Еленчета, джуджета, снежни човечета, блестящи топки със снежни мотиви - тези елементи от традиционната коледна украса отстъпват във Франция пред тропическите "коледни" мотиви, пише "Фигаро".

Тази година хит са топките за елха, върху които са изрисувани африкански животни. Декорацията включва и фигурки на лами или на пъстри птици от горите на Амазонка. В коледната или новогодишната нощ вместо традиционни чаши за вино и коктейли, като хит се очертават тропически плодове, издълбани и оформени като чаши. По-малки екзотични плодове пък могат да се нанижат на гирлянди.

Екзотична нотка има и в зеленината, служеща за украса. Лианата монстера и различни видове кактуси са напът да заменят елховите клонки, имела, коледната звезда и бодливия джел.

Нови традиции превземат и фирмените коледни и новогодишни партита във Франция. 52 % от френските компании организират такива. Традиционните наздравици и коледна трапеза вече се допълват от нови елементи, които постепенно стават задължителни.

На първо място сред тези елементи е конкурсът за най-лош коледен пуловер, директно вдъхновен от Бриджит Джоунс. Друг задължителен нов елемент е така нареченият "таен Дядо Коледа". Той се изразява в подаряване на подарък само на един колега, определен чрез теглене на жребий. И двата елемента сплотяват колектива. Това позволява на някои колеги, които до този момент са разменяли само поздрав, разминавайки се по коридора, да се опознаят в опит да разберат какъв ще е най-подходящият подарък за онзи колега, който му се е паднал от жребия.

Според анализатори една компания, в която служителите празнуват Коледа и Нова година заедно и си разменят подаръци, е компания, в която служителите са щастливи. Други експерти обаче предупреждават, че коледното или новогодишното тържество е барометър на климата в компанията, пишат от БТА. Ако служителите не се чувстват добре по една или друга причина, е логично тържеството да протече във вяла и мрачна атмосфера. Обратно, ако служителите се чувстват добре, това ще увеличи доброто настроение по време на тържеството.