боб, стафиди и кисело зеле на майка ми
За Коледа известният готвач ще заложи на пуйка със зеле и колбас
Обратно в новинатаКоментари - Шеф Манчев: На Бъдни вечер обичам сармите с боб, стафиди и кисело зеле на майка ми | Лайф.dir.bg
Коментари
Разкарай се бе, смешник. Умре ти бизнеса, вируса те натири. Така че не се навирай и ни спести прекопирани от чужбина глупости. Такъв шеф не си, един прост готвач си. Всяка домакиня готви по добре от теб. Пофесията готвач в България никой не я бръсне за нещо велико. Чуждоземските номера у чужбинско, не тук. Аре у лево
Ние пък на Коледа ядем пържоли, суджуци и бахур. Замезваме със сланина. Пием доста ракия и вино. И така до 2-ри януари.
Не се ли взима прекалено на сериозно? Не бих си изгубил времето за да гледам неговите шоута.
Интересно, как пък няма един позитивен коментар под тази приятна и лека статия!?!? К’ви хора сте вие бе!?? Егаси злия народец сме ей!
Всеки черпак - шеф!!! А стафидите и сините сливи ги слагайте в ошафа, не разваляйте пуйката.
Манчев бъди естествен и по прости рецепти давай щото никой няма интерес от изгъзици вече а това е основна храна дето си го предложил всяко семейство го знае
Много шефове, много нещо.....готвачите изчезнаха, за главните готвачи да не говорим.......
Голямо внимание се обръща на готвачите.
Шеф Манчев е пълен майтап ! Много скучни му са предаванията и протичат по един и същ сценарий :Отива в заведението,сервират му,не харесва,започва да им се кара,разплаква ги,успокоява ги,купува им туй онуй,накрая кани познати гости,които му хвалят буламачите и доволен си отива ! Ти това е ! Скучно и излишно предаване !
Нашата пра ,пра баба слагаше на бъдни вечер на паралията(ниска кръгла маса) рукола, айсберг,авокадо ,помело,киви,артишок,лайм и др.такива ,а иначе всеки ден боб и ряпа.
Този смешник, защо е тука? Безплатен пиар ли правите? И Аз искам! Първо няма бъдни вечер, второ Исус не се е родил на 28 декември, третото Никой не знае, кога се е родил той! Само да кажа, че еврейската общност е избрала тези дати за да промиват мозъците на балъците.
За мен Манчев се изчерпа .
бъдни вечер е един семеен праздник. хората се събират с фамилията си. всеки има такава. дори бездомните, защото никой не се е родил бездомен, или без фамилия. всеки може да празднува бъдни вечер! дори онез, които не верват, или верват в големия взриФ, дето никога не е бил...бил. колко красиво е да има и бъдни вечер в живота ни, макар и само един ден в годината.. с рождения ни ден все пак станаха два дни в годината! :-))) аз лично не виждам необходимост от налагане на правила за празнуване, но бъдете предпазливи с идеите си! някои от тех са избухливи, а не требва! Весели Праздници! Чада на ... Фамилията! :-)))
Не е необходимо от налагане на правила или ястия. Ние си имаме традиции. На Бъдни вечер ястията да са постни и 7,9,или 12 на брой по желание. Като 7 - символизира дните от седмицата, 9 - бременността на жената, 12 - месеците в годината. В различните области на страната има различни ястия. Най-разпространените са постни сарми с кисело зеле и пълнени чушки с боб. На Коледа - българската традиция е да се заколи прасето и да се яде свинско. На Нова година - може всякакво месо - пилешко, пуешко, свинско, телешко и др. Нека съхраним нашите си, БЪЛГАРСКИ ТРАДИЦИИ ! Пък, който си желае да си празнува по американски с пълнени пуйки, но това не е българско.
