Не всеки умее да поема отговорност, да говори публично, да ръководи екип, да проявява дисциплина и постоянство. Срамежливостта, скромността и предпазливостта са генетично заложени в повечето от нас. В древността на такива хора им е било по-лесно да оцеляват и те са можели да предадат гените си на повече потомство - твърди изследователят и психолог Беки Блалок, автор на книгата "Осмели се: Честен разговор за увереността, смелостта и кариерата...".

За щастие, несигурността може да бъде преодоляна. И ето какво ще ви помогне за това.

Контролирайте мислите си

Всеки от нас има средно по 65 000 мисли на ден, но 85-90% от тях са негативни - страхове, тревоги и съмнения. "Това са предупредителни мисли, те ни карат да бъдем по-предпазливи", обяснява експертът. - И ние сме ги наследили от миналото си на пещерни хора. Но днес този механизъм за оцеляване работи срещу нас, защото ни кара да се концентрираме върху страховете, а не върху надеждите или мечтите". Важно е да се научите да овладявате негативните мисли и страхове, да създадете своя тактика - разходка, медитация, дори отричане. Трябва да осъзнаете, че това са просто тревожни мисли, те не се превръщат в реалност.

Снимка: iStock by Getty Images

Поставете цел

Повечето хора, когато бъдат попитани какво искат да постигнат, ще отговорят: "Не знам точно". Това е погрешна нагласа. Винаги трябва да виждате какво има в края. За какво правите всичко? Към какво се стремите? Осъзнаването на това е ключът към успеха.

Започнете деня с благодарност

Всяка сутрин е добре да си припомняме колко много възможности ни предлага животът. "Толкова много хора по света  са лишени от най-елементарните неща", казва Беки Блалок. - Ако започнете деня си с благодарност, ще се чувствате в добра форма, мобилизирани да се справите с предизвикателствата на деня и без негативна нагласа.

Излезте от зоната си на комфорт

Ето един неопровержим факт за зоната на комфорт: ако редовно правите крачка извън нея, тя ще се разшири. Ако не го правите, тя ще се свие и съвсем скоро ще се окажете в капана на зоната си на комфорт, ще залинеете ментално и физически. Направете каквото е необходимо, за да излезете от нея. Предизвиквайте се.

Запомнете: Имат толкова мнения, колкото и хора

Каквото и да правите, винаги ще има някой, който ще ви критикува, няма да ви харесва, ще ви дискредитира. Единственият човек, който не чува критика, е този, който не прави нищо. Не всеки обаче си заслужава да бъде изслушван. Свикнете с тази мисъл и не търсете непременно одобрение.

Снимка: iStock by Getty Images

Бъдете готови за провал

Не провалът е този, който унищожава самочувствието ни, а невъзможността да се изправим на крака след него. Направете изводи от неуспеха и опитайте отново. Не се отказвайте, променете изцяло посоката, ако е необходимо, но не спирайте. 

Намерете ментор

Каквото и да сте решили да правите, вероятно други хора са го правили преди вас и могат да ви дадат полезен съвет или да ви бъдат пример за подражание. Намерете такива хора и се учете от техния опит.

Избирайте средата си разумно

Една известна поговорка гласи: "Вашият мироглед е средноаритметичната стойност на мирогледите на петима души, с които общувате всеки ден."Когато напуснах работата си, за да пиша книги, някои хора бяха изненадани и предричаха, че никой няма да ги чете. Разбира се, имаше и такива, които вярваха в мен. Опитвах се да се срещам с тях по-често", споделя авторката на изследването.

Напишете домашното си 

В почти всяка ситуация правилната подготовка може да ви помогне да бъдете по-уверени. Предстои ви публична изява? Репетирайте речта си няколко пъти у дома. Запишете я и я прослушайте. Утре ви предстои важна среща? Намерете и проучете цялата налична информация за участниците в нея. Ако сте подготвени, ще знаете какво да очаквате. А това ви дава увереност.

Почивайте и се упражнявайте 

Изследванията потвърждават, че добрият сън, физическите упражнения и правилното хранене оказват значително влияние върху настроението и продуктивността. Умерените физически упражнения три пъти седмично по 20 минути насищат мозъчните клетки с кислород и помагат за предотвратяване на депресията.

Дишайте дълбоко

Дълбоките, бавни вдишвания и издишвания могат да помогнат при тревожност, гняв и умора. Освен това, като контролираме дишането си, осъзнаваме, че можем да контролираме и тялото си, и така ставаме по-уверени в способностите си.

Бъдете готови да се преструвате

Може да сте притеснени, да не знаете нещо или да не сте уверени в решението си, но това не трябва да е очевидно отвън. Научете се да изглеждате спокойни, професионално.

Не се колебайте да поискате помощ

Не предполагайте, че хората знаят от какво имате нужда. Не чакайте да ви предложат помощ. По този начин само си губите времето. Попитайте и няма да ви бъде отказано. Хората са поласкани, когато се обръщат към тях за съвет и подкрепа. А вие ще имате репутацията на мъдър човек, който знае как да работи в екип и от когото на свой ред може да бъде поискана помощ.

Снимка: iStock by Getty Images