Ястието се приготвя в кален гювеч около 7-8 литра. Нарязваме сланината на тънки листи и покриваме дъното на гювеча с голямо листо от зелката. Друго голямо листо оставяме за покриване отгоре. Отделяме листи от зелката за приготвяне на сарми. От останалата част от зелката нарязваме на тънки филии и покриваме дъното. Поръсваме с червен пипер и поставяме нарязана червена чушка и няколко скилидки чесън, след което нареждаме свинския врат, нарязан на пържоли. Върху месото нареждаме предварително приготвени сарми. Между сармите поставяме нарязаните свински ребра и покриваме с тънко нарязано на филии зеле. Поръсваме с червен пипер и покриваме с голямото зелево листо. Добавяме около 200 милилитра зелев сок. Поставяме капака и слагаме гювеча в студена фурна и загряваме. Пече се около 2.5 часа на 200 градуса. Сармите се приготвят по класическата рецепта като към каймата добавяме ситно нарязания бекон. Консумира се с хубаво червено вино. Наздраве.

Добави своя рецепта >>