"винаги на Бъдни вечер ми е било най-хубаво, защото не мисля за нищо друго освен за вкъщи и за семейството." Малко ми идва в повече преди тия светли празници за семейни ценности да ми говори човек, който си заряза семейството и се похвали публично с раждането на дете от любовницата си. Явно затова сега ще си празнува при сестричката. Не ме разбирайте погрешно. Семейството е най-ценното и свято нещо. И с удоволствие бих чела съвети от човек, съхранил семейството си. Както се казва, за това какъв е един мъж като ЧОВЕК се съди точно по отношението му към жена му и децата му от брака. Защото ги е създал с цел да ги пази и закриля, да ги обича и се грижи за тях. Всеки друг, нарушил обета си и се подвел по нагона си, зарязвайки семейството си, не е обект на уважение и възхваляване. Мое мнение. Весели празници!
Иван Манчев е ТЪРТОРКЬО. Много си си повярвал бе мен. Слез малко на земята. Ти и Звездев сте най-гнусните готвачи...
На мен пък баба ми правеше сарми с китайско зеле, царевица и кумкуат. За по-глобалистично и толерантно.
Навремето за Коледа тате правеше пържоли, а за Нова година - уникална кокошка с кисело зеле в гювеч, пълнена с ориз, гъби и дреболии. Сега вече нищо не прави, защото го няма. Ценете времето с родителите си, защото като си отидат, нищо не може да запуши дупката в душата, останала от тяхното отсъствие. Весели и светли празници на всички - сини, червени, фили и фоби. Бъдете здрави, бъдете добри хора!
И аз правя любимите сарми с боб за Бъдни вечер, но също и пълнени посни чушки с ориз и лозови сармички, всичко в един гювеч. Но за Коледа, пуйка - никога! Откъде го измислиха това? Българската Коледа според мен ухае на свинско от векове. И за Коледа се готви свинско у дома. Пуйка или някакво хвъркато готвя за Нова година - да не ни излети късмета.
Към всички познавачи на българската кухня. Стафидите се използват от векове по нашите земи. Сушени гроздови зърна. Нашата семейна рецепта за постни лозови сърми също е със стафиди.
А , па ми обясни са бъдни вечер въ коя манджа слагате стафиди .... иначе въ купичката с ядки(което не е ТРАДИЦИЯ, с изкл. на орехите)... ами моеш да сложиь и стафидки за цвят, ама по тая логика моеш дасложиш и фурмички, и смокини ..... ама РОЖДЕСТВО не е пасха(даже не е и великден....).
Винаги в къщи сме изсушавали гроздови клонки,ползвахме сушеното грозде за пълнеж на сърми и кексове.Аз живея на село,на 65г. съм и знам рецептите от баба,която е дошла след 1912г от Одринска Тракия.В нашата фамилия,вече четири поколения така се готвят сърмите не само на Бъдни вечер,а и през годината -със стафиди.
падна ми в очите, той е от този дето малко като се надигнат и забогатеят веднага си намират младо гадже изобщо нямам думи, затова и не го гледам
Чудя се шеф Тиква какво ще ни сготви за Коледа и Нова година.
- Келнер, що в кюфтетата ми има косми ? - Ми, готвачът е еднорък и ги пляска на косматите си гърди. -Е, добре, че не си поръчах пълнени чушки, щото ... с кво ли щеше да ги тъпче!
Каквото и да забъркате и да погълнете, излиза отдолу в най грозно и ужасно меришещо лайно. Само като си помислите, ще ви се отще да готвите и да се тъпчете. Ние сме машини за лайна.
Защо спечели тази злобна вещица и селянка Ева Веселинова? Отвратително неприятна чавка, хилеща се неадекватно като рапон и прецакваща нарочно другите?!
Ни моа да се въздаржа да коментирам нещо , което в момента е на трето мяст на таблото ви, ама там комет. са закл. Та казва се "Пържена Коледа , ни знам къф си Кентаки ...и ... " . Мацката коментаторка е възмутена , че някъде в Швеция палели за коледа голям сламен КОЗЕЛ и това виждаш ли не тряало да го глеадт децата ... Ами КОЗЕЛЪТ е символ на САТАНАТА БЕ МОМЕ, И ЗАТОВА ГО ГОРЯТ(сламен). Ама била видяла и в наш мол наскоро умалена версия на КОЗЕЛА - ами сигурен съм , че това е самият елен Рудолф, ама ти просто не си го познала. И аз дразня най-малкият внук като влязат сърни и елени в двора, кат му викам - "Оди да пасеш козите"(ми те тук верно приличат на мелези м/у кози и лами, е за мъжкарите с рогата е друго). Не прочетох всичко написала .. рипортерката, но накрая завършва с това, че в бедна венецуела на коледа ядяли ТАМАЛИ, ами моме тамали се яде из цяла латинска америка и в 3/4 от северна америка. И понеже то се задушава ВЪВ ЦАРЕВИЧНИ ЛИСТА, в момента . преди коледа, там където живея в САЩ, е пЪлно с добре ОПАКОВАНИ ЦАРЕВИЧНИ ЛИСТА. И 450 гр . ТАМАЛИ в ритейл магазин е около 10 $.
Сарми с боб. Тоя направо изби рибата.
И кой го провъзгласи за шеф тия некадърник?
Със стафиди, ако майка му не е етническа българка. И ни пробутва някакви близкоизточни рецепти.
Манджа на Манчев, с грозде. Българският, православен обичай, за Бъдни вечер, са постни ястия, дванадесет на брой. Сред тях са сърмите(без грозде), боб, питка с пара, сухи червени чушки пълнени с боб... Пуйката е американски "обичай", доколкото може да се говори за обичаи при една държава на двеста години. Манчев и той, да не остане назад, бърза да промива мозъците на младите и подрастващите.
Шеф Манчев, шеф Таратанчев... Видяла жабата, че подковават коня и тя... Тия кухненски "риълити" простотии са поредната измишльотина за зомбиране на електората.
Всички вие сте голями комплексари.Щом преди тези хубави празници тьрсите само отрицателното вьв човека вие сте за сьжаление.Сигурен сьм че никой от вас не е вкусвал от неговите ястия.За сведение на големите разбирачи отдолу,стафиди се използват в бьлгарската кухня за пьлнеж от веки веков,но вие сигурно познавате само кюфтенца и кебапчета,които ви раздават безплатно преди избори.За големия разбирач на звездите Мишелин,господ като е раздавал звезди за мозьк тебе те е пропуснал.Приятно изкарване на празниците Ваньо,пожелавам всичко най хубаво на теб и цялото ти семейство.
Постна капама "за бъдни вечер" ???? Пасуц Толма (Պասուց Տոլմա) ???? Пълнени чушки с боб, праз и стафиди Това намерих с помоща на Гоогото, последното горедолу се връзва, ама МОЙТЕ майки, баби, стринки, лели, тъщи, ЖЕНИ .... АМИ НИКОГА НЕ СА СЛАГАЛИ СТАФИДИ ВЪ СЪРМИТЕ ИЛИ ПЪЛНЕНИТЕ С БОБ ЧУШКИ ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР. Виж СЪРМИТЕ със обикновен ориз и СЛАНИНКА -след бъдни вечер ... ми нооо е вредно, ама нооо вкусно....
Сланината НЕ е вредна, не се стеснявай да я консумираш, просто както с всяко нещо - не бива да се прекалява. А сърми или чушки се пълнят не с боб, а с ориз + съотв. подправки. На 68 съм и боб в сърми нито съм ял, нито съм виждал.
И аз не съм виждал лъв в Африка, но това не означава, че няма лъвове в Африка. И сухите червени чушки се пълнят с боб. Ти ако искаш, си ги пълни с ориз и никой нищо не може да ти каже, ама не ми казвай, че не се пълнят с боб!