През първата половина на 2023 г. в Южна Африка са били убити общо 231 носорога заради роговете им, което е с 28 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха световните осведомителни агенции.

Сътрудничеството между правителствените служби и частните охранителни фирми е довело до спада в бракониерството на носорози, заяви Барбара Крийси, министър на околната среда, горите и риболова на брифинг за медиите.

"През първите шест месеца на тази година упоритата ни работа както с полицията, така и с Националната прокуратура доведе до осъждането на 31 нарушители", каза Крийси.

В "Скукуза", най-големия сафари лагер в известния национален парк "Крюгер" в страната, един от заподозрените, признат за виновен в убийството на три носорога и притежаването на незаконни оръжия и боеприпаси, е осъден на ефективно наказание от 32 години лишаване от свобода, разкри министърът.

През май южноафриканският кабинет одобри Националната интегрирана стратегия за борба с трафика на диви животни, която има за цел да прекъсне незаконната верига за създаване на стойност на трафика на диви животни в страната и извън нейните граници, съобщи Крийси.

Въпреки че в момента основният фокус на стратегията е носорогът, тя има за цел да се справи и с незаконната търговия и бракониерството на други застрашени видове като седефените миди абалон, каза тя и добави, че правителството е въвело камери в районите с висока концентрация на носорози